Delgado
Publicat el 08 de juny 2021

Els grups parlamentaris d'ERC, Junts, la CUP i els Comuns han presentat avui al Parlament de Catalunya una proposició de llei en matèria d’habitatge per fer front a l’emergència habitacional. Un text que recupera el decret antidesnonaments 17/2019 tombat pel Tribunal Constitucional (TC). Lucia Delgado, portaveu del grup promotor de la llei, ha explicat en roda de premsa que les noves mesures “obligaran els grans tenidors a fer lloguers socials en cas de finalitzacions de contracte i accés precari a l’habitatge”.

Serà la primera llei social que aprovi el nou Parlament, que segons Delgado s’ha de marcar la fita “d’acabar amb els desnonaments”. S’ha tramitat per via de màxima urgència, cosa que permet calcular que es comenci a aplicar d’aquí a poc mes de tres mesos, al setembre o l’octubre vinent. Així, els impulsors volen evitar “un tsunami de desnonaments” que pot venir a partir de la tardor com a conseqüència de la pandèmia.

Recuperada i "millorada"

Aquesta llei ja va ser aprovada durant la legislatura anterior, però va ser anul·lada pel TC. Segons Delgado, el nou decret no només recupera aquella norma, sinó que la millora “per tal d’evitar que els grans propietaris se la puguin saltar”. A més, la llei presentada avui també renova els lloguers socials que havien finalitzat”.

Josep Babot, membre de la Comissió Jurídica del grup promotor, ha defensat que la llei “és plenament constitucional”. Ha explicat que el tribunal la va tombar per una qüestió de forma, però “sense entrar en el contingut”. A més, ha afirmat també que Catalunya té competències en matèria d’habitatge.

Majoria parlamentària

En la roda de premsa també han participat els quatre grups parlamentaris que donaran suport a aquesta llei. Esquerra Republicana, Junts, la CUP i En Comú Podem han defensat la importància de la seva aprovació, tot i que han diferit lleugerament en la forma. Per part de Junts, Glòria Freixa ha recordat que “no es poden fer polítiques potents d’habitatge sense diners”.

Pau Morales, d’ERC, ha posat èmfasi en la importància d’actuar amb rapidesa un cop s’acabi la moratòria del govern estatal, el proper 9 d’agost. A més, ha considerat que de cara la nova legislatura serà molt important que “les institucions s’anticipin i liderin” les demandes socials, sense anar a remolc com a vegades ha passat.

Per part de la CUP, Montserrat Vinyets ha celebrat l’aprovació d’aquesta llei, però ha recordat que caldrà “acompanyar-la de més propostes a llarg termini” per poder anar més enllà en matèria d’habitatge. L’última en parlar ha estat Susanna Segovia, dels Comuns, que ha agraït “a totes les entitats i organitzacions socials” que han anat per davant de les institucions.

Tots els grups han coincidit en atacar el Partit Popular i el Constitucional per haver tombat la llei anterior. Freixa ha expressat el seu desig que el màxim tribunal estatal “no sigui qui decideix com legisla el Parlament”, mentre que Segovia ha acusat el PP d’intentar aconseguir als tribunals el que no aconsegueix a les urnes.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —