But
Per Redacció i EFE
Publicat el 06 d’agost 2022

De fa mesos i anys, Rússia negocia l'alliberament de diversos ciutadans russos empresonats als Estats Units, entre els quals un dels majors traficants d'armes de la història, Viktor But, conegut com el "mercader de la mort". El Departament de Justícia dels Estats Units acusa But —que compleix 25 anys de presó— de vendre a les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) uns 800 míssils terra-aire, 5.000 fusells d'assalt AK-47, explosius C4 i mines antipersones, entre altres armes valorades en diversos milions de dòlars.

Arran de la condemna aquest dijous a 9 anys de presó la jugadora de bàsquet nord-americana Brittney Griner (que portava oli de cànnabis al seu equipatge), Rússia ha tornat a insistir en un intercanvi de presoners detinguts als EUA que inclogui But. De fet, el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, va proposar la setmana passada a Sergei Lavrov, Ministre d'Afers Exteriors de Rússia, un intercanvi que, segons algunes fonts consistiria a alliberat Griner i Paul Whelan, condemnat a 16 anys per espionatge, tots dos empresonats a Rússia, per But.

El "mercader de la mort" va néixer el gener de 1967 a Duixanbe, la capital de la República de Tadjikistan. Segons ell, va ser oficial de la Força Aèria Soviètica i es va graduar a l'Institut Militar de Llengües Estrangeres de Moscou, el conegut lloc d'entrenament d'espies militars per al GRU, la ultra secreta agència d'intel·ligència militar russa. Aquesta xarxa d'espies estava càrrec del flux armamentista cap als moviments revolucionaris africans i els estats comunistes del tercer món.

El GRU, localitzat en el centre de Moscou. Foto: Getty Images

Se sospita que But va utilitzar una flota d'avions després de la fi de la Guerra Freda per transportar armes a Àfrica, Amèrica de Sud i Orient Mitjà, a més d'ajudar dictadors. "El mercader de la mort" va inspirar el personatge interpretat per Nicolas Cage en la pel·lícula de 2005 El Senyor de la Guerra, que va sortir tres anys abans del seu arrest. Als EUA se'l considera un dels principals traficants d'armes il·legals al món.


Milionari, posseïdor d'un imperi econòmic il·legal, amb una flota de vint avions per vendre armes al millor postor, But va ser arrestat a Tailàndia el novembre de 2008. Va ser condemnat per intentar vendre unes armes a agents de la intel·ligència nord-americana que es van fer passar per guerrillers de les FARC.

El van extradir als Estats Units, on va ser sentenciat a 25 anys de presó l'abril de 2012. Els càrrecs contra But eren conspirar per l'assassinat de ciutadans nord-americans i vendre armaments a les FARC. But va declarar que era víctima d'una manipulació política i innocent. Rússia considera que el procés va ser "fabricat pels serveis secrets".

 

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —