Antibiòtic
Per ACN
Publicat el 16 de novembre 2021

Haver pres antibiòtic els dos anys previs a contagiar-se de la Covid-19 incrementa en un 12% el risc de manifestar el virus amb gravetat, segons un estudi de l'IDIAP Jordi Gol. L'estudi va incloure tots els pacients diagnosticats de Covid-19 entre març i juny del 2020, 280.679 en total. D'aquests, 146.656 havien pres antibiòtic en els dos anys previs i 25.222 havien presentat una infecció greu per Covid.

L'anàlisi revela també que de les persones que havien rebut antibiòtics, els que en van prendre de màxima prioritat –reservats a l'últim recurs per a situacions molt concretes– presentaven un 25% més de casos de Covid greu en comparació amb els que havien pres altres tipus d'antibiòtics.

En aquest sentit, l'anàlisi diferencia entre aquells pacients que havien tingut més de quatre exposicions en els dos anys, els que havien pres antibiòtics de màxima prioritat i els que n'havien pres en els dos mesos abans de la infecció per Covid-19.

Les persones amb una alta exposició van presentar un 19% més de gravetat que les que havien pres tres o menys pautes antibiòtiques. Per últim, els que havien pres antibiòtics en els dos mesos previs a la infecció van presentar un 41% més de gravetat en el curs de la malaltia.

L'estudi apunta que el consum d'antibiòtics altera la microbiota del cos, principalment la del tub digestiu, que redueix la diversitat microbiana i provoca alteracions en la immunitat antiviral. L'investigador principal, Carl Llor, apunta que això es veu a l'estudi, ja que les persones que van patir un cas de Covid-19 més greu van ser les que havien pres la medicació de forma més recent.

Aquestes alteracions de la microbiota s'han vist, principalment, en models animals, i els investigadors reconeixen que encara és bastant desconeguda la interacció entre bacteris, virus i fisiologia humana. Per això, Llor afirma que s'haurien de fer estudis per entendre millor com afecta l'alteració de la microbiota causada per la presa antibiòtica sobre la immunitat i la possibilitat de presentar infeccions més greus.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —