Vinyes Can Calopa
Per Martí Oliver , Gemma Masó , Maria Sellés i Adrià de las Heras
Publicat el 14 de novembre 2021

Fa vint anys es va plantar el primer cep a Barcelona des de la fil·loxera. La finca de Can Calopa, perduda entre els revolts de la BV-1468 i amb vistes privilegiades de Collserola, és l’únic celler que avui dia continua produint vi amb vinyes de la capital catalana: el Vinyes de Barcelona. Un vi que no té res a envejar al del Priorat o l’Empordà.

Tot va començar l’any 2001 quan l’exalcalde de Barcelona, Joan Clos, va tenir la idea que l’Ajuntament produís vi per a les recepcions oficials. Ara, dues dècades més tard, Can Calopa, que forma part de la Cooperativa L'Olivera, continua fent vi gràcies a una concessió municipal de les terres fins a l’any 2024. Íñigo Haughey, responsable de producció de Can Calopa, destaca la importància del paper de l’administració pública a l’hora d’accedir als terrenys agraris en àmbits periurbans. L’Olivera és l’organització encarregada de gestionar aquest projecte vinícola entre Sant Cugat, Molins de Rei i Barcelona, que ja comercialitza prop de 12.000 ampolles l’any.

Més enllà de la producció del vi, Can Calopa és una iniciativa que està recuperant el paisatge agrari característic de la serra de Collserola, desaparegut a mitjans del segle passat. Annaïs Sastre, membre de l’equip tècnic Alimentem Collserola, explica que “és un repte recuperar la terra agrària perquè està emboscada” i que iniciatives com Can Calopa ajuden en aquesta tasca. De fet, L’Olivera gestiona 3 hectàrees i mitja de terreny, però a la zona hi ha 25 iniciatives similars més que també pretenen recuperar la tradició agrícola a Barcelona.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —