Pablo Martínez Vila a l'última prèdica de l'església
Pablo Martínez Vila a l'última prèdica de l'església
Publicat el 03 d’abril 2023

Aquest cap de setmana s'ha conegut a través de l’article de Tura Soler a El Punt Avui el cas del suposat segrest domiciliari de dos joves per part dels seus pares a Arbúcies (La Selva). Segons l'article, la Daniela, una noia de 24 anys, es va escapar i va anar a demanar ajuda a una casa veïna al·legant que havia estat aïllada amb la seva família i sense contacte amb l’exterior, durant pràcticament tota la seva vida.

Després d’haver escoltat el seu testimoni, el veí que la va atendre va trucar a la policia, que està investigant el cas. Segons recull l'article periodístic, el pare dels joves (un home neerlandès de 58 anys), va dir que la noia tenia un problema psiquiàtric i que era tractada pel seu oncle, el psiquiatre Pablo Martínez Vila. També segons el aquest mateix escrit, el tiet va assegurar que la Daniela havia tingut brots i que la medicava, però sense cap diagnòstic. Segons que informa Europa Press, un jutjat de Santa Coloma de Farners investiga els pares dels joves per presumptes maltractes.

El Diari de Barcelona ha pogut parlar amb Pablo Martínez Vila, tiet dels joves, i li ha preguntat si ell havia recomanat l’aïllament dels nebots com a metge. “Els meus nebots no han estat aïllats”, ha dit remetent-se a les declaracions que va fer ahir l’advocat de la família. El metge s’ha negat a respondre el motiu pel qual medicava la seva neboda sense tenir cap història clínica ni diagnòstic clínic.

En aquest sentit, el Col.legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), assenyala, en declaracions al DbB, que la Llei d'Autonomia del Pacient diu que "el pacient té dret a la seva història clínica i que, per tant, si aquestes persones tenen un problema de salut del qual se'n fa seguiment o han tingut visites periòdiques des de  petits, encara que fos per un familiar, haurien de tenir la seva història clínica, receptes oficials i visites per un professional col·legiat en una clínica autoritzada". A més el COMB remarca que "si la policia local demana un informe, el professional col·legiat ha de poder fer aquest informe a través de la història clínica". 

El DdB ha pogut saber que Pablo Martínez Vila i una altra germana van comprar, fa aproximadament quatre anys, la masia La Nou a Arbúcies, de la qual es va escapar la Daniela. Actualment hi viuen una altra germana del psiquiatre, l'Ana, el marit i els dos fills, Daniela (de 24 anys) i Fèlix (de 18).

Una font coneixedora del cas apunta al DdB que quan la família va anar a empadronar-se, en un primer moment se’ls va denegar el padró: van presentar informació incorrecta sobre la propietat de la casa i documentació errònia dels dos fills que, com explica la Tura Soler en el seu article, no tenen DNI ni consta que hagin anat mai a cap centre de salut ni a cap escola.

Qui és Pablo Martínez Vila?

A la seva pàgina web Pablo Martínez Vila (1954) indica que és llicenciat en medicina per la Universitat de Barcelona (B-13355, Col·legi Oficial de Metges de Barcelona) i que actualment té una consulta privada especialitzada en el tractament de la depressió, el dol, l'estrès i l’ansietat. Segueix l’escola anomenada Medicina de la Persona, una concepció de la pràctica psiquiàtrica que “busca tractar el pacient com un tot i no només les parts malaltes”. El creador d’aquesta disciplina, Paul Tournier (Suïssa, 1898-1986) unia la teologia amb la psicologia, posant la religió com a base de les seves teories.

Pablo Martínez és, a més de psiquiatre, predicator de l’Església Evangèlica Baptista de Gràcia, on es presenta com a Pau Martínez. Ha participat en diversos congressos de l’Associació Internacional de Metges Cristians (ICMDA), de la qual va ser un dels vicepresidents. A més, dirigeix la secció de Consergeria Professional del Fòrum Europeu de Líders Cristians. També és conferenciant i ha escrit diversos llibres. Martínez recull les seves creences en el web pensamientocristiano.com, un portal que es poden trobar els continguts en castellà, anglès i neerlandès. 

Vídeo de Pablo Martínez Vila on parla sobre l'aïllament

Vídeo de l'última prèdica a l'església, el 12 de març

La versió de l’advocat de la família Hart-Martínez

El DdB també ha pogut parlar amb l’advocat de la família Hart-Martínez —el qual remarca que  l’oncle psiquiatre no és client seu i, per tant, no el representa—, Pau Simarro, que també ha estat assessor jurídic del Consell Evangèlic de Catalunya. En aquesta trucada ha contradit algunes de les informacions escrites a l’article d’El Punt Avui.

“No em consta que la Daniela estigui prenent cap medicació ni hi hagi cap medicació en cap caixa forta. Ho vaig consultar i em van dir que això no era així. La Daniela em va dir que no està en tractament psiquiàtric", ha afirmat Simarro, tot i que El Punt Avui explica que els pares dels joves van informar a la policia local del tractament psiquiàtric que pren la seva filla, fet que l’oncle també va confirmar.

L’advocat de la família també ha volgut remarcar que els joves disposen de xarxes socials i que simplement no tenen mòbil perquè la seva mare, l'Ana, pateix síndrome d’electrohipersensibilitat, motiu pel qual també viuen aïllats. El compte del Fèlix (i no Àlex com diu l’article) es va crear el setembre de 2022 i la primera publicació data del 25 de gener. Segons apunta Simarro, Fèlix acostuma publicar imatges i informació sobre la situació metereològica del lloc on viu i d'aquest contingut, fins i tot, se n'ha fet ressò TV3. 

El compte de Twitter de la Daniela, en canvi, va ser creat el 12 de març, poc després de marxar de casa el 24 de febrer. Als seus tuits s'observen fotos d'ella sola gaudint de la natura en diferents paratges del Montseny. 

Segons Simarro, la família porta sis mesos vivint a Catalunya, i explica que van aconseguir l’empadronament provisional a Arbúcies la setmana passada. “Els joves tenen el passaport holandès i la nacionalitat espanyola”, diu. Admet que s’hauria d’haver tramitat abans, però que els joves “estan inscrits al registre civil central”, tenen tota “la documentació necessària” i “s’està tramitant”.

Sobre la seva residència a Matadepera que s’explica a l’article, l’advocat creu que és un “malentès”, que potser quan van arribar a Catalunya van estar-s'hi, a Matadapera, on viu l’oncle, fins que van trobar la casa a Arbúcies. Recordem que tal com ha pogut saber el DdB i s'esmenta a l'inici d'aquest article, La Nou és propietat del doctor Pablo Martínez Vila i una altra germana, des de fa quatre anys. 

Simarro ha recalcat que la Daniela va tornar a casa per voluntat pròpia, després de passar el cap de setmana amb “la família extensa”. Segons El Punt Avui, la jove va acceptar anar a casa del seu oncle a Matadepera, tot i haver-s'hi negat inicialment. “Jo crec que és una concatenació de malentesos”, ha afirmat l’advocat.

Viure aïllats de les radiacions electromagnètiques 
Més enllà de la síndrome d’electrohipersensibilitat que l'advocat afirma tenir l'Ana, la Isabel Martínez Vila, pediatre retirada i germana del Pablo i l'Ana, ja afirmava l'any 2011 en una carta al director de La Vanguardia sobre agressivitat infantil que les radiacions electromagnètiques són nocives per a la salut. Concretament, explicava: 

"Com a pediatre he tingut diversos casos de nens amb atacs d'agressivitat, mal comportament i problemes escolars que han desaparegut en desconnectar el wi-fi i eliminar els telèfons mòbils.

No culpem a la lleugera els pares, ni els mestres, busquem la causa i la solució a aquesta onada de mala educació i escoltem la veu dels científics com Olle Johansson de l'Institut Karolinska de Suècia que estan alertant del perill que comporten les radiacions electromagnètiques". 

Aquesta informació s’anirà ampliant
— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —