-
Per Carlos Ciobanu i Maria Vilalta Romero
Publicat el 05 de febrer 2024

La cursa per escollir candidat republicà per les pròximes eleccions estatunidenques està on fire. Després de la retirada a Iowa del que semblava que anava a ser el rival de Trump en les primàries, el governador de Florida, Ron DeSantis, la sorpresa l’ha donada l’exambaixadora de l’ONU, Nikki Haley. La precandidata aguanta la carrera contra l’expresident i mira amb esperances les primàries de Carolina del Sud, d’on va ser governadora. Qui és Nikki Haley, què defensa i quines diferències té amb Trump que la posicionen com a possible rival?

Orígens i carrera política de Nikki Haley

Nimrata Nikki Randhawa Haley (Bamberg, Carolina del Sud, 1972) va néixer a una família d’immigrants hindús d’orígen humil. Després de graduar-se es va dedicar tant a feines de comptabilitat de negocis com a la botiga de la seva família. Arran els seus orígens hindús, la seva religió practicant era el sikhisme. En casar-se amb Michael Haley es va convertir al cristianisme i va decidir educar els seus fills en els valors cristians.

No va ser fins al 2004 que va fer el salt a la política. Es va presentar per ser candidata a la Cambra de Representants de Carolina del Sud i, sense experiència política, va aconseguir derrotar contra tot pronòstic l’altre candidat republicà, Larry Koon. D’aquesta manera, va esdevenir la primera hindú-estatunidenca a ocupar aquest càrrec.

Cinc anys més tard i una segona reelecció després, Haley va decidir presentar-se com a candidata a governadora de l'Estat de Carolina del Sud. Guanya tant les primàries del partit com les eleccions, convertint-se en la tercera persona no blanca que aconseguia vèncer unes eleccions als southern states dels Estats Units d'Amèrica. Haley va ser governadora de Carolina del Sud durant set anys fins al 2017, any en què renuncia al càrrec per ser ambaixadora a les Nacions Unides representant als EUA.

Ambaixadora a l’ONU

El seu breu pas per l'ONU va ser notable, ja que la va donar a conèixer i va forjar la seva reputació de dona amb criteri propi sense por de dir la seva. En aquest únic any en què va representar els interessos dels Estats Units davant les Nacions Unides es va mostrar ferma en la decisió de retirar-se de l'Acord Nuclear amb l'Iran i de l'Acord climàtic de París. La precandidata no només va defensar els interessos del seu país sinó que també, sent una fèrria defensora de l'estat d'Israel, va declarar que l'ONU estava actuant esbiaixadament i amb hostilitat respecte als israelians. Així doncs, va prendre la decisió de retirar els EUA del Consell de Drets Humans de les Naciones Unides.

Tot i el suport que l'Administració del Trump donava a les seves decisions i al paper que tenia Haley com ambaixadora, va haver-hi xocs entre ambdós en alguns successos durant el 2018. L'exambaixadora va criticar fortament les intervencions russes a les eleccions presidencials del 2016, qualificant-les com a "warfare". La situació, però, va escalar després d'unes declaracions que va fer a un mitjà dels EUA on va dir que hi hauria noves sancions a Rússia. La Casa Blanca va contradir aquestes afirmacions, al·legant que es tractaven d'una confusió. Haley va respondre: "Amb tot el respecte, no estic confosa".

La seva relació amb Trump

Haley mai ha estat especialment crítica amb Trump. Ambdós són líders republicans i, en més d'una ocasió, s'ha posicionat públicament en defensa del magnat. Tant quan l'expresident va patir els impeachments com quan va ser suspès de Twitter, no va dubtar a defensar-lo. Tot i això, la seva actual rival sempre ha desconfiat de la capacitat de Trump de representar els interessos republicans. Aquest fet es va evidenciar a les primàries del 2016, quan Haley va donar suport a altres candidats. La carrera presidencial també ha marcat la relació entre ells: Haley ha rectificat en algunes declaracions que va fer en el passat en favor de Trump, adoptant una visió més crítica. Aquest fet, però, no evidencia una relació d'enemistat entre ells, sinó una lluita d'interessos per fer-se amb les primàries.

Discrepàncies amb Trump

Què diferencia a Haley del Trump? Per començar, Haley és considerada com més propera a l'establishment que Trump. Aquest fet pot perjudicar a Haley tenint en compte la postura tan antiestablishment que ha adoptat el partit recentment, més propera a la de Trump. Pel que fa a les relacions internacionals, ambdós presenten posicions molt similars. Els dos candidats donen el seu màxim suport a Israel en la qüestió palestina i s'han mostrat totalment crítics amb estats com Corea del Nord o Rússia. De fet, en una entrevista recent, la candidata assegurava que els palestins haurien de desplaçar-se a països afins a Hamàs per evitar els bombardejos d'Israel.


En relació amb les polítiques migratòries, Haley segueix la línia trumpista: advoca pel tancament de fronteres amb Mèxic i per reforçar les polítiques antiimmigració. Tenint en compte que ella és filla d'immigrants, la seva postura tan forta contra la immigració ha estat criticada pels seus opositors. Quant a l'avortament, trobem lleugeres diferències entre ambdós candidats. Tot i posicionar-se en contra de l'avortament, Haley presenta un discurs més moderat i progressista que el del seu partit. Aquest fet la fa allunyar del posicionament majoritari de la formació, però l'apropa a una majoria estatunidenca de cara a unes eleccions generals per la presidència del país.

Carrera presidencial

De cara a les primàries i les generals, Trump es posiciona com el candidat favorit. Tot i això, cal recordar que encara ha de respondre davant la justícia. El politòleg i periodista Ricard González Samaranch explica al Diari de Barcelona que aquest fet ha semblat afavorir-lo a les enquestes. "Trump ha aprofitat aquesta greu situació en la qual es troba per atacar als demòcrates amb el seu discurs tan antiestablishment", assegura. Cal recordar, però, diversos factors que probablement han condicionat Haley en seguir a la lluita per les primàries.

En primer lloc, tot i afavorir al Trump, els seus problemes judicials podrien inhabilitar-lo com a candidat. En segon lloc, com afirma l'expert, "les primàries estatunidenques són molt volàtils i ja hi ha hagut casos al passat de canvis d'opinió d'un 20-30% dels votants". En última instància, cal mencionar que el pròxim caucus on participa Haley, que tindrà lloc el 24 de febrer, és a Carolina del Sud, estat del qual va ser governadora. Aquí confia en la seva reputació per posicionar-se per davant de Trump i poder així impulsar les seves ambicions presidencials.

Davant la incertesa judicial de Trump i les sorpreses que estan donant aquestes primàries, podria Haley, en l'hipotètic cas que desbanqués Trump, guanyar les eleccions contra el candidat demòcrata i actual president dels EUA Joe Biden? És una pregunta que s'està passant per alt, però la candidata té qualitats innegables que a Biden li manquen. Una de les principals és l'edat, un factor clau per molts votants que veuen el demòcrata massa vell i amb una imatge pública dèbil.

González planteja un possible futur escenari on Haley s'enfrontés Biden. "Tanmateix, si es confirmés la desqualificació de Trump com a actor polític, es podria generar un clima de crispació entre els votants republicans. Aquests, considerant que la situació judicial de Trump està sent una maniobra del Partit Demòcrata, se sentirien plenament motivats a votar i donarien el ple suport a la Nikki Haley per desfer-se de Biden.

Tot i això, Nikki Haley ho té complicat per aconseguir la victòria a les primàries. La visió que tenen d'ella tan diferent de la de Trump, respecte si és o no establishment, fa difícil a hores d'ara que pugui escalar en la seva carrera política. Haley podria tornar a Carolina del Sud per exercir com a governadora, o considerar ser senadora pels republicans al Congrés.

Pel que fa a una posició de vicepresidenta, Haley s'hi ha oposat en diverses ocasions. El que està clar és que probablement tornarà a provar sort de nou d'aquí a uns anys, quan Trump deixi de ser una possibilitat real pels republicans. Que aconsegueixi fer realitat les seves ambicions dependrà de diversos factors, però d'una cosa estem segurs: Nikki Haley és aquí per a quedar-se.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —