Les reaccions a les xarxes davant d’un PP que vol defensar el valencià, però sense fer-lo servir - Diari de Barcelona
LLENGUA
Les reaccions a les xarxes davant d’un PP que vol defensar el valencià, però sense fer-lo servir
Usuaris a Twitter han criticat la demanda dels populars valencians i defensen la unitat del català

Davant l’anunci de la nova presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol (PSOE), sobre la utilització de les llengües cooficials -català, euskera i gallec- a la cambra, el govern del PP de la Generalitat Valenciana ha reaccionat exigint que el valencià tingui el mateix “estatus d’oficialitat que la resta de llengües cooficials de l’Estat". La declaració de la vicepresidenta segona del Consell, Susana Camarero, va ser la següent:
“Ahir es va produir en el Congrés un acord nefast per a Espanya en el qual s’utilitzen les llengües per a dividir i no per a unir. El consell de la Generalitat Valenciana no ho consentirà. A la vista de la submissió enfront dels que volen trencar Espanya per part del president del Govern Pedro Sánchez i la presidenta del Congrés dels Diputats Francina Armengol, el Consell de la Generalitat Valenciana anuncia que en el pròxim ple del Consell aprovarem una declaració institucional en defensa del valencià. Exigim respecte a la Comunitat Valenciana i que la nostra llengua tinga el mateix estatus d’oficialitat que la resta de llengües cooficials de l’Estat”.
\u203C\uFE0F El Consell avisa que "no permetrà cap atac més" al valencià i exigeix "el mateix estatus d'oficialitat" que el català.https://t.co/wvRRIwUVIP pic.twitter.com/vZwS4raqUD
— À Punt NTC (@apuntnoticies) August 18, 2023
Les reaccions no han trigat a arribar a les xarxes socials, on alguns usuaris titllen “d’oportunisme polític” la demanda feta pels populars, ja que algunes de les primeres mesures que va anunciar el nou govern de la Generalitat Valenciana van ser: eliminar l’obligatorietat del valencià a les aules i tancar l’Oficina de Drets Lingüístics.
Senyories del PPCV, el que s'ha aprovat és que s'utilitzen totes les llengües co-oficials de Espanya. En tot cas, no entenc el que demanen, quan el PP no vol que es parle cap altra llengua que no siga el castellà. Oportunisme polític
— Joan Ramon Sanchis (@Joanrasan) August 18, 2023
Pedro Sánchez ha conseguido que @SusanaCamarero lea por primera vez en valenciano y que PP y VOX salgan a reivindicar una lengua que querían eliminar.
— AntonioMaestre (@AntonioMaestre) August 18, 2023
Otro triunfo de Perro Sanxe https://t.co/LACucwBQut pic.twitter.com/le3rtiqBI0
Sempre parla qui hauria de callar. Mireu quin nivell de llengua té la defensora del valencià https://t.co/PjHwLfiwAK
— Carme Gregori Soldev (@gregorisol) August 18, 2023
Alguns polítics, com ara, Ínigo Errejón o Ximo Puig, també han dit la seva.
Diuen defensar una llengua que ni coneixen, ni fan servir ni s' estimen. Falsos i absurds. Tanmateix avancem! https://t.co/0FaWUpv3W9
— Íñigo Errejón (@ierrejon) August 18, 2023
Una idea per a defensar la llengua:
— Ximo Puig (@ximopuig) August 18, 2023
Parlar-la.https://t.co/Vmt6o3Bv4h
En aquest context, molts assenyalen les contradiccions que mostra el PP valencià, que, per una banda, vol prendre mesures per minimitzar la llengua i, per altra, exigeix que se la consideri una llengua independent del català.
Tanmateix, s’ha aprofitat per apuntar que el president del PP valencià i de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón mai fa servir el valencià. De la mateixa manera que el portaveu a les Corts, Miguel Barrachina, que sempre declara en castellà davant els mitjans de comunicació.
Carlos Mazón lleva 20 años en política. Nunca ha hecho una declaración pública en valenciano.
— Raúl Conde (@racongar_) August 18, 2023
El día que la hace es para dar apoyo al secesionismo lingüístico entre valenciano y catalán, un rasgo clave en la ultraderecha valenciana. https://t.co/5tAhDRhJFI
Exigimos respeto e igualdad de trato para el valenciano tras los anuncios de Armengol y Sánchez sobre las lenguas cooficiales en las que se excluye el valenciano.
— Partido Popular Comunitat Valenciana (@ppcv) August 18, 2023
No vamos a permitir más agravios contra los intereses de los valencianos.
\uD83D\uDDE3\uFE0F@BarrachinaM
\uD83D\uDD17https://t.co/iDXfUff0T9 pic.twitter.com/sHiXUaFARJ
Arran d’aquestes declaracions, els qui defensen la unitat de la llengua expliquen que aquesta és “fonamental per a la supervivència del català, el valencià i el balear” i la comparen amb la situació de l’espanyol.
1/ El catalán y el valenciano son la misma lengua y se rigen por normas lingüísticas comunes (Normes de Castelló, de 1932), una auténtica proeza, teniendo en cuenta la historia de este país.
— Enric Juliana Ricart (@EnricJuliana) August 18, 2023
Cabe esperar que el actual PP no quiera romper lo que Zaplana respetó.
No permitiremos ni un ataque más al castellano, exigimos el mismo estatus de oficialidad que el español. https://t.co/UZErakVIBS
— Arturo Puente (@apuente) August 18, 2023
Hi ha també qui, sense fer servir el valencià, defensa la diferenciació amb el català com a forma de mantenir unes “costums, tradicions i festes” que diferencien al País Valencià de Catalunya.
Primero quiero decir que no soy valenciano parlante. No obstante lo respeto y valoro vivir en una comunidad en la que hay dos lenguas cooficiales. Aunque raro en mi, en esto estoy de acuerdo con ellos, a pesar de que solo sea por marketing político. Ya está bien de hablar de https://t.co/c0Ys14OEfr
— alex (@AlexMata97) August 18, 2023
Riure per no plorar
Les xarxes socials també s’han omplit de mems i ironies per fer front l’exigència expressada pel govern de la Generalitat Valenciana. Simplement, riure per no plorar.
https://t.co/NpWEdoEdiU pic.twitter.com/nocxA8b7m3
— Mik \uD83C\uDDF5\uD83C\uDDF2 (@maik_sama) August 18, 2023
\uD83D\uDC81\u200D\u2642\uFE0F https://t.co/FQZqsHk7Z3 https://t.co/eAcJLBhc2U pic.twitter.com/CCnCWLVP6W
— Jordi Salvia \uD83C\uDF97 #FreeAssange (@jordisalvia) August 18, 2023

