El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, encapçalant la reunió amb els agents socials
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, encapçalant la reunió amb els agents socials
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, encapçalant la reunió amb els agents socials
Per ACN
Publicat el 24 de desembre 2021

Nou mesos i mig després, el govern espanyol i els agents socials han gestat un pacte per a la reforma laboral. El ministeri de Treball, encapçalat per la vicepresidenta Yolanda Díaz, ha tancat un acord aquest dijous amb la CEOE, la UGT i CCOO que tombarà part de la normativa aprovada pel Partit Popular l’any 2012.

El següent pas en el full de ruta de l’executiu espanyol és portar l’acord al Consell de Ministres el pròxim dimarts 28 de desembre, que s’espera que sigui l’últim de l’any. Per a Treball, l’acord “és una gran reforma estructural del mercat de treball” que, per primera vegada, s’assoleix amb un suport “unànime dels agents socials”. Però, quins són els eixos del pacte?

Les claus de l’acord

Un dels punts principals de la reforma laboral proposada és la generalització del contracte indefinit i la limitació del contracte temporal a dos tipus: un d’estructural i un altre de formatiu. En el cas del primer, es preveu que tingui dues causes: per motius de producció o per substituir un altre treballador.

Sobre els motius de producció, en l’acord s’especifica que caldrà acreditar increments ocasionals de la producció o oscil·lacions de la demanda, i tindrà un temps màxim de sis mesos, ampliables a un any per conveni col·lectiu sectorial. També es podrà signar un contracte temporal d'aquest tipus en períodes com la campanya de nadal, o la del camp, amb una limitació de 90 dies l'any, no consecutius.

Pel que fa al contracte de formació, aquest podrà ser de dos tipus: contracte de formació en alternança (feina i formació) i contracte per a l’adquisició de la pràctica professional. En el primer cas, estarà limitat fins als 30 anys, i oscil·larà d’un mínim de tres mesos a un màxim de dos anys. En el segon cas, s’haurà de fer en els tres anys des de la formació, amb un període mínim de sis mesos i un màxim de 12.

Sigui com sigui, cada conveni detallarà quin tipus d'activitats i grups professionals podran adoptar aquest tipus de contracte de formació.

D’altra banda, es preveu reduir el temps d’encadenament de contractes per poder considerar a una persona com un treballador fixe. En conseqüència, es passarà dels 24 mesos en un període de 30 als 18 mesos en un període de 24.

En última instància, el pacte també té la vocació de fomentar el contracte del fix discontinu per a feines o activitats de temporada.

Des del ministeri de Treball se celebra que sigui una "resposta conjunta" per dotar les relacions laborals "d'un nou marc jurídicament segur, avançat, que aproxima a Europa i amb vocació de perdurar en el temps". Un desig ambiciós, tenint en compte que la reforma laboral és volàtil cada vegada que hi ha un canvi de govern.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —