Pla obert d'una terrassa de Barcelona. Imatge del 29 de novembre del 2020.
Per EFE i ACN
Publicat el 08 de febrer 2021

Les restriccions per contenir la pandèmia es relaxen a partir d'avui. El Procicat "dona una mica d'aire" als sectors més afectats per les restriccions com la restauració, que podrà allargar una hora en els torns d'esmorzar i dinar; els gimnasos, que reobren l'interior amb un aforament limitat al 30% i grups de màxim 6 persones; i les llibreries, que s'equiparen als equipaments culturals i no estaran subjectes a les restriccions del comerç. Així, podran obrir el cap de setmana i també ho faran cada dia les que tinguin més de 400 m². A més, el confinament, passa de municipal a comarcal.

La vigència de les noves mesures és de dues setmanes, però poden ser prorrogades, i la resta de restriccions vigents es mantenen. Tot i la relaxació, seguiran tancats els centres comercials i establiments de més de 400 metres quadrats. A més, el comerç que no sigui essencial, seguirà sense obrir els caps de setmana.

També es mantenen les reunions de sis persones, i que aquestes siguin de dues bombolles de convivència. Pel que fa a la restauració, es manté l'obertura només en les franges d'esmorzar i dinar, però cadascuna s'allarga una hora. Així doncs, podran obrir de 7.30 h a 10.30 h i de 13 h a 16.30 h.

En matèria educativa, es permetrà la docència teòrica presencial en el primer grau universitari, com es fa en els cicles formatius. També podran obrir en format semipresencial les escoles de música i dansa que estiguin certificades pel Departament d'Educació. Són escoles de preparació per a la formació reglada. Amb tot, continuen suspeses la resta d'extraescolars, fora que estiguin organitzades pel mateix centre educatiu respectant les bombolles.

Pel que fa a l'esport, es permeten competicions que donen accés a les que ja estaven permeses (estatals i professionals). La resta continuen suspeses. Els gimnasos podran obrir al 30%, amb sis persones en activitats grupals.

Unitat comarcal de l'Alt Urgell i Andorra

Les noves mesures també preveuen que la comarca de l'Alt Urgell i Andorra es tractin com una unitat comarcal pel que fa a la mobilitat. Per tant, el confinament perimetral comarcal permetrà la mobilitat amb Andorra. Amb tot, les autoritats recorden que cal restringir la mobilitat al màxim i mantenir la màxima alerta pel que fa al compliment de les mesures d'autoprotecció davant la covid-19.

Una millora dels indicadors

Segons l'últim balanç donat a conèixer aquest diumenge pel Departament de Salut, ha descendit per quart dia consecutiu el nombre d'ingressats per covid-19 en les UCI, que sumen 684 persones, 18 menys que ahir, i també els morts, amb 44 noves víctimes mortals, 54 menys que el dia abans, si bé Catalunya suma ja un total de 19.743 morts des que va començar la pandèmia.

Aquest diumenge romanien hospitalitzades per covid-19 un total de 2.566 persones als hospitals catalans, 49 més que el dia anterior, encara que la velocitat de propagació de la malaltia (Rt) millora molt lleugerament, amb un índex de transmissió del 0,89; és a dir, cada 100 contagiats infecten una mitjana de 89 persones, la qual cosa suposa dos centenars menys que la vespra.

Els casos confirmats de covid amb tot tipus de proves des de l'inici de la pandèmia sumen ja 521.544 a Catalunya, dels quals 1.381 corresponen a l'últim balanç divulgat aquest diumenge.

El Departament de Salut de la Generalitat dóna per superat el cim de pressió assistencial i d'ingressos de pacients crítics amb covid-19 de la tercera onada, però segueix demanant cautela davant l'amenaça de les noves soques, com la britànica, que actualment ja té una incidència del 17 % i que a mitjan març pot ser la dominant.

Segons l'últim balanç, el risc de rebrot (EPG), que és l'índex de creixement potencial de l'epidèmia, segueix per sota dels 500 punts, i avui és de 431, un total de 26 punts menys que ahir, mentre que la incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants a 14 dies (IA14) és de 502, vint menys que la vespra.

La positivitat de totes les proves fetes durant l'última setmana s'ha situat en el 6,20 %, nou dècimes menys que ahir. El nombre de persones que han rebut ja la primera dosi de la vacuna és de 196.234, la qual cosa suposa 1.553 més que el dia abans, mentre que a 125.880 els ha estat administrada també la segona dosi, el que representa 4.098 més.

De demà endavant, Catalunya disposarà d'unes 112.000 dosis de vacunes, 60.000 d'elles de Pfizer, 31.000 d'AstraZeneca i 21.000 de Moderna, que ha reduït en un 20 % el lliurament de dosis previstes.

Amb aquesta lleugera millora en la incidència de la pandèmia, i mancant una setmana per a les eleccions al Parlament, Catalunya flexibilitza algunes restriccions.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —