IA
Publicat el 12 de març 2024

El món de la tecnologia ha experimentat grans canvis en poc menys d'un any, especialment en el món de la intel·ligència artificial (IA). Tot va començar a principis del 2023 amb ChatGPT, que en el seu moment va revolucionar internet. Un any després, la IA s’ha desenvolupat encara més i han sorgit molts nous models d'IA amb diverses capacitats. Des de crear vídeos realistes amb Sora fins a crear vídeos amb les veus de famosos amb Kits AI

Es tracta d’una emergència igual de potent que internet en el seu moment i que està canviant el dia a dia de molta gent. Està remodelant els entorns de treball però sobretot, deixant una empremta important en el món empresarial. Concretament en la manera de treballar, interactuar i innovar. Ja sigui en les grans empreses com en usuaris individuals de les xarxes socials.

A principis d'any, el Fons Monetari Internacional (FMI) va advertir sobre l'impacte de la intel·ligència artificial en els llocs de treball a tot el món: gairebé un 40% de l'ocupació mundial està exposada a la IA i podria agreujar la desigualtat. Casualment, durant la mateixa setmana que va sortir la notícia, es va iniciar a Barcelona l’itinerari tecnològic del Raval, organitzat per Colecti, una cooperativa tecnològica per la transformació social. Es tracta d’una formació oberta fins al 28 de març que ofereix als joves formació en diferents camps de la tecnologia, especialment les professions STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) i programació robòtica amb intel·ligència artificial. 

Pel que fa a la IA, Colecti considera que és inevitable que algunes coses o llocs de treball desapareguin: “Com en cada revolució, industrial o digital, és inevitable que desapareguin algunes coses, feines o figures socials, però també és el moment en què n'apareixen de noves. Moltes ja existien, només que ara adopten una capa digital". Així mateix, insisteixen que més que un problema, s’ha d’afrontar aquest nou repte “com una oportunitat de desenvolupar noves competències i noves maneres de relacionar-nos amb el món”. 


El Fons Monetari Internacional (FMI) va advertir sobre l'impacte de la intel·ligència artificial en els llocs de treball a tot el món: gairebé un 40% de l'ocupació mundial està exposada a la IA i podria agreujar la desigualtat.La IA en les grans empreses

“La intel·ligència artificial està revolucionant els models de negocis actuals al liderar el camí en innovació i tractar desafiaments complexos”. Així de contundent es mostra Jorge Calvo, Director Acadèmic de l'open programme “La Intel·ligència Artificial als Negocis” d'ESADE i expert en transformacions digitals disruptives. La IA ha evolucionat a tal punt que pot realitzar funcions cognitives comparables a les humanes i això, "està accelerant el canvi en múltiples indústries". 

Des d’un punt de vista estratègic, la IA ofereix la possibilitat única de combinar alhora dues estratègies competitives principals en el món empresarial: lideratge de diferenciació (a l’oferir productes distintius) i lideratge de costos. Això permet a les empreses “oferir productes i serveis altament personalitzats i de valor” afegit alhora que “redueixen els costos operatius i milloren l'eficiència, creant un avantatge competitiu significatiu" Aquesta combinació, mitjançant la IA, “redefineix la col·laboració entre humans i màquines, instant les empreses a reimaginar els processos de negoci i adoptar una cultura d'experimentació i aprenentatge”. 

Per aquesta raó, segons l’expert, diferents sectors com l'atenció al client, el màrqueting i vendes i la comptabilitat s'estan beneficiant de la IA, millorant tant els processos operatius com l'experiència del client. Així mateix, Calvo insisteix que la integració de la IA també "apodera els líders empresarials en la presa de decisions estratègiques".

Aprenentatge per xarxes socials

Avui dia, la intel·ligència artificial no només està reservada als grans emprenedors. Qualsevol persona o usuari mitjançant les xarxes socials pot aprendre i crear el seu propi negoci gràcies a la IA. Un bon exemple és l'usuari de TikTok @iaenlinea, que es considera a ell mateix com pioner de la intel·ligència artificial a les xarxes socials, concretament al món hispà.

Amb més de 200.000 seguidors a TikTok i Instagram, s'ha convertit en una figura notable de la comunitat d'IA . "El desembre del 2022 ja em vaig interessar per la intel·ligència artificial. En presenciar la seva explosió el 2023, vaig veure l'oportunitat d'utilitzar les xarxes socials per democratitzar aquest coneixement". Observant el creixent interès per la IA, va voler "empoderar" els seus seguidors compartint consells pràctics, retocs d'eines, coneixements sobre l'ús de la IA als negocis, actualitzacions de notícies i solucions per als problemes quotidians. Tot això a través dels seus vídeos i darrere la seva màscara.


Per @iaenlinea, el gran avantatge de la intel·ligència artificial és que en l’àmbit laboral, “podem automatitzar tasques repetitives i tedioses que ens consumeixen temps, enfocant-nos així en activitats més creatives i de més valor”. D’aquesta manera, la gent se centraria, d’una banda, en “aprendre les bases de la IA i com aplicar-les a la indústria o al negoci que es vulgui crear”, i de l’altre, “aprendre les habilitats essencials que giren al voltant d'àrees específiques de la IA, com programació, matemàtiques, estadística, àlgebra lineal i comprensió d'algoritmes”.

Joel Solé, estudiant de 3r de Matemàtiques de la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya), programa regularment amb eines com Python o RStudio. Per ell, aquest camp presenta “abundants oportunitats laborals”, que van influir molt en la meva elecció professional. “A classe ens ensenyen, tot i que he hagut d'aprendre aquestes eines de manera independent fora de les classes. Al final, adaptar-s'hi s'ha tornat més fàcil amb el temps". 

Per tant, dins d’aquest món tan nou, l'autoaprenentatge és fonamental. Internet i les xarxes socials precisament ofereixen una gran quantitat de recursos en línia per aprendre, sense necessitat de formar-se. “La motivació i la creativitat són clau; no es necessita experiència, sinó una comprensió bàsica per identificar oportunitats i aplicacions potencials d'IA per al món empresarial”, remarca @iaenlinea.

Treball automatitzat

En l'àmbit empresarial, explica David López, enginyer de prompts, "la millora més immediata que podem preveure és el desenvolupament d'agents intel·ligents amb un grau d'autonomia notable". Aquests agents, dissenyats per operar en l'entorn digital i Internet, serviran com a assistents personals. A llarg termini, “assoliran nivells de competència que els permetran exercir papers i ocupar llocs professionals que actualment ens costaria imaginar-se assumint per una intel·ligència artificial”.

En la mateixa línia, López considera que una de les habilitats més importants és la creativitat, delegant la part pràctica a la intel·ligència artificial: “La clau per al progrés i l'èxit en els negocis residirà a concebre idees originals i no vistes anteriorment, més que a comptar amb els millors professionals per executar-les”.


David López, enginyer de prompts: “La clau per al progrés i l'èxit en els negocis residirà a concebre idees originals i no vistes anteriorment, més que a comptar amb els millors professionals per executar-les”.


Els xatbots (xats automatitzats) serveixen d'exemple, ja que cada cop es desenvolupen més per a empreses i és el més semblant a un empleat. A l’hora de crear un futur negoci, @iaenlinea suggereix començar aquí: "Pots crear tants xatbots com vulguis i entrenar-los específicament per al que vulguis. D'aquesta manera, pots prescindir de personal, la qual cosa és molt interessant”.

Molts amics de @iaenlinea han vist una oportunitat creixent en aquest camp d'IA i estan desenvolupant xatbots per a empreses. Per exemple, “podem interactuar amb un xatbot de Nike per rebre ajuda per triar les sabatilles esportives en funció de les vostres preferències”. 

El futur de la IA

S'espera que la integració de la IA en diversos sectors s'aprofundeixi, ampliant-se "més enllà de les aplicacions actuals per incloure àrees com l'atenció sanitària personalitzada, la gestió ambiental i l'automatització avançada en la fabricació", explica Jorge Calvo.

Hi ha un reconeixement creixent a les empreses i a l'acadèmia del potencial de la IA per transformar sectors sencers. Això s'ha traduït en importants inversions en recerca i desenvolupament d'IA, tant per part de startups (empreses emergents) com de gegants tecnològics. De fet, Microsoft té previst quadruplicar les seves inversions del 2023 a Espanya, i aconseguir 2.100 milions de dòlars a finals del 2025. Per això, Calvo afirma que "la convergència de la IA amb altres tecnologies emergents promet obrir noves fronteres per a la innovació”.


Microsoft té previst quadruplicar les seves inversions del 2023 a Espanya, i aconseguir 2.100 milions de dòlars a finals del 2025


Per la seva part, @iaenlinea espera un futur prometedor amb la IA, però a la vegada amb diversos desafiaments que “s’hauran de tractar conscientment”. Sobretot perquè cada vegada hi ha més IAs que es desenvolupen ràpidament. “Una de les últimes novetats és Sora, dels creadors de ChatGPT, que ja és capaç de fer vídeos hiperrealistes només escrivint el que vols. No vull pensar la capacitat de la capacitat que tindran d'aquí 1 o 2 anys”. 

En la mateixa línia, David López creu que l'evolució i el progrés tecnològic de les IA, juntament amb l’increment exponencial en les seves capacitats, “superen amb escreix la velocitat a què les societats i les estructures socials dels diferents països es poden ajustar. Aquest desfasament “crearà una bretxa significativa entre el ritme de desenvolupament tecnològic i la capacitat d'adaptació social”.
 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —