Quan la lectura esdevé nociva - Diari de Barcelona
Reportatge
Quan la lectura esdevé nociva
El boom de la literatura fàcil entre els joves alerta sobre la perillositat de la plataforma Wattpad
Resulta que els joves sí que llegeixen, oi tant que ho fan. Només cal veure les cues que han format els últims anys el dia de Sant Jordi. Els causants d’aquestes massificacions, per sorpresa són uns autors novells que, amb una sola publicació, s’han convertit en best-sellers. Què està passant? D’on surten aquests joves talents que s’han convertit en els nous fenòmens editorials?
L'origen de bona part d'aquestos es troba a Wattpad, una plataforma en línia de lectura i escriptura que va néixer l’any 2006, però que no va créixer en popularitat fins al 2014. Aquesta xarxa social, creada per Ivan Yuen i l’Allen Lau al Canadà, ofereix un espai on els usuaris poden publicar els seus escrits de forma gratuïta i poden llegir-ne d’altres sense cap càrrec. A més, la plataforma permet el diàleg directe entre autors i lectors, creant una comunitat on es rep feedback continu sobre el que s’escriu.
Actualment, compta amb més de 97 milions d’usuaris i ofereix històries en més de 50 idiomes. Per motivar als usuaris, Wattpad proposa temes d’escriptura, duu a terme concursos literaris i atorga premis en diferents idiomes. També hi ha clubs temàtics on escriptors i lectors són benvinguts, pel que les oportunitats no hi manquen.
Tan gran ha estat l'èxit que editorials com ara Penguin Random House o Nova Casa Editorial han publicat novel·les d’aquesta xarxa i han convertit a autors i autores anònims en escriptors de gran fama. Anna Tod (Ohio, 1989) n’és l’exemple perfecte: va decidir publicar un fanfiction inspirat en la banda anglesa One Direction, i va rebre una molt bona resposta per part dels lectors de Wattpad. Una editorial estatunidenca va decidir llançar la seva novel·la, i avui dia la història ja conta amb un total de 5 llibres publicats i tots ells han estat portats a la gran pantalla.
Però no només se n’han beneficiat editorials: grans empreses audiovisuals, com ara Netflix, també han tret molts dels seus èxits de la plataforma i s’han pogut posicionar en les llistes de pel·lícules més visionades del territori espanyol.
La toxicitat, clau de l'èxit
L’any 2021 es va parlar molt de Wattpad entre la comunitat bookstagramer, el terme que usen els influencers que es dediquen a parlar de literatura. Hi va haver una molt bona resposta per part dels usuaris, i per això mateix l’editorial Penguin Random House es va arriscar i va crear un segell exclusiu per publicar novel·les de la plataforma. Moltes d’aquestes publicacions han arribat a reeditar-se múltiples cops, com és el cas de Antes de diciembre, de Joana Marcús. La novel·la, publicada el 2021, és actualment el número 1 de llibres més venuts de la secció 'Els més venuts en espanyol com a idioma estranger' d’Amazon, i ja va per la 11a edició.
Aleshores, què tenen aquestes històries de diferent? “Els llibres de Wattpad mostren comportaments tòxics i es basen en clixés que avui dia s’han popularitzat i resulten addictius pels adolescents”, explica Núria Brusi, membre de l’Associació de Joves Lectors Catalans. Aquestes històries tracten relacions de parella entre adolescents on l’element eròtic és molt present. A més, els protagonistes, habitualment un noi i una noia, creen un vincle basat en la dependència i la toxicitat que, en la majoria d’ocasions, es romantitza. Molts dels escrits contenen escenes de violència o abusos masclistes que, d’una manera o una altra, es normalitza.
La saga After, coneguda per ser el major èxit mundial de Wattpad, tracta la relació que s’estableix entre en Hardin i la Tessa. El noi, al llarg de la novel·la, manipula, humilia, controla i fa servir la força física per intimidar la seva parella, deixant-la al final com un ésser gairebé anul·lat, que no menja, no viu i no parla si no té la seva aprovació primer. Destrueix a poc a poc la seva autoestima quan fa alguna cosa que a ell no li agrada, i la complau al llit quan fa el que vol.
L'entrena com un gos… i aquest personatge es considera una aspiració de parella per a molts usuaris que han llegit After. De fet, es va crear un club de fans a FaceBook sota el nom 'Quiero un Hardin en mi vida'. El perill comença en la idealització de comportaments abusius que noies de dotze anys han arribat a considerar apropiats. Brusi comenta l’amenaça que suposa per a les noves generacions: “Wattpad és una aplicació que s’instal·la al mòbil i que els pares no coneixen. I clar, els llibres que s’hi troben els adolescents contenen escenes i tracten temes que no són els adequats per a certes edats. A més, no hi ha filtre. Poden accedir fàcilment a contingut no apropiat. Acosta als joves a la literatura, sí, però de manera contraproduent”.
S’hi troben novel·les carregades de clixés i amb un vocabulari no gaire complex i complicat per tal de proporcionar una literatura molt amena. Carlota Masó, una gran lectora de disset anys, no està gaire a favor d’aquesta fama tan estesa: “Amaga la importància de la literatura de més qualitat amb la simplificació de la llengua, fa que els joves llegeixin, sí, però d’una manera que no ens agradaria”, explica. S’usa vocabulari molt reduït que acostuma a les noves generacions, dificultant la seva expressió lingüística i evitant que es faci el pas de llegir literatura juvenil a una de caràcter més adult. “El llenguatge que fan servir s’apropa molt als joves en ser força espontani i, sense adonar-se’n, s’hi enganxen”, afegeix Masó.
Clixés repetitius
Però la cosa no queda aquí. Molts dels lectors de Wattpad admeten haver patit malalties de salut mental com el TCA a conseqüència d’aquestes novel·les. “He vist gent a TikTok tenir problemes alimentaris perquè volen quadrar amb aquests estereotips. Sempre és la noia guapa i prima a qui estimen, la grassa queda exclosa. Els joves que llegeixen això s’hi volen assemblar per viure el mateix, i acaba afectant la seva salut mental”, diu en Dídac, un bookstagrammer i tiktoker que es dedica al sector literari.
Ha llegit novel·les amb aquest segell i s’ha sorprès per frases com ara “qui et toqui, el mato”; o comportaments que donen el missatge que la dona ha d’estar sempre protegida i cuidada per l’home. Boulevard, un dels fenòmens més destacables de la plataforma publicat per Flor M. Salvador, tracta sobre un noi que es deixa atropellar per un camió que anava a impactar en una noia de la qual estava enamorat. La noia, en assabentar-se'n temps després, sent impotència perquè el noi havia d’estar amb ella i li havia promès que estarien sempre junts, deixant de banda que acaba de morir. “Un comportament de dependència i falta d’empatia que s’allarga al llarg de la novel·la”, afegeix en Dídac.
Els llibres fan cultura, i aquells qui llegeixen varietat de novel·les acostumen a tenir una visió més crítica de la societat. Precisament, una de les característiques fonamentals dels llibres de la plataforma és que “aquestes històries són totes iguals. A Wattpad sempre es repeteixen els mateixos clixés amb altres escenaris o edats. Però al final és el mateix. Està bé llegir aquests llibres, però no simplificar-ho només en això”, diu el bookstagramer. El protagonista acostuma a ser violent, fet que es justifica amb l’argument que ha tingut una infància difícil. La noia, però, es qualifica de dèbil i submisa al seu xicot, generant una relació tòxica entre els dos joves.
La retroalimentació del best-seller
Brusi assegura que el que veuen les editorials són diners, i que resulta evident que es decanten per publicar aquelles novel·les que tenen renom a la plataforma. “Decideixen publicar els llibres que saben que es vendran, no s’hi fixen gaire, en el contingut. Els clixés enganxen els joves, que decideixen continuar comprant-los llibres. Per això les editorials els han de donar el que busquen”, diu la membre dels Joves Lectors. Molts autors estan veient els perjudicis que els està portant: senten una pressió per escriure novel·les amb clixés perquè és el que s’ha popularitzat i, objectivament, el que se sap que més vendrà.
Assistents a la trobada de joves lectors d'enguany
Tot i això, escriptors de la plataforma no troben cap punt negatiu pel que fa a aquest nou fenomen de la literatura en línia. N’és un exemple la Judit Espígol: amb només 22 anys ha publicat la trilogia Million Reasons, considerades les novel·les de Wattpad en català amb més èxit entre els lectors. L’escriptora va donar-se a conèixer gràcies al fet que el seu llibre es podia trobar a la majoria de les llibreries de Catalunya, i no pot estar-li més agraïda a la plataforma per aquesta oportunitat. “Des que els meus llibres es venen en paper, rebo encara més visites. Una cosa ajuda a l’altra”, admet.
El 16 de març es va celebrar el primer festival literari d’Espanya a Barcelona, el Crush Fest, organitzat per Bookish. Les taules de venda de les editorials estaven plenes de llibres amb el segell de Wattpad, i difícilment se'n veia algun que no ho fos. L’esdeveniment, però, va ser tot un èxit: les entrades es van exhaurir i 2.000 joves van poder compartir la seva passió per la lectura.
Així doncs, els adolescents sí que llegeixen, però sembla que no de la manera més adequada. L’Eva, fidel lectora de Wattpad, afirma: “Gràcies a la xarxa moltes persones que no llegien ho han començat a fer, encara que no sigui com ens agradaria”. I afegeix: “Els joves llegim aquest tipus de literatura perquè és fàcil. Em resulta entretinguda. Però està clar que caldria fer alguna cosa per evitar que ens acostumem a aquestes novel·les. Perquè el contingut que hi trobem és altament nociu”, remata.