FB
Per EFE
Publicat el 23 de març 2021

El secretari general de Reporters sense Fronteres (RSF), Christophe Deloire, ha afirmat que Facebook permet que circulin per la seva plataforma tesis conspiracionistes o missatges d'odi amb la seva inacció per pur interès comercial i financer.

Deloire ha explicat, en una entrevista a Efe, per què RSF ha presentat una denúncia a França contra la xarxa social nord-americana, a la qual retreu l'incompliment dels compromisos amb els seus clients d'impedir la propagació d'informacions falses i de missatges d'odi. "Per part de Facebook -assenyala-, el que hi ha és l'interès comercial de la companyia, l'interès financer. Si no, Facebook hauria pres mesures més fortes".

Posa l'accent que mentre la xarxa social presenta "uns compromisos extremadament forts en les condicions generals d'ús, amb campanyes de comunicació en la qual diu que lluita contra la desinformació, que difon informacions fiables", la realitat és diferent. "Una realitat -afegeix- en la que les tesis conspiracionistes circulen, en la qual els missatges d'odi es difonen massivament, i en particular contra els periodistes".

Un "senyal" per aturar la propagació d'odi

Per això, el responsable de l'organització diu que s'ha volgut enviar "un senyal" perquè modifiqui el funcionament del seu algoritme i "restringir la propagació de missatges d'odi i de desinformació que ara s'estan amplificant pel model de negoci de Facebook".

El procediment obert aquest dilluns davant la Fiscalia de París, que busca l'obertura d'una investigació, se sustenta en una sèrie d'informes que posen en evidència, entre altres coses, que "Facebook constitueix el principal focus de les teories conspiratòries sobre les vacunes" per al públic francòfon.

Per Deloire es tracta que, més enllà del risc judicial al qual es pot enfrontar l'empresa amb una condemna potencial, s'exposi a un risc sobre la seva reputació. Perquè "aquesta denúncia ens permet també demostrar públicament la bretxa i fins i tot la contradicció completa entre els compromisos de Facebook i la realitat del funcionament de l'algoritme".

El secretari general subratlla que no n'hi ha prou amb quedar-se aquí, i que a més d'exigir que s'apliquin les normes existents, "cal inventar la responsabilitat de les plataformes", ja que el dret de les democràcies concebut en el passat no funciona per a la nova realitat digital.

Per això RSF ha llançat una iniciativa sobre la informació i la democràcia en la qual estan implicats 42 Estats de tot el món, inclòs Espanya, amb la qual es pretenen fer recomanacions concretes.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —