Publicacions de l'Abadia de Montserrat, una de les editorials més antigues del món, supera els 500 anys
Per ACN
Publicat el 21 de febrer 2022

Publicacions de l'Abadia de Montserrat ha mantingut una activitat cultural pràcticament ininterrompuda, des de 1499, quan l'abat Cisneros va impulsar la instal·lació d'una impremta al monestir de Montserrat. "Allí hi havia un escriptori on es copiaven manuscrits com el Llibre vermell de Montserrat i a partir del 1499 es va instal·lar una impremta per estampes i butlles pels pelegrins", explica l'editora Núria Mañé

Afegeix que l'editorial és una de les més antigues d'Europa i també del món, al costat d'Oxford i de Cambridge i diu que el secret ha estat "la tenacitat, el servei al país, saber-se adaptar i la feina ben feta". Mañé assegura que ni les guerres napoleòniques, ni la Guerra Civil, ni la pandèmia de la Covid-19 han aconseguit acabar amb l'editorial, "tenim la confiança de continuar endavant", ressalta.

En un primer moment, l'editorial es va centrar en llibres religiosos i espirituals i va ser al segle XX quan se'n va fer una editorial moderna que, des dels anys 70, va agafar "una velocitat més de creuer" sota la direcció de Josep Massot, afegeix Mañé. 


Núria Mañé: "Des de l'editorial s'ha fet molta feina, sobretot en els moments en què hi havia més dificultats per publicar en català"


L'editora destaca la feina ben feta, amb vocació de servei al país, durant els anys 70 i 80, una època marcada per les "ganes de crear una història conjunta i fer costat a la gent que volia publicar textos de cultura catalana i dels Països Catalans".

L'editorial avui en dia

Actualment l'editorial està dirigida per Josep Massot i compta amb un ampli fons editorial.  Les principals matèries que abasta són la història, l'art, l’assaig, els estudis de llengua i literatura, la religió, la música per a escoles, els cursos de català, l’excursionisme i el llibre infantil i juvenil.

A més de l'edició de llibres, també publica de forma periòdica, entre d'altres, les revistes Serra d’Or, Studia Monastica, Qüestions de Vida Cristiana i revistes infantils i juvenils. El volum de l'arxiu és entre 3.000 i 4.000 títols publicats i està entre la seu de l'editorial a Barcelona i l'Abadia de Montserrat.

Autors

Entre els autors que han passat per Publicacions de l'Abadia de Montserrat, s'hi troben Lluis Duch, Hilari Raguer, Josep Massot i Josep Benet, entre d'altres, i en el cas de literatura infantil, autors com Joaquim Carbó. Mañé assenyala que van començar a publicar llibres de literatura infantil l'any 1973 quan no hi havia editorials que en publiquessin en català.

Per commemorar els 500 anys d'història es va publicar el volum Cinc-cents anys de publicacions de l'abadia de Montserrat, de Francesc Xavier Altés, Josep Massot i Josep Faulí, on es repassen el llarg recorregut editorial del monestir.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —