Foto grupal amb la tinenta d'alcaldia Laura Pérez i representants de l'oci nocturn
Foto grupal amb la tinenta d'alcaldia Laura Pérez i representants de l'oci nocturn
Foto grupal amb la tinenta d'alcaldia Laura Pérez i representants de l'oci nocturn
Per ACN
Publicat el 22 de novembre 2022

Una quarantena d'espais d'oci nocturn de Barcelona, com discoteques i festivals de música, s'han adherit a un protocol per actuar contra agressions sexuals i assetjament. Es tracta del protocol 'No Callem', un conveni que l'Ajuntament de Barcelona va posar en marxa el 2018 com a prova pilot i que ara s'ha reactivat amb alguns canvis.

Segons ha explicat la tinenta d'alcaldia de Drets Socials i Feminismes, Laura Pérez, una de les principals novetats és que a partir d'ara els espais hauran d'informar en un màxim de 36 hores a l'Ajuntament si detecten un cas, sobretot els més greus. S'han adherit al protocol 25 sales, entre elles Razzmatazz, Sidecar, Sala Apolo, Luz de Gas, Arena o Plataforma. També hi ha vuit festivals de música, com el Primavera Sound, el Sónar o el Cruïlla, i sis equipaments que acullen concerts com el Palau Sant Jordi o el Parc del Fòrum.

Pérez ha defensat en una atenció als mitjans que la prova pilot de 'No Callem' va ser "un èxit", i és per això que després de la pandèmia el consistori s'ha tornat a posar en contacte amb els locals per revisar quines necessitats hi ha. Una de les novetats, ha destacat, és que l'Ajuntament serà un actor en el seguiment i la millora de les atencions.

Concretament, s'ha acordat millorar el seguiment i la coordinació dels casos, especialment dels més greus. Això comporta revisar i comprovar la informació dels casos que es denunciïn a través de les xarxes socials i que impliquin espais adherits, atendre les trucades de les víctimes per informar-les i assessorar-les o recollir setmanalment les dades dels casos reportats per les sales i festivals. A més, els espais es comprometen a informar el consistori de les incidències registrades les hores següents als fets, en un màxim de 36 hores.

Formació al personal

Un altre punt del protocol és la de fer formació al personal de sala —com cambrers— i de seguretat privada que treballen en aquests espais d'oci nocturn. El nou conveni implica millores en la formació dels responsables i personal pel que fa a l'activació del protocol i a les atencions dels casos d'agressió.

"Malgrat que hi hagi casos al nostre entorn, tenim les eines necessàries per saber actuar amb cadascuna de les persones involucrades, atendre víctimes, afrontar-los i tractar d'erradicar-los", ha dit Fátima Mellado, responsable de la Sala Sidecar, durant l'atenció als mitjans al costat de Laura Pérez. Segons Mellado, "el més important és gaudir d'un espai segur".

Per la seva banda, el responsable de la Sala Razzmatazz, Lluís Torrents, ha defensat que els protocols funcionen i ha assegurat que hi ha un "canvi de mentalitat" en el personal a mesura que van fent la formació, que pot durar prop de tres hores. Per tot plegat, Torrents ha reivindicat que 'No Callem' compleix amb la funció d'una nova mirada i també d'atendre millor les víctimes i fer que se sentin segures "des del primer moment". Això sí, el responsable de Razzmatazz també ha fet un clam perquè sobretot ningú amagui una agressió, sinó que ho digui al moment i ho denunciï.

Altres accions

Més enllà de la formació o informar l'Ajuntament de casos, les sales i els festivals que participen en aquest protocol també es comprometen a evitar mesures específiques que poden ser sexistes, com usar criteris discriminatoris d'accés a la sala, per exemple, preus diferenciats segons el sexe o bonificacions de begudes només per a les noies, així com evitar establir codis de vestimenta diferenciats per raó de sexe. També, limitar l'accés a la sala a les persones que s'observi que tenen actituds i comportaments assetjadors o irrespectuosos ja fora del local. A més, cada local haurà d'avaluar les seves zones fosques o amagades.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —