Susana Camarero
Per Redacció
Publicat el 19 d’agost 2023

Davant l’anunci de la nova presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol (PSOE), sobre la utilització de les llengües cooficials -català, euskera i gallec- a la cambra, el govern del PP de la Generalitat Valenciana ha reaccionat exigint que el valencià tingui el mateix “estatus d’oficialitat que la resta de llengües cooficials de l’Estat". La declaració de la vicepresidenta segona del Consell, Susana Camarero, va ser la següent:  

“Ahir es va produir en el Congrés un acord nefast per a Espanya en el qual s’utilitzen les llengües per a dividir i no per a unir. El consell de la Generalitat Valenciana no ho consentirà. A la vista de la submissió enfront dels que volen trencar Espanya per part del president del Govern Pedro Sánchez i la presidenta del Congrés dels Diputats Francina Armengol, el Consell de la Generalitat Valenciana anuncia que en el pròxim ple del Consell aprovarem una declaració institucional en defensa del valencià. Exigim respecte a la Comunitat Valenciana i que la nostra llengua tinga el mateix estatus d’oficialitat que la resta de llengües cooficials de l’Estat”.

Les reaccions no han trigat a arribar a les xarxes socials, on alguns usuaris titllen “d’oportunisme polític” la demanda feta pels populars, ja que algunes de les primeres mesures que va anunciar el nou govern de la Generalitat Valenciana van ser: eliminar l’obligatorietat del valencià a les aules i tancar l’Oficina de Drets Lingüístics

En aquest context, molts assenyalen les contradiccions que mostra el PP valencià, que, per una banda, vol prendre mesures per minimitzar la llengua i, per altra, exigeix que se la consideri una llengua independent del català.

Tanmateix, s’ha aprofitat per apuntar que el president del PP valencià i de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón mai fa servir el valencià. De la mateixa manera que el portaveu a les Corts, Miguel Barrachina, que sempre declara en castellà davant els mitjans de comunicació. 

Arran d’aquestes declaracions, els qui defensen la unitat de la llengua expliquen que aquesta és “fonamental per a la supervivència del català, el valencià i el balear” i la comparen amb la situació de l’espanyol.

Hi ha també qui, sense fer servir el valencià, defensa la diferenciació amb el català com a forma de mantenir unes “costums, tradicions i festes” que diferencien al País Valencià de Catalunya. 

Riure per no plorar

Les xarxes socials també s’han omplit de mems i ironies per fer front l’exigència expressada pel govern de la Generalitat Valenciana. Simplement, riure per no plorar.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —