-
-
Per Joan Zamora
Publicat el 16 de març 2023

El cotxe elèctric és el vehicle del futur i cada any se superen les matriculacions a Espanya. Però, no tot són avantatges. El manteniment és car i els preus superen els 25.000 euros. Per carregar-los cal connectar-los a punts de recàrrega que són insuficients i que no funcionen. A més, el preu per carregar el cotxe supera el d’un cotxe de gasolina. Aquestes són algunes de les implicacions a l’hora de tenir un cotxe elèctric. Una cara B que no es veu, però que hi és present.

La Paula, propietària d'un cotxe elèctric, destaca que el primer problema és que "un cotxe híbrid endollable parteix dels 30.000 i no tothom té 30.000 per comprar-se'l". El cost d’un cotxe elèctric és elevat i no està a l’abast d’un sou convencional que es xifra en 24.460 a l’any, segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística de 2020.

L’estudi de Bloomberg NEF publicat l’any 2021 estima que el preu mitjà d’un cotxe elèctric nou s’eleva als 41.571 euros. Els cotxes més venuts l’any 2021, on es van batre rècords de vendes, oscil·laven entre els 20.000 i els 46.000, segons un estudi del RACC. A més, actualment, l’augment progressiu, del preu de les matèries primeres com el liti, encara fa més difícil pagar-se un cotxe elèctric.

El problema dels carregadors 

Els cotxes elèctrics cal carregar-los i això porta més d’un maldecap. El preu és elevat: només endollar-lo en el carregador públic costa tres euros i és de l’ajuntament, afirma en José, que té un Renault. Les tarifes no varien tant respecte a les dels cotxes de gasoil o dièsel. Les dades de l’ordenança reguladora de preus públics als punts de recàrrega de Barcelona estableixen un cost de 0,60/kWh per recàrrega en un punt ràpid i 0,80/kWh en un punt ultraràpid. Aquestes quanties varien en funció del vehicle.

Entitats com Som Mobilitat critiquen en un manifest de l’any 2021, Sobre els preus públics de càrrega dels vehicles elèctrics a Barcelona, que els preus de les tarifes de la xarxa pública, Endolla Barcelona, penalitzen les matriculacions de cotxes elèctrics, ja que el preu per carregar el cotxe és similar al d’omplir un dipòsit amb combustible fòssil.

El que no entenen els usuaris com en Pau és que “encara que el vagis a carregar un minut, ells et cobraran el mateix que carregar-lo 30”. A més, el temps de recàrrega, encara que, depèn de la potència del cotxe sol ser elevat. L’Andrea, propietària d'un Tesla, assegura que “aquests cotxes s'haurien de carregar més de pressa, en anar amb electricitat, em suposa esperar cinc o sis hores”. I quan es carrega s’ha de comprovar que “el carregador ha de ser compatible amb el cotxe, si no haig d’anar a un altre punt de recàrrega” afirma l’Antonio.

Espanya només tenia un 3,4% del total dels punts de recàrrega que té Europa l’any 2021

Aquest és un dels problemes per disposar d’un carregador. A Espanya, les dades de l’informe European EV Charging Infrastructure Masterplan publicat el març de l’any 2022 per l’Associació Europea de Fabricants d’Automòbils (ACEA) demostren que un 44% dels propietaris de cotxes elèctrics han d’esperar per un carregador gratuït. Una altra dificultat és que “hi ha pocs carregadors i poca inversió i això és així. Però tot això és un negoci i funciona així” apunta la Paula.

L’informe d’ACEA exposa que Espanya només tenia un 3,4% del total dels punts de recàrrega que té Europa l’any 2021. L’estat espanyol només ofereix 10.480 punts de recàrrega, que contrasten amb els 90.284 dels Països Baixos (29.4%) o els 59.410 d’Alemanya (19,4%). ACEA estima que un 47% de conductors tenen dificultats per buscar un lloc de càrrega.

La comoditat i les bateries

Per comoditat, els conductors han de disposar d’un carregador propi al seu domicili. Els usuaris com en José afirmen que la instal·lació d’un punt de recàrrega propi costa entre 2.000 i 3.000 euros. Però qui viu en un pis ha d’afrontar el preu elevat de la instal·lació d’un sistema elèctric. Alguns cotxes són grans i quan més pesen, major és la inèrcia de l’impacte. L’Andrea afirma que “en ser un cotxe pesat, les rodes consumeixen més i el manteniment és complex”.

Fàcilment, la suma del pes del cotxe més el de la seva bateria supera el pes d’un cotxe de gasoil. I el manteniment porta molta inversió. Segons l’institut Català d’Energia, canviar els components de les bateries defectuosos i solucionar les avaries es poden elevar entre 8.000 i 12.000 euros depenent del cotxe i la bateria.

Andrea, conductora de cotxe elèctric: “Aquests cotxes haurien de carregar més ràpid, en anar amb electricitat, em suposa esperar cinc o sis hores” 

Precisament són les bateries les que contaminen més. El cotxe és construït i no totes les matèries primeres de les bateries són extretes de la terra, el liti o el níquel contaminen molt. Els materials de les bateries: el liti, el magnesi i el cobalt es produeixen amb un alt contingut d’energia. El cotxe elèctric contamina i l’Antoni afirma que el problema de la contaminació és més complex del que ens volen vendre els mitjans de comunicació. “Quan has de tirar el cotxe, la bateria contamina més que la gasolina”.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —