-
Per EFE
Publicat el 24 de gener 2023

El nucli intern de la Terra, una bola calenta i densa de ferro sòlid situada a més de 5.000 quilòmetres de profunditat, és el lloc més inaccessible del nostre planeta. Ara, un equip científic xinès ha constatat que la seva rotació es podria haver detingut recentment i estar invertint-se.

Els resultats de la investigació, a partir de l'anàlisi de desenes de terratrèmols, es publiquen a la revista Nature Geoscience. Segons els seus autors, aquesta variació es correlaciona amb petits canvis en observacions geofísiques a la superfície terrestre, com el camp magnètic o l'augment o la disminució de la durada dels dies. L'article està signat per Xiaodong Song i Yi Yang, de la Universitat de Pequín, a la Xina, que asseguren haver-se quedat "bastant sorpresos".

L'estudi podria ajudar a aclarir els molts misteris de les profunditats de la Terra, com el paper que exerceix el nucli intern en el manteniment del camp magnètic del planeta i en la velocitat de rotació i, per tant, en la durada del dia, explica Nature a la secció de notícies.

La Terra està formada per diverses capes: l'escorça, el mantell, el nucli extern i el nucli intern. Aquesta última, la capa més profunda, és una bola de ferro sòlid una mica més gran que Plutó que està envoltada per un nucli extern líquid, cosa que li permet girar de manera diferent a la rotació de la mateixa Terra.

Saber com gira el nucli intern sòlid podria aclarir com interactuen les capes terrestres, expliquen els autors que, tot i això, assenyalen que la velocitat d'aquesta rotació, i si varia, és objecte de debat entre la comunitat científica des de fa anys.

No és senzill estudiar l'inaccessible centre de la Terra per la seva profunditat i per les condicions extremes, però la sismologia és un mètode alternatiu: els terratrèmols generen ones sísmiques que es propaguen per l'interior del planeta i algunes travessen el nucli. Per fer la seva investigació, Yang i Song van analitzar les ones sísmiques de terratrèmols gairebé idèntics que han travessat el nucli intern de la Terra seguint trajectòries similars des de la dècada de 1960.

Els canvis que podria provocar

Van descobrir que, des del 2009 aproximadament, les trajectòries que abans mostraven una variació temporal significativa han experimentat pocs canvis, cosa que suggereix que la rotació del nucli intern s'ha aturat. També van constatar que això pot estar relacionat amb una inversió de la rotació del nucli intern com a part d'una oscil·lació de set dècades.

Aquests canvis podrien relacionar el nucli intern amb fenòmens geofísics més amplis, com ara l'augment o la disminució de la durada del dia a la Terra. Els investigadors conclouen, a més, que aquesta oscil·lació a la rotació del nucli intern demostra la interacció entre les diferents capes de la Terra, resumeix la revista.

Les troballes podrien ajudar a aprofundir en la comprensió de com els processos profunds de la Terra afecten la seva superfície.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —