-
Per Víctor Sanz Guerrero , Alba Moliner i Gerard Castillo Miralles
Publicat el 15 de maig 2022

Una traca anunciava l’inici de la manifestació d’aquest diumenge a Puigcerdà en rebuig a la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. La protesta ha arrencat a les 12 del migdia al recinte firal de la ciutat i ha recorregut tota la població fins a arribar a la plaça del Call. Des d’allà, Joel Pla, membre de Pirineus Creatius, ha estat l’encarregat de dirigir els parlaments, on els convocants han reclamat la retirada immediata de la candidatura dels Jocs.

Alhora han expressat la voluntat transitar cap a una alternativa pel Pirineu: “som els del sí, els del sí a un Pirineu viu, ric i divers on tinguem els mateixos drets que la resta del país”, apuntava Bernat Lavaquiol, portaveu de la plataforma #StopJJOO.

Els convocants han xifrat en 5.000 persones l’assistència a la protesta. Hi havia molts manifestants del Pirineu, però també força gent d’arreu del país que ha vingut en cotxes privats i autocars organitzats per l’ocasió. També s’han sumat a la manifestació la CUP i els Comuns, a més d’alguns membres d’ERC a títol individual.

A la manifestació s’hi han adherit diverses organitzacions i entitats. Els tractors d’Unió de Pagesos obrien la manifestació i han denunciat “la requalificació de terrenys agrícoles en urbanitzables” a tocar de Puigcerdà, on es pretén construir la vila olímpica.

L’ANC també ha participat en l’organització, coordinant els autobusos que han arribat fins a la capital de la Cerdanya. Per la seva banda, diverses organitzacions de l’Esquerra Independentista s’han implicat en la planificació i execució de la manifestació juntament amb la plataforma #StopJJOO.

Durant el recorregut s’han sentit càntics com “Canya, canya, canya, contra qui destrossa la muntanya”, i proclames que demanaven un canvi de model al Pirineu com “Pere Aragonès, no menteixis més. Prou precarietat, feines de qualitat”.

En la mateixa línia, una de les portaveus de la plataforma convocant, Helena Guillen, ha insistit en el canvi de rumb que al seu parer necessita el Pirineu amb “alternatives en les quals el bé comú passi per damunt dels interessos privats”. Finalment, Bernat Lavaquiol ha demanat a Aragonès que retiri la candidatura abans d’arribar a la consulta que es farà el proper 24 de juliol.

En acabar els parlaments s’ha donat pas a la interpretació de la cançó “La terra per sembrar”, composta per la cantant aranesa Alidé Sans en motiu de la campanya. Posteriorment, durant un parell d’hores s’han celebrat concerts de diversos artistes del Pirineu i cap a les 5 de la tarda s’ha donat per acabada la jornada.
— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —