El portaveu i diputat de Podem Javier Sánchez Serna
El portaveu i diputat de Podem Javier Sánchez Serna
El portaveu i diputat de Podem Javier Sánchez Serna
Per ACN
Publicat el 05 de desembre 2023

Els cinc diputats de Podem al Congrés han anunciat aquest dimarts que abandonen el grup de Sumar, que fins ara tenia 31 representants i es queda amb 26, i passen al Grup Mixt. La maniobra es produeix després que Podem ha quedat sense carteres ministerials i no disposava tampoc de cap portaveu a les noves comissions al Congrés.

El portaveu i diputat de Podem Javier Sánchez Serna ha afirmat que en la mesura que el PSOE i Sumar han "expulsat" Podem del govern espanyol i els ha estat "impossible" fer "transformacions" dins del grup de Sumar, "des d'ara, els diputats de Podem passem al Mixt per garantir la nostra capacitat de fer política al Congrés i seguir impulsant les mesures valentes que necessiten les majores socials d'aquest país".

La secretària general de Podem, Ione Belarra, ha afirmat en un missatge a X que aquest és un pas "difícil" però "imprescindible per seguir transformant el nostre país", perquè "fa falta una esquerra feminista, ecologista i transformadora".

Podem s'inscriurà d'aquesta manera a un Grup Mixt on fins ara només hi havia tres diputats, els del BNG, UPN i Coalició Canària.

Sense majoria

El divorci entre Sumar i Podem pot tenir efecte també la majoria de la investidura, que amb Podem suma 179 diputats, tres per sobre la majoria absoluta. Fonts de Podem ja havien advertit que negociarien les lleis pel seu compte, mentre que Sumar perfilava un reglament de grup per assegurar la disciplina dels diputats.

Podem va assolir un acord amb Sumar per concórrer plegats a les eleccions del 23-J, però l'entesa no va ser fàcil i la gestió de l'acord s'ha omplert de retrets. Les exministres Irene Montero i Ione Belarra van aprofitar els actes d'intercanvi de carteres per denunciar que el PSOE i Sumar havien "expulsat" la seva formació del govern.

En una compareixença al Congrés, Sánchez Serna ha afirmat que amb aquest moviment, Podem busca "impulsar canvis valents i ambiciosos per fer possible el que ens diuen que és impossible", però també tornar al govern espanyol. "Amb el suport de la nostra militància seguirem treballant amb total autonomia política per recuperar la unitat del bloc democràtic i tornar a governar en coalició".

Tot pegat després que Podem no ha pogut participar en el debat posterior a la compareixença del ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, sobre el conflicte a Gaza, i que la formació d'Ione Belarra s'hagi quedat pràcticament sense veu al Congrés.

Segons el diputat de Podem, les regles que havia imposat la direcció de Sumar "no són iguals per a tots els membres d'aquesta coalició" i fins ara Podem no ha pogut fer política en forma d'intervencions o a l'hora de presentar les seves pròpies iniciatives. Ara, ha dit, "Podem utilitzarà els seus vots per impulsar mesures valentes i ambicioses".

Sumar acusa Podem de “deslleial”

La portaveu de Sumar al Congrés, Marta Lois, ha afirmat aquest dimarts que la decisió de Podem suposa una "gran deslleialtat" als votants i una "flagrant ruptura" de l'acord de coalició electoral tancat de cara al 23-J. "Ens mostrem molt sorpreses i lamentem la decisió de Podem d'abandonar el grup. La pròpia portaveu i la direcció política ens n'hem assabentat aquesta mateixa tarda pels mitjans de comunicació, no se'ns ha facilitat cap mena d’explicació política prèvia", ha afegit.

Per Sumar, la marxa dels de Ione Belarra suposa el total incompliment de l'acord de coalició rubricat de cara a les eleccions de juliol. "Era un acord per al conjunt de la legislatura de quatre anys", ha remarcat Lois.

 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —