La corredora de muntanya Anna Comet al Trail de Rocacorba, amb el seu fill Gil
Per Maria Pratdesaba
Publicat el 03 de maig 2021

“És el moment?” o “podré tornar a l’elit?” són algunes de les incògnites que la majoria de dones esportistes professionals es plantegen davant la maternitat. La falta de cobertura i protecció per a la condició de dona és, segons l’advocada especialista en dret esportiu Maria José López, el que explica la decisió de moltes dones d’allargar la carrera esportiva. Però no tot són dificultats. La corredora de muntanya Anna Comet ha vist com és possible seguir revalidant títols, i fins i tot “aconseguir millors marques”.

Després d’un any de negociacions i vagues, el juliol de l’any passat es va introduir al BOE el primer conveni col·lectiu de futbol femení. L’Associació de Dones per a l’Esport Professional, però, reclama una Llei d’Esport amb un capítol femení explícit, que sigui vàlid per a la resta de disciplines. El problema, segons la presidenta de l’associació Mar Mas, és que la normativa vigent no reconeix les esportistes com a professionals. “Fins ara cap grup polític parlamentari ha posat sobre la taula la modificació d’aquesta llei, que és de 1990.” A més, “els plans d’igualtat en l’esport brillen per la seva absència” afegeix Mas.

Professionals de fet, no de dret

López assegura que el primer gran obstacle és la falta de reconeixement i contractes laborals. Moltes esportistes no tenen un contracte professional, i en els casos de les que sí que en tenen, són de duració limitada. “Si et quedes embarassada al mes sis i el teu contracte acaba al set, en molts esports no et tornen a contractar fins que t’hagis recuperat. Això és el que cal regular” declara l’advocada.


Mar Mas: “els plans d’igualtat en l’esport brillen per la seva absència”


L’existència de clàusules d’embaràs als contractes, com la que va denunciar la futbolista Mariajo Pons, són nul·les de ple dret i segons López “formen part del passat”. No obstant això, Mas afirma que s’utilitzen altres formes d’intimidació, com la baixa retribució salarial. “Moltes esportistes professionals tenen salaris que no arriben als 600 euros. Amb això s’han de plantejar ser mares? Si amb prou feines  poden mantenir-se a elles mateixes”, lamenta Mas. 

La por del postpart

En els casos de les jugadores que, tot i les dificultats, decideixen tenir fills, el gran repte arriba amb la conciliació, sobretot si decideixen amamantar. “En esports com el tennis, si tens una colitis o un tall de digestió pots demanar un recés i anar al lavabo”, però en canvi, si ets mare i tens una pujada de llet “cap reglament contempla poder parar el joc 15 minuts i donar-li al bebè” exemplifica Mas.

Una situació similar és la que es produeix en els desplaçaments amb les seleccions. “La Federació no té plans de conciliació. No brinda mitjans a les jugadores per portar els fills amb elles durant els viatges”, afirma López. Aquestes condicions són, segons les expertes, “igual o més discriminatòries” que una clàusula d’embaràs.

Una pausa en l’elit

El cas d’Anna Comet il·lustra com parir no ha de significar renunciar a la vida professional. Prendre la decisió de tenir en Gil, però, va ser molt difícil. “Tens la sensació que ser mare trencarà per complet la teva trajectòria” i “comunicar-ho als patrocinadors fa molt respecte” confessa. 


En els casos de les jugadores que, tot i les dificultats, decideixen tenir fills, el gran repte arriba amb la conciliació, sobretot si decideixen amamantar


Una investigació de la Universitat de Michigan sobre el retorn a la competició confirma que un embaràs no implica que les esportistes no puguin reprendre l’alt nivell. De fet, en alguns casos els canvis fisiològics experimentats durant la gestació afavoreixen els resultats, com Comet va experimentar en primera persona. “Tenir un fill t’humanitza i et canvia les prioritats. Ara entreno sense tanta pressió i els resultats són més bons” afirma.

Per a l’atleta, no deixar d’entrenar durant l’embaràs va ser clau: “Vaig parir un divendres i el dimarts anterior havia corregut 10km” apunta. Era consicent que això aixecaria crítiques, però segons afirma “cal trencar tabús i normalitzar-ho”. 

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —