Imatge del tall dels pagesos a l'Aldea (Baix Ebre) a l'AP-7
Imatge del tall dels pagesos a l'Aldea (Baix Ebre) a l'AP-7
Per Joan Parareda
Publicat el 06 de febrer 2024

La pagesia catalana es mobilitza arreu de Catalunya des de primera hora del matí amb talls a diverses carreteres del país. Convocats per la Plataforma 6F, pagesos i agricultors reivindiquen unes polítiques agràries justes i protesten, especialment, per la reducció de la burocràcia, la reducció de costos i uns preus justos. Unes accions que també tenen el suport dels sindicats i que s'han organitzat arreu del territori on s'han fet marxes lentes i concentracions a les principals ciutats del país.

Prop de 4.000 pagesos amb els seus tractors i vehicles, segons xifres calculades per Unió de Pagesos, tallen l'AP-7 a punta i punta del país, a l'Aldea i a Girona, però també bloquegen la connexió entre Barcelona i Lleida amb un tall a l'A-2 a Fondarella. També estan tallades l'N-II a Girona, l'AP-2 i la N-240 a Montblanc, així com algunes de les principals vies de la Catalunya Central, com la C-16, la C-17 i la C-25 o Eix Transversal.

A Girona

A comarques gironines les concentracions han començat a tres quarts de vuit amb talls a la C-252 a Torroella de Fluvià (Alt Empordà) i a la GI-634 a Verges (Baix Empordà). Segons el Servei Català de Trànsit, a les vuit del matí aquestes concentracions han afectat 1,5 quilòmetres.

A ciutat de Girona, la Plataforma 6F ha convocat els manifestants a Fontajau. Un cop allà, han fet una marxa amb els tractors fins a la delegació del Govern, on han llegit un manifest al voltant de les 11.45 hores. Un cop han acabat l'acció, s'han dirigit a Medinyà. Han acordat quedar-se a passar la nit a l'AP-7.

A la tarda els pagesos han entrat desenes de tractors en el punt on aquesta via conflueix amb la N-II, davant l'arribada d'una desena de furgonetes de la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos d'Esquadra. Fins a aquell moment els agricultors tallaven les vies en persona, un tall que ha provocat que alguns conductors hagin quedat atrapats en el tram entre la sortida prèvia al tall i la protesta.

Els Mossos han fet girar els vehicles atrapats en contra direcció fins a la sortida més pròxima, i han deixat les dues carreteres netes. Aleshores ha fet acte de presència la desena de furgonetes de la Brimo, i els pagesos en veure-ho han decidit entrar a l'AP-7 desenes de tractors per poder mantenir el tall.

Els pagesos gironins han acordat quedar-se a passar la nit en aquest punt de l'AP-7, de tal manera que mantindran el tall que ha començat a dos quarts de tres de la tarda fins demà al matí. A l'assemblea també s'ha acordat que a les set del matí s'uniran a les marxes lentes previstes cap a Barcelona.

A les comarques centrals

Més de 400 tractors s'han concentrat a Sant Fruitós de Bages. Pagesos de la comarca, però també del Solsonès, l'Anoia, el Berguedà i l'Alta Segarra han tallat la circulació a l'Eix del Llobregat (C-16) i l'Eix Transversal (C-25).

A Vic, segons explica el Nació Osona, s'hi han concentrat més de 180 tractors. Allà han denunciat que el sector "està al límit", però creuen que encara hi ha "temps per canviar-ho". El agricultors s'han trobat al recinte d'El Sucre i s'han desplaçat fins a les oficines d'Acció Climàtica on han llegit un manifest. Després han fet una marxa lenta fins a la C-17 a Gurb, on han tallat la circulació.

A la província de Tarragona

A les terres de l'Ebre, la Plataforma 6F ha convocat tractorades en direcció a l'Aldea per tallar els dos sentits de l'AP-7. Han sortit des de Tortosa i Amposta, però també des de Móra d'Ebre, on la marxa lenta ha provocat cues a la C-12 i N-420. També hi ha accions de protesta a Montblanc, on uns 200 manifestants on han provocat retencions a l'AP-2.

Comarques de Lleida

Segons la plataforma organitzadora, a les concentracions de Fondarella (Pla d'Urgell) hi han participat 1.500 tractors. Allà, ramaders i pagesos han tallat l'autovia A-2. També hi ha convocats talls a la C-13 i N-230 a Solsona i a l'N-260 a la Seu d'Urgell.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —