-
Per Sara Gutiérrez i Sergi Margalef
Publicat el 23 de maig 2023

A pocs dies del 28 de maig, desgranem les principals propostes de les formacions que lluiten per l’alcaldia de  Barcelona.  

Esquerra: una “Barcelona per a tothom”

Ernest Maragall torna a encapçalar la candidatura d’ERC, reivindicant una “Barcelona per a tothom”, i espera repetir els bons resultats del 2019. El programa posa en primer lloc els drets socials dels col·lectius barcelonins, entre altres mesures, apostant per una renda bàsica universal.

En qüestió urbanística, vol impulsar-se la inversió en espais verds arreu de la ciutat i l’expansió de l’avinguda Diagonal fins al Llobregat, però Maragall es manté escèptic pel que fa a les obres del tramvia. S’aposta també per l'ampliació de les voreres i la limitació d’espai dels carrils de circulació, de forma que es prioritzi el vianant, especialment a la Gran Via i al carrer Aragó, i pel que fa la qüestió de l’aeroport, es proposa convertir El Prat en un hub intercontinental.

Sobre la seguretat, Esquerra aposta per la implantació de jutjats de proximitat per a resoldre conflictes menors a cada districte, en contrast amb mesures d’altres programes, que aposten per l’increment de presència policial. En resposta a la demanda de neteja a la ciutat, proposen l’acció d’una brigada de neteja de cent persones durant cent dies.

Com a mesures per gestionar el turisme, es vol aplicar un impost sobre aquest, i pel que fa l’accés a l’habitatge, es promet invertir en habitatge públic i accessible de 20.000 habitatges.  

Barcelona en Comú: continuar el projecte transformador

L’alcaldessa Ada Colau continua en la mateixa línia de propostes dels últims anys amb Barcelona en Comú, donant continuïtat al projecte de les superilles, la unificació del tramvia, el foment del transport públic i la limitació del turisme a la ciutat. També destaca el paper del municipi en la lluita envers la crisi climàtica i energètica. 

Continuant en la línia de mesures d’aquests quatre anys, s'aposta per pacificar grans artèries com el carrer Balmes, Aragó i altres, augmentar el nombre de carrils bici i qualitat de la xarxa de transport públic. Promet pacificar els espais que rodegen centres escolars i ampliar el projecte de les superilles a més districtes.

Pel que fa a la transformació econòmica, s’aposta pel comerç de proximitat, protecció de l’autònom, l’economia social i les restriccions turístiques. S’esmena també la promoció d’habitatge assequible i la transformació de la Guàrdia Urbana, fomentant el paper de la prevenció amb personal no policial, però també incrementant el nombre d’agents a la nit.

PSC: reprendre el llegat de Pasqual Maragall

Jaume Collboni es presenta per tercer cop com a cap de llista amb el lema “de nou, Barcelona”, que al·ludeix al retorn d’una etapa passada, no només anterior al 2008, sinó també abans del procés i del 15-M, que el programa afirma que ha provocat el desprestigi, la divisió i desordre -malgrat haver governat en coalició els últims quatre anys.  

El programa promet fomentar una Barcelona diversa, social i inclusiva, incloent mesures com obrir nous CAPs, fomentar l’escola inclusiva i les activitats dirigides als joves, la comunitat LGTBI i persones grans. 

El segon punt se centra en compromís envers l’agenda 2030. Collboni ha fet esmena de la necessitat de recuperar presència institucional i suport europeista, i això es reflecteix en el programa del PSC. En aquest mateix punt s’adreça la qüestió de l’urbanisme i la mobilitat, en què es proposa l’increment de zones verdes, el Pla de Manteniment, i continuar amb la pacificació, però no amb la connexió del tramvia per la Diagonal. 

Proposa també l’increment de presència de Bombers i Guàrdia Urbana. Per últim, aposta pel comerç de proximitat, però també es posa del costat de l'obertura internacional, la digitalització, l’ampliació de l’aeroport i el turisme de negocis.

Ciutadans: aturar les superilles 

Anna Grau com a candidata del partit taronja espera mantenir la representació al consistori. Amb el seu lema de campanya "LIBÉRATE", el seu programa posa línies vermelles al "bilingüisme institucional", la situació fiscal, l'ocupació i l'aturada de les "superilles".

El programa electoral de Ciutadans advoca per una rebaixa d'impostos, com per exemple, una reducció de l'IBI del 15% i de l'IVTM del 5%, entre altres. A més, posa especial èmfasi en les persones grans amb la creació d'una Regidoria "60+" i ajudes per garantir una igualtat d'oportunitats per a les famílies més desafavorides. 

La seguretat també és una de les temàtiques de les quals el document tracta. Volen incrementar en 100 milions d’euros el pressupost invertit en seguretat i la incorporació de 1.500 agents. Lligat amb la seguretat posen de manifest el problema de l’ocupació i les mesures per combatre-la. 

Com a partit liberal volen donar suport al comerç i als autònoms per impulsar el creixement econòmic de la ciutat. Proposen aturar l’urbanisme tàctic de Colau, paralitzant el projecte de les “superilles”, cobrir les rondes i permetre que les motos puguin anar pel carril bus. 

Valents: efectius policials fins a les 5.000 unitats 

El partit hereu de Manuel Valls té com a pilars al seu programa la seguretat, el treball i la llibertat, i més de 180 mesures per a la ciutat de Barcelona. La proposta més destacable relacionada amb la seguretat és l’augment dels efectius policials fins a les 5.000 unitats. 

Similar a Ciutadans, proposen crear una Regidoria de Família i Gent Gran, a més d’una per Autònoms i Emprenedors. Critiquen la política de “desinversió” i “decreixement” del govern d’Ada Colau i volen construir un nou model econòmic basat en el lliure mercat i un entorn business friendly

Urbanísticament, volen revertir la Superilla de l’Eixample i revisar el projecte en conjunt, i també advoquen per l’eliminació de la Zona de Baixes Emissions. Pel que fa a mobilitat suggereixen una ampliació de la T-16 fins als 18 anys i tornar a l’antiga T-10. 

Trias per Barcelona: aturar el tramvia per la Diagonal i les superilles

Xavier Trias torna i es presenta sota la candidatura Trias per Barcelona amb un programa electoral de 174 pàgines amb el títol La Barcelona que funciona. Trias es compromet a què “Barcelona torni a exercir de capital de Catalunya” i recuperi el seu “orgull de ciutat moderna, capdavantera, garant dels drets i un referent internacional”.

El document s’estructura en vuit apartats, incloent-hi mesures concretes per als barris i districtes. Qualifica la inseguretat com una de les principals preocupacions i proposa sumar 4.000 nous agents a la Guàrdia Urbana fins al 2027 per pal·liar-ho. Respecte a la neteja de la ciutat suggereix fer un pla de xoc. 

Cal destacar que en matèria de mobilitat, vol aturar la segona fase del projecte d’implantació del tramvia per la Diagonal i una avaluació de l’impacte de la superilla de Poblenou, a més d’aturar la superilla del Camp d’en Grassot i Gràcia Nova. 

En relació a l’habitatge, aposta per oferir suport als petits propietaris i incrementar els habitatges de dotació destinats a persones grans. També defensa l’ampliació de l’aeroport, entre altres mesures, perquè Barcelona sigui una ciutat global. 

Partit Popular: rebaixar alguns impostos i suport a l’emprenedoria empresarial 

El programa electoral del Partit Popular de Daniel Sirera consta de 50 compromisos del projecte “Recupera Barcelona”. El document està format per dos blocs: “La ciutat de les oportunitats” i “L’alcalde de les persones”. 

La primera proposta és una rebaixa d’impostos (un 30% l’IBI i un 10% l’impost de plusvàlua, entre altres). Destaquen el Barcelona Global HUB apostant pel talent, la innovació i el suport a l’emprenedoria empresarial, i l’impuls de la Marca Barcelona. 

Volen augmentar el número d’agents de la Guàrdia Urbana en 1.000 efectius, "alliberar la ciutat d'okupes" i tolerància zero amb l’incivisme. A més, d’una millora de la neteja i una xarxa de lavabos públics. 

CUP: mesures per lluitar contra l’especulació, el turisme i els macroesdeveniments

La CUP-Alternativa i Basha Changue es presenten com a “l'alternativa necessària” a uns partits que sempre s’han mostrat partidaris de mesures que "fereixen la integritat de la ciutat, com l’especulació, el turisme i els macroesdeveniments, com el Mobile World Congress". Es defineixen com “la única alternativa radicalment feminista, antiracista, ecologista i anticapitalista”.

Critiquen el bilingüisme institucional com a renúncia a la immersió lingüística, proposant mesures per a defensar la llengua. També declaren l’alliberament nacional com un dels eixos de les seves demandes.

Pel que fa la qüestió de l’habitatge, volen prohibir l’actuació de la Guàrdia Urbana als desnonaments, criticant l’ampliació de la plantilla policial.Entre les seves propostes està tancar la comissaria de Via Laietana i reobrir-la com a espai de memòria antifeixista.

En àmbit d'urbanisme, el programa es mostra crític amb les polítiques turístiques,  i es proposa la restricció de les terrasses, l’ampliació dels carrils bici i la desprivatització de serveis com Bicing, Tram i serveis de neteja de la ciutat.

Aposta per la descentralització del govern municipal amb diverses propostes, entre elles promoure la representació veïnal directa als Consells de Barri i abolir la Diputació provincial i l’AMB.
 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —