La 10ena edició de la campanya l’han organitzada l’Observatori de Neologia de la UPF, la Secció Filològica de la IEC, el TERMCAT i el 3CAT.
Per Redacció
Publicat el 13 de gener 2024
Temps de lectura HUMOR EN CATALÀ

Convidar la ciutadania en general, i especialment els més joves, a fer mems sobre llengua a les xarxes socials: aquesta era la proposta del primer concurs de mems lingüístics, convocat en el marc la campanya del neologisme de l’any. El jurat del concurs ha premiat aquest divendres 12 de gener sis mems lingüístics —dos de TikTok, dos d’Instagram i dos de X (antic Twitter)— després de rebre prop d'un centenar de propostes.

El jurat l’han integrat membres de l’Observatori de Neologia de la UPF (OBNEO) i de l’Oficina de Comunicació de la Universitat, del TERMCAT i el 3CAT. Aquestes institucions, juntament amb la Secció Filològica de l'IEC, han impulsat conjuntament la desena campanya del neologisme l’any, que una vegada més ha permès a la ciutadania escollir els seus candidats favorits a neologisme de l’any, amb la participació de 14.034 persones.

Premis de TikTok

1r premi

@trodeponent #neologisme2023 #neologismes2023 #tiktokcatalunya #estiktokcat #estiktokcat #floptokcat ♬ original sound - Meifen

2n premi

@ginadetera Al final, tot arriba! Vota el Neologisme 2023 🙌 jo ho tinc ben clar! #neologisme2023 #neologisme #neologism #catsoftiktok #cat #huh #mem #memscatalans #memsencatalà #meme #memestiktok ♬ original sound - gina de tera

Premis d'Instagram

1r premi


2n premi

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @npcdel33

 

Premis de X (antic Twitter)

1r premi

2n premi

Mems lingüístics sobre les paraules guanyadores “viralitzar” i “tiet/tieta” i sobre totes les candidates a neologisme de l’any 2023

Els mems guanyadors, i en general el centenar de propostes presentades, transmeten amb un to humorístic, informal i fent ús dels recursos del llenguatge digital i multimèdia continguts relacionats amb les paraules guanyadores i candidates de la campanya del neologisme de l’any.

En aquesta darrera edició, la campanya ha incorporat per primera vegada la possibilitat de votar dos neologismes de categories diferents: les paraules noves —que fa poc que la societat fa servir— i les paraules corrents, d’ús comú des de fa temps però no recollides al diccionari normatiu. En la primera categoria, ha guanyat la paraula “viralitzar” i en la segona “tiet/tieta” (vegeu resultats).

La resta de paraules candidates a paraula nova eren: bot, hipersexualització, grassofòbia, sexoafectiu-iva, nit tropical, gazià-gaziana, ecoansietat, refugi climàtic i superilla. La resta de paraules candidates a paraula corrent eren: quiròfan, brutal, friqui, guai, xarxa social, porno, bici, gorro i plataforma. Si bé les paraules guanyadores es van donar a conèixer el passat 21 de desembre, després d’un període de votació de 10 dies, el període per presentar propostes per al concurs de mems es va allargar fins al 31 de desembre.

Per això, després de la valoració de les propostes presentades per part del jurat, es van donar a conèixer els guanyadors divendres passat. Els primers premis de cada categoria (o xarxa) estan dotats econòmicament amb 500 euros i els segons premis, amb 250 euros.

Els joves, els que més participen en la campanya del neologisme de l’any

Amb aquests premis, es busca consolidar i incentivar la implicació de la ciutadania, i particularment dels més joves, en la campanya del neologisme de l’any i fomentar el seu interès per la llengua. Cal tenir en compte que el 38% de les persones que han votat pels seus neologismes preferits en la campanya de 2023 són menors de 20 anys.

La preponderància de joves entre els votants es relaciona amb diversos factors: d’una banda, l’èxit que té en els centres de secundària aquesta iniciativa que el professorat fa servir per parlar de neologismes, formació de paraules i vitalitat del lèxic; d’altra banda, la difusió per les xarxes socials, en les quals aquest grup d’edat és molt present i, finalment, la voluntat de participar d’alguna manera en el futur de la seva llengua.

Finalitzada la campanya, com cada any, la Secció Filològica de l’IEC estudiarà les paraules guanyadores i valorarà la possibilitat d’introduir-les al diccionari normatiu tenint en compte que la societat demana de trobar-les-hi.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —