Policia que impedeix l'accés a la premsa i ajuda humanitària a tres quilòmetres del pas fronterer.
Per ACN
Publicat el 18 de novembre 2021

El ministeri de Defensa de Polònia ha detingut un centenar de persones per creuar la frontera amb Bielorússia a la zona de Dubicze Cerkiewne, segons ha informat a través de les xarxes socials. El govern polonès ha difós un vídeo, fet de nit, on es veuen desenes de persones assegudes prop de les tanques i rodejades de soldats. Segons el ministeri de Defensa polonès, forces especials bielorusses haurien "obligat" els migrants "a tirar pedres" als soldats de l'altra banda per "distreure'ls" mentre ells tallaven la tanca i permetien un creuament de la frontera uns metres més enllà. "L'atac de migrants a Dubicze Cerkiewne el van liderar soldats de les forces bielorusses", afirma el ministeri polonès.

Arran del bloqueig polonès a punts fronterers com el de Kuznica, que estan totalment blindats, mitjans locals informen que les autoritats de Bielorússia empenyen els migrants a creuar per zones més boscoses del sud, com Dubicze Cerkiewne.

Mentre la situació sobre el terreny segueix tensa, continuen també els intents diplomàtics per rebaixar la crisi. La cancellera alemanya, Angela Merkel, va intensificar dimecres les converses amb Polònia i Bielorússia i va instar Aleksandr Lukaixenko a "garantir l'atenció humanitària" als milers de migrants i refugiats que segueixen atrapats a les portes de la Unió Europea.

La Comissió Europea, per la seva part, va anunciar que mobilitzaria 700.000 euros en ajuda per fer arribar menjar, mantes i productes higiènics i de primers auxilis als migrants a la frontera. Del total, 200.000 euros aniran a parar a la Federació Internacional de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja i els 500.000 restants a altres organitzacions humanitàries. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va reclamar a Lukaixenko, "deixar de temptar les persones i posar les seves vides en risc".

Polònia impedeix l'accés a la premsa i a entitats d'ajuda humanitària als passos fronterers. El govern ultraconservador del Partit Llei i Justícia envia missatges al mòbil de tots els que s'apropen a la regió per alertar que la frontera està tancada i demanar als migrants que tornin cap a Minsk, la capital de Bielorússia. El parlament polonès també ha aprovat recentment permetre les "devolucions en calent" dels migrants que creuen irregularment la frontera, sense considerar si tenen dret a demanar asil, una mesura que podria contradir el dret internacional. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —