Protegir l'hipocamp de la radiació en pacients amb càncer de pulmó redueix l'afectació a la memòria
Per ACN
Publicat el 23 de setembre 2021

Protegir la radiació de l'hipocamp dels pacients amb càncer de pulmó de cèl·lules petites que s'han de sotmetre a radioteràpia per evitar l'aparició de metàstasi al cervell és una estratègia vàlida per protegir la seva memòria sense afectar les probabilitat de supervivència. Així ho confirma un estudi multicèntric fase III en el qual han participat tretze centres sanitaris de l'Estat i que ha coordinat el Servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital del Mar.

El resultats de l'estudi, que s'han publicat a Journal of Clinical Oncology, estan provocant canvis en la pràctica clínica i en l'abordatge d'aquests casos. La protecció de l'hipocamp permet reduir fins a cinc vegades l'afectació sobre la memòria dels pacients estudiats.

L'hipocamp es troba a la regió central del cervell i està vinculada a la memòria i l'aprenentatge.

En els 150 casos analitzats, aquells en els quals es va protegir aquesta àrea delimitant la zona a irradiar, tenien una afectació de menys d'un 6% a la memòria després de rebre el tractament, comparada amb el prop de 24% en aquells que es van sotmetre a l’abordatge convencional. A més, aquest nou enfocament del tractament no va provocar una major afectació a la seva qualitat de vida, no va afectar la seva supervivència i no va incrementar el risc d’aparició de metàstasis a la zona protegida. L’estudi ha fet un seguiment als pacients, a tres, sis, dotze i 24 mesos.

La irradiació preventiva del cervell en els pacients amb càncer de pulmó de cèl·lules petites produeix afectació a la memòria en més del 60% dels casos, fet que és el principal motiu de rebuig al tractament. Els investigadors han analitzat els efectes de la protecció de l’hipocamp a través de tests específics de memòria tant a l’inici com al final del seguiment. En paral·lel, s’ha seguit l’evolució de la dimensió de l’hipocamp amb imatges de ressonància magnètica, analitzades al centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, el Barcelonaßeta Brain research Center. L’anàlisi de les dades dels primers seixanta casos ha mostrat una atròfia de l’hipocamp en els pacients sense protecció, que, a la vegada, es correlacionava amb la pèrdua de memòria als tests.

La investigadora principal del treball, la doctora Núria Rodríguez de Dios, ha explicat que els resultats es poden implementar de forma immediata a molts centres, ja que la tecnologia està disponible en un alt nombre d'hospitals i les dades són "robustes" en tractar-se d'un assaig multicèntric.

L’estudi l’ha promogut el Grup d'Investigació Clínica en Oncologia Radioteràpica (GICOR), en col·laboració amb el Grup Oncològic Espanyol Càncer de Pulmó de la Societat Espanyola d'Oncologia Radioteràpica (GOECP-SEOR). Hi han col·laborat dotze centres de l’Estat, a banda de l’Hospital del Mar: l’Hospital Clínic Universitari de Santiago de Compostela, el Complex Assistencial de Salamanca, l’Hospital Universitari Quirónsalud de Madrid, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, l’Hospital Universitari Virgen del Rocío de Sevilla, l’Hospital Universitari Fundación Jiménez Díaz de Madrid, l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, el Complex Hospitalari de Navarra, l’Hospital Universitari Rey Juan Carlos de Móstoles, l’Hospital Ruber Internacional de Madrid, l’Hospital Universitari Araba de Vitòria i l’Hospital Universitari Ramón y Cajal de Madrid.

El Servei d’Oncologia Radioteràpica de l'Hospital del Mar està treballant amb eines d’intel·ligència artificial per automatitzar la planificació de la irradiació cranial amb protecció de l’hipocamp.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —