Primavera Sound 2019
Per Redacció
Publicat el 09 de maig 2020

Ens trobem en plena desescalada, i amb sort, després de les fase 1, 2 i 3, cap a principis de juliol potser ens trobarem en un nou escenari. La “nova normalitat”. En aquest moment s’haurà recuperat la mobilitat general, les platges i possiblement l’aforament dels bars. Serà ple estiu, i l’estiu almenys fins ara solia ser sinònim de festivals. Però aquest any sembla una realitat improbable, ja que tot apunta que haurem de mantenir la distància de seguretat i fer servir les mascaretes

El ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribe, demanava paciència i deia que es donarien respostes quan arribés el moment. Però la incertesa i el neguit creixen i els que han comprat entrades per als festivals es pregunten si els retornaran l’import de les entrades en cas de cancel·lació o en cas les dates d’ajornament no els vagin bé. 

La situació dels principals festivals
El Primavera Sound, que de moment manté la nova data en l’últim cap de setmana d’agost, va rebre critiques sobretot per part d’assistents estrangers que demanaven el retorn del preu de les entrades, cosa que encara no ha succeït. 

El Sónar, que ja ha anunciat que ajorna el seu festival per al juny de 2021, ofereix als que mantinguin les entrades “avantatges” i ofereix també la possibilitat de demanar un reemborsament, tot i que, de moment, només ha informat els que tenen entrada que més endavant rebran un correu amb els detalls d’aquest procediment. 

Però molts altres festivals encara ni tan sols no han canviat les dates inicials, tot i que cada dia es fa més evident que no es podran celebrar. El juliol encara es mantenen, entre d'altres, el Canet Rock, el Barcelona Beach Festival (BBF), el Festival Internacional de Benicàssim (FIB)  l’Acampada Jove i el Reggeaton Beach Festival (RBF). I a l'agost, l'Arenal Sound o el Festival Bioritme també mantenen el calendari.  

 

 

 

A l’espera d’una cancel·lació per “causa de força major”
El motiu pel qual diversos festivals encara es resisteixen a comunicar oficialment una cancel·lació malgrat que sembla inevitable és perquè el sector està a l’espera que el govern comuniqui una cancel·lació per causa de força major. Així ho explica el Festival Cruïlla en un comunicat en el qual accepta que caldrà posposar l'esdeveniment fins l'any que ve. "Encara no podem prendre cap decisió definitiva", diu el comunicat. La cancel·lació per força major permetria als festivals obtenir una cobertura legal per cancel·lar contractes amb els artistes, les empreses col·laboradores i el personal del festival.

Les condicions de compra dels festivals inclouen una clàusula que estipula que “no es retornarà l’import de l’entrada en cas de força major”. Tanmateix, això es contradiu amb la llei catalana, que, a més d’una causa de “força major”, exigeix que la suspensió de l’esdeveniment es produeixi un cop aquest ja s’ha iniciat. 

Alternatives a la devolució de les entrades
L’Associació de Festivals de Musica (FMA) d'Espanya ha demanat al govern espanyol que segueixi l’exemple d’altres països europeus com Itàlia o Portugal i s'introdueixin mesures que contribueixin a pal·liar les conseqüències econòmiques d'una possible cancel·lació massiva dels festivals. 

Entre les opcions que es contemplen s'inclou la possibilitat d'oferir vals canviables per possibles noves dates del mateix esdeveniment o d'altres, i en cas que cap de les dues alternatives sigui possible flexibilitzar el termini de retornament de les entrades en 18 mesos. "Si no es prenen les mesures adequades, els nostres festivals quedaran en una clara inferioritat respecte de la resta de festivals europeus i Espanya podria convertir-se en el primer país sense festivals", assegurava la FMA. 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —