- opinió -

Quan una malaltia mental forma part del teu dia a dia

És cert que amb els anys aquestes malalties han rebut més visibilitat, sobretot en aquest temps de pandèmia, però encara queda molt per fer

Quan una malaltia mental forma part del teu dia a dia
Per Natalia Silvan
Publicat el 05 de juny 2021

Desgraciadament, per a moltes persones arreu del món les malalties mentals són part de la seva vida diària. Inclosa jo mateixa. Diagnosticada des dels cinc anys amb TDAH i amb depressió i ansietat des dels disset, he viscut de primera mà molts dels mites i estigmes que encara avui dia té la societat envers les malalties mentals i emocionals. Sí que és cert que amb els anys aquestes malalties han rebut més visibilitat, sobretot en aquest temps de pandèmia, però crec que encara queda molt per fer.

Per exemple, moltes persones encara tracten les malalties mentals com si fossin més senzilles o com si fos més fàcil lluitar contra elles que en el cas de les malalties de caire físic, quan en realitat el que passa és que moltes vegades els efectes de les malalties mentals o els seus símptomes no són tan visibles com per exemple en una fractura òssia o en un refredat. Però això no vol dir que siguin menys “dures”.

De fet, per a mi dir-li a una persona que pateix depressió que “no és tan difícil, només has de somriure” o a algú que pateix un trastorn alimentari com la bulímia o l’anorèxia, “simplement menja i ja està” és com dir-li a una persona que va en cadira de rodes que simplement s’aixequi i comenci a caminar per si mateixa. És cert que això té a veure amb el fet que moltes malalties mentals són difícils d’entendre o de visualitzar quan no les has viscut en les teves pròpies carns. Per exemple jo mateixa, abans de patir depressió no entenia com podia arribar algú a tenir dies on fins i tot fos difícil aixecar-se del llit o dies de sentir-se trist o amb ganes de plorar sense cap raó aparent.

És difícil creure que pots acabar perdent fins i tot les ganes de fer coses que t’agraden o sentir-te buida per dins malgrat, aparentment, tenir-ho tot, però per desgràcia a moltes persones ens passa. I no és perquè vulguem, o perquè ho hàgim triat, o perquè siguem “mandrosos”, com molta gent per desgràcia pensa. Per aquestes raons crec que és necessària molta més educació sobre salut mental des de ben petits, per a poc a poc anar eliminant aquests estigmes i facilitar que s’entengui més com funcionen aquestes malalties.

Il·lustració: Yupiramos Group

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —