Pastisseria Mauri: dolç i salat en harmonia al cor de Barcelona - Diari de Barcelona
Resistents
Pastisseria Mauri: dolç i salat en harmonia al cor de Barcelona
La quarta generació de la família dirigeix un negoci amb gairebé 100 anys d’història
Olor de pastes de te, crema cremada i de gairebé cent anys d’història. Això és la Pastisseria Mauri, un establiment emblemàtic situat al número 102 de la rambla de Catalunya. Abans d’escollir què menjar, és difícil no fixar-se en cada petit detall de la decoració. La fusta tallada curosament, la majestuositat de l’aparador i el terra en blanc i negre com si fos un tauler d’escacs acompanyen la gran varietat de pastes exposades als refrigeradors daurats. Coneguda per la seva tradició, qualitat i història, aquesta pastisseria fundada el 1929 per Francesc Mauri ha estat un referent en el món de la rebosteria catalana. Ara la regenta Marc Mauri, quarta generació de la família.
La secció dolça de la pastisseria: pastes de te, xocolata, pastissos i pastes tradicionals
Cent anys enrere
El primer de la nissaga Mauri va començar l'ofici de pastisser a Manresa abans de traslladar-se a Barcelona. Primer, va tenir una experiència exitosa amb el restaurant Núria a la rambla de les Flors on, com explica Marc Mauri, va contribuir a popularitzar el sopar de duro. Després va decidir obrir el seu propi negoci el 1929, un antic establiment de queviures a la rambla de Catalunya, d’aquí la deessa de l’abundància, Demèter, pinada al sostre del local. En un inici, l'establiment va continuar com a botiga, però ben aviat Francesc va introduir els seus dolços, transformant-lo en una pastisseria.
Al sostre de la pastisseria hi ha pintada la deessa de l'abundància que deixa constància dels orígens del local
A quatre mans amb la seva dona, Ramona Cañellas, Mauri va aconseguir consolidar la seva marca, oferint des de productes bàsics com pa i croissants fins a la més fina pastisseria per a la burgesia catalana. L'any 1969 s’amplia el negoci afegint una secció d'entrepans i canapès, així com un saló per a la degustació. Gairebé 10 anys més tard, s’inaugura la Bomboneria a l’altra cantonada del xamfrà, dedicada a la xocolata.
El gener de 1984 es va obrir una xarcuteria que oferia plats cuinats per emportar, vins i caves, i servei de càtering. Aquesta expansió va continuar amb la construcció de dos nous salons el maig de 1990, millorant el servei de cafeteria-restaurant, i l'obertura d'una terrassa a la rambla de Catalunya l'any 2012. L'última reestructuració del saló va ser aquest últim any.
L'espai remodelat es va inaugurar l'any passat
La Guerra Civil espanyola, la mort dels fundadors i un incendi l'any 1955 van ser els reptes més grans que va haver d'afrontar la família. Tot i això, amb la col·laboració de la comunitat pastissera de Barcelona van aconseguir restaurar el negoci i mantenir la seva essència i decoració original.
La tradició i la qualitat ha caracteritzat l'establiment des dels seus inicis. "Ser un local emblemàtic comporta una gran responsabilitat, però també és un honor i un orgull", assenyala Marc Mauri. “No es pot fer un Mauri des de zero”, afegeix. En aquest sentit, fa uns anys va venir a la botiga un matrimoni de Qatar amb la intenció de replicar el negoci al seu país d’origen. “Els vam dir que era impossible perquè és a través dels nostres 100 anys d’història que hem creat el que tenim ara”, comenta entre rialles.
Un dels salons de te de l'establiment
La quarta generació
Mauri ha sabut adaptar-se als temps moderns sense oblidar la seva tradició. L'empresa ha introduït productes nous com les croquetes veganes, però també manté els clàssics de sempre. Aquesta capacitat d'innovar i adaptar-se a la demanda ha estat clau per conservar el prestigi.
"Nosaltres tenim programes i estadístiques que ens permeten prendre decisions. Per exemple, si un producte no té èxit, el retirem i introduïm altres opcions com les croquetes d'espinacs, que han tingut molt bona acceptació", comenta. Amb tot, els clàssics sempre funcionen com l’entrepà de truita, un plat estrella de la cafeteria, fins i tot per algunes celebritats que han visitat la pastisseria.
Ubicada en una zona turística de Barcelona, la Pastisseria Mauri ha sabut aprofitar l'afluència de visitants, oferint una cuina oberta tot el dia i una varietat àmplia de productes. A més, l'empresa treballa amb diversos hotels de la zona, que recomanen la pastisseria als seus clients, així com amb el càtering de diverses aerolínies privades. "El fet de tenir la cuina oberta des de les 8 del matí fins a les 11 de la nit ens permet atraure un públic divers, des de qui vol esmorzar fins a qui busca un lloc per sopar". Ara bé, Mauri és una rebosteria per als barcelonins, ens recorda l’actual propietari. “La nostra clientela és d'aquí, però el turisme és un important durant tot l'any i sobretot a les èpoques baixes que la gent de Barcelona se'n va a fora”.
Mauri disposa d'un equip d'un ampli equip de treballadors que cuiden la qualitat de la pastisseria
Amb la cinquena generació ja treballant a l'empresa, la pastisseria es prepara per celebrar els 100 anys. Marc Mauri creu que el més important és mantenir la qualitat i la tradició, tot adaptant-se als canvis i a les noves tendències. "El nostre objectiu és seguir oferint productes de màxima qualitat i innovar sense perdre la nostra essència. Volem que Mauri continuï sent un referent a Barcelona i que les generacions que venen puguin gaudir d'aquesta tradició".
Això passa també per atraure una clientela més jove, un objectiu que creuen que s’està complint: “Jo cada vegada sento que ve gent més jove que, quan eren petits, tenien el costum d’anar amb els seus avis”.
La Pastisseria Mauri és un tros de la història de Barcelona, un membre actiu de la tradició i la qualitat que han caracteritzat la ciutat al llarg del segle XX i XXI. Amb gairebé 100 anys de trajectòria, aquest establiment continua sent un referent gràcies a la dedicació de la família Mauri, que ha sabut mantenir viu l'esperit del seu fundador mentre s'adapta al dia d’avui. El compromís amb la qualitat i la passió per la pastisseria són els pilars que sostenen aquest negoci tan dolç.