Eva Kaili, anterior eurodiputada i vicepresidenta del Parlament Europeu implicada en el cas
Eva Kaili, anterior eurodiputada i vicepresidenta del Parlament Europeu implicada en el cas
Eva Kaili, anterior eurodiputada i vicepresidenta del Parlament Europeu implicada en el cas
Publicat el 17 de desembre 2022

La vida política de Brussel·les s'ha vist sobresaltada en els últims dies per una presumpta trama de suborns en el Parlament Europeu vinculada a Catar i el Marroc, els principals protagonistes del qual han passat de l'anonimat públic a les portades dels mitjans de comunicació a tota Europa.

1. Eva Kaili


Fotografia del seu perfil al Parlament Europeu

Antiga presentadora de televisió, eurodiputada socialdemòcrata grega i una de les vicepresidentes del Parlament Europeu fins que se li ha retirat aquest càrrec arran de l'escàndol. Kaili, de 44 anys, és el nom més rellevant de la trama corrupta.

La policia belga va trobar centenars de milers d'euros en el domicili a Brussel·les de la política, la qual cosa va permetre el seu arrest malgrat gaudir d'immunitat parlamentària, perquè les autoritats belgues consideren que va ser caçada cometent un delicte "flagrant".

Kaili es troba a la presó preventiva i imputada per organització criminal, blanqueig de capitals i corrupció.

2. Francesco Giorgi


Instagram: @fragiorgi13

Assistent en l'Eurocambra i parella sentimental des de fa cinc anys de Kaili, amb qui té una filla. Està imputat pels mateixos càrrecs que la seva parella.

Giorgi, de 35 anys, es troba a la presó preventiva i, segons el diari belga Le Soir, ha confessat la seva participació en la trama en els interrogatoris i ha assenyalat a altres implicats.

3. Alexandros Kailis


Twitter: @a_kailis

És el pare de Kaili, a qui la policia va detenir quan sortia d'un hotel de Brussel·les amb bosses de diners en efectiu.

4. Pier Antonio Panzeri


Fotografia del seu perfil al Parlament Europeu

Exdiputat europeu entre 2004 i 2019, antic líder sindical i fundador de l'ONG Fight Impunity (Lluita contra la impunitat), aquest socialdemòcrata italià, de 67 anys, seria el protagonista central de l'esquema de suborns. La policia belga va trobar en el seu domicili 700.000 euros en metàl·lic.

5. Maria Colleoni i Silvia Panzeri

L'esposa i la filla de Panzeri han estat detingudes a Itàlia a petició de la Justícia belga, que a partir d'escoltes telefòniques considera que ajudaven al polític en les seves activitats il·lícites.

6. Niccolo Figa-Talamanca


Linkedin: Niccolo Figa-Talamanca

És un lobbista italià i secretari general de l'ONG No Peace Without Justice (No hi ha pau sense justícia), que comparteix seu social amb Fight Impunity en un petit edifici de Brussel·les.

Figa-Talamanca també es troba imputat i ha quedat en llibertat encara que està obligat a portar un braçalet electrònic.

7. Marc Tarabella

Fotografia del seu perfil al Parlament Europeu

Europarlamentari des de 2009, aquest socialdemòcrata belga, de 59 anys, ha estat suspès tant del seu partit a Bèlgica com del grup socialista en l'Eurocambra davant les sospites que formava part de l'organització corrupta després que la policia registrés el seu despatx en el Parlament Europeu i el seu habitatge.

Tarabella, que és vicepresident de la Delegació del Parlament Europeu per a les Relacions amb la Península Aràbiga (DARP), assegura que mai va rebre "cap regal de Catar" i que, d'haver-lo fet, l'hauria denunciat. El nuvi de Kaili li ha assenyalat en la seva confessió com un dels implicats en la trama.

8. Luca Visentini


Twitter: @VisentiniLuca

Secretari general de la Confederació Europea de Sindicats (CES), Visentini, de 53 anys, es troba imputat per la trama corrupta i en llibertat condicional. Molt crític amb Catar fa una dècada, quan denunciava que allí es reduïa als treballadors a l'"esclavitud", les postures del líder sindical van anar evolucionant amb els anys cap a posicions molt més amables.

9. Maria Arena

Fotografia del seu perfil al Parlament Europeu

El nom d'aquesta eurodiputada socialista belga, de 55 anys, s'ha relacionat amb la trama corrupta des que va esclatar l'escàndol. 

Encara que de moment no pesa cap acusació formal sobre Arena, la pròpia política ha suspès les seves funcions com a presidenta de la subcomissió de Drets Humans de l'Eurocambra.

Ha transcendit que entre els imputats hi ha un assistent parlamentari de Maria Arena, però encara no es coneix el seu nom.

11. Andrea Cozzolino

Fotografia del seu perfil al Parlament Europeu

Europarlamentari socialdemòcrata italià des de 2009, treballava com a assistent en l'Eurocambra de Giorgi, el company sentimental de Kaili, qui li ha assenyalat com un dels implicats en l'esquema de suborns.

El polític, de 60 anys, era membre de la Subcomissió de Drets Humans de l'Eurocambra que presideix Arena, i també formava part de la comissió de recerca parlamentària sobre l'ús de programes espies com Pegasus, l'informe final dels quals, encara en procés d'esmenes, esmenta al Marroc.

12. Abderrahim Atmoun


Facebook: Abderrahim Atmoun

És ambaixador del Marroc a Polònia i el seu nom apareix en el mandat d'arrest enviat per Bèlgica a Itàlia per a sol·licitar la detenció i lliurament de l'esposa i filla de *Panzieri, sospitoses d'haver retirat "regals" de la trama en la legació diplomàtica marroquina a Varsòvia.

13. Michel Claise


Facebook: Michel Claise

És el jutge belga que instrueix la causa de la trama corrupta. Belga, francòfon i de 66 anys, està especialitzat en lluita contra la criminalitat financera, té reputació de ser un magistrat sense por d'investigar assumptes sensibles i es confessa membre de la maçoneria.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —