[EN DIRECTE] S'obre la via negociadora a Bielorússia, però Putin mobilitza les forces de dissuasió nuclear - Diari de Barcelona

EN DIRECTE
20:27 Més de 5.000 detinguts a Rússia en protestes contra la guerra, segons denuncia l'organització OVD-info.
18:15 La UE veta els avions russos a tot l'espai aeri europeu
17:00 La Casa Blanca ha assegurat que Putin continua amb la seva tàctica de "fabricar amenaces" per "justificar majors agressions".
15:23 Putin posa en alerta les forces de dissuasió nuclear, mentre que Ucraïna assegura que ha recuperat el control de Khàrkiv, segona ciutat del país.
14:30 Les delegacions de Rússia i Ucraïna han confirmat que es reuniran a la ciutat bielorussa de Gómel, pròxima a la frontera ucraïnesa, per negociar un possible cessament de les hostilitats. Segons el cap de la delegació russa, Vladímir Medinski, es dirigeixen de Minsk a Gómel, i el mateix està fent una missió ucraïnesa des de Kíev. Incialment el president Zelenski volia fer-ho en una ciutat "neutral".
13:30 L'ACNUR eleva a 368.000 els refugiats que han marxat d'Ucraïna als països veïns
13:00 Ucraïna demanda Rússia davant la Cort Internacional, l'alt tribunal de l'ONU amb seu a la Haia, per la intervenció armada llançada el passat dia 24, segons ha infromat el president Zelenski.
"Ucraïna ha presentat la seva demanda contra Rússia davant el CIJ. Rússia ha de respondre per manipular la noció de genocidi per a justificar l'agressió. Demandem una decisió urgent ordenant Rússia que cessi la seva activitat militar ara i esperem que els judicis comencin la setmana vinent", ha escrit Zelenski al seu twitter.
12:56 Ucraïna xifra en 3.000 els soldats russos morts L'informe diari de les Forces Armades d'Ucraïna xifra avui en més de 3.000 els soldats russos morts en el conflicte, a banda d'uns 200 presoners de guerra. També s'haurien abatut 16 avions i 18 helicòpters russos, i destruït 102 tancs i 540 carros blindats.
D'altra banda, el govern rus ha informat a mitjans locals que ha capturat uns 470 soldats ucraïnesos, als qui hauria ofert signar un compromís per no seguir lluitant a canvi de poder tornar cap a casa amb les seves famílies.
12:30 Els cels d'Europa es tanquen als avions russos Finlàndia i Irlanda han estat els dos últims països europeus a anunciar el tancament dels seus espais aeris a Rússia, un pas més en un procés sancionador que persegueix aïllar econòmicament a aquest país per la seva invasió d'Ucraïna. En resposta, Rússia ha fet el propi amb els països que han establert aquesta prohibició.
09:00 Rússia insisteix a negociar a Bielorússia però Zelenski ho rebutja El Kremlin ha enviat una delegació negociadora russa a Bielorússia per entaular converses amb representants ucraïnesos sobre la guerra entre Rússia i Ucraïna, ha declarat el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov. El president Zelenski diu que és obert a parlar, però en un país "neutral" i no agressor com considera Bielorússia.
El president de Rússia, Vladímir Putin, ha ordenat posar les forces de contenció russes en "règim especial de servei" després de "declaracions agressives" dels principals països de l'OTAN. Les forces de dissuasió estratègica de Rússia la componen les forces nuclears, inclosos els míssils intercontinentals, així com forces no nuclears, i la defensa antimíssils, el sistema d'alerta primerenca i la defensa antiaèria.
"Els més alts càrrecs dels principals països de l'OTAN es permeten declaracions agressives en contra del nostre país, per això ordeno al ministre de Defensa i al cap de l'Estat Major posar les forces de contenció de l'Exèrcit rus en règim especial de servei", ha dit.
El mandatari rus ha donat aquestes instruccions en una reunió amb el ministre de Defensa rus, Serguei Shoigú, i el cap de l'Estat Major de les Forces Armades, Valeri Gerásimov. Putin subratlla que Occident fa passos inamistosos respecte a Rússia des del punt de vista econòmic.
"Em refereixo a les sancions il·legítimes ben conegudes per tots", ha afegit, en referència al vendaval de sancions occidentals imposades a Rússia després de la seva invasió a Ucraïna.
Putin: "Western countries aren't only taking unfriendly economic actions against our country, but leaders of major Nato countries are making aggressive statements about our country. So I order to move Russia's deterrence forces to a special regime of duty." pic.twitter.com/AC1yHncqZc
— max seddon (@maxseddon) February 27, 2022
La Casa Blanca ha assegurat que Putin continua amb la seva tàctica de "fabricar amenaces" per "justificar majors agressions", després de l'anunci de Moscou. Així ho ha dit Jen Psaki, la portaveu del president estatunidenc, Joe Biden, en una entrevista en la cadena televisiva ABC en la qual ha respost les informacions.
"Això és realment un patró que hem vist per part del president Putin al llarg d'aquest conflicte, que és fabricar amenaces que no existeixen per a justificar majors agressions", sosté Psaki.
Psaki ha remarcat que "la comunitat global i el poble estatunidenc haurien de veure'l des d'aquest prisma" ja que "en cap moment ha estat Rússia sota amenaça de l'OTAN, o ha estat Rússia sota amenaça d'Ucraïna".
Washington va aprovar ahir un nou paquet d'assistència militar a Ucraïna per valor de 350 milions de dòlars, i Psaki ha indicat que Biden està disposat a ampliar el suport en el futur.
Malgrat tot, negociacions a Bielorússia
Tot i aquesta escalada, les delegacions de Rússia i Ucraïna han confirmat que es reuniran a la ciutat bielorussa de Gómel, propera a la frontera ucraïnesa, per negociar un possible cessament de les hostilitats. Segons el cap de la delegació russa, Vladímir Medinski, es dirigeixen de Minsk a Gómel, i el mateix està fent una missió ucraïnesa des de Kíev.
"Acordem que la delegació ucraïnesa es reuniria amb la russa sense condicions prèvies a la frontera entre Ucraïna i Bielorússia, prop del riu Pripiat", segons el canal oficial de Telegram del president Zelenski.
Al matí, el Kremlin havia enviat una delegació negociadora russa a Bielorússia per entaular converses amb representants ucraïnesos sobre la guerra entre Rússia i Ucraïna. Tanmateix, Volodímir Zelenski inicialment s'hi havia negat, en denunciar que el diàleg no pot dur-se a terme en un país que és còmplice de l'agressió russa contra Ucraïna. I proposava fer-ho en països com ara Polonia, Turquoa o l’Azerbaïdjan.
Lluita a la segona ciutat del país
Sobre el terreny, Ucraïna ha assegurat que ha recuperat el "control total" de Khàrkiv, la segona ciutat més gran del país, hores després que l'exèrcit rus hagués entrat a la metròpoli situada al nord-est d'Ucraïna i a uns 500 quilòmetres de la capital. "La ciutat està completament neta de l'enemic", ha apuntat el governador de l'Oblast de Khàrkiv, Oleh Synegubov.
Les tropes russes havien entrat a la ciutat, segons informava de bon matí el Servei Estatal de Comunicacions Especials i Protecció de la Informació d'Ucraïna. Vídeos difosos a les xarxes testimoniaven la presència de diversos vehicles blindats en una zona urbana.
Lots of reports of Russian hardware now in Kharkiv. This reportedly from Sapernaya street, nw of city centre. pic.twitter.com/aLpheAYCoh
— Oliver Carroll (@olliecarroll) February 27, 2022
Nit "brutal" a Kíev
Segons Ucraïna, "l'objectiu principal de l'enemic, que és bloquejar la capital de la nostra pàtria, la ciutat de Kíev, segueix sense complir-se". "Els ocupants russos envien activament grups de sabotatge i reconeixement que estan destruint la infraestructura civil i assassinant a civils en les grans ciutats", denuncia el Servei de Comunicacions Especials.
Tanmateix, s'estreny el setge a Kíev. Ha estat una nova nit i matinada d'intensos bombardejos, trets i combats als barris perifèrics de la capital d'Ucraïna i en diversos territoris del país. Els míssils han destruït un dipòsit de petroli a Vasylkiv, al sud-oest de Kíev, i un gasoducte a Khàrkiv.
https://t.co/QKgdgq7nyj
— Inna Kovalska (@KovalskaInna) February 26, 2022
\uD83C\uDDF7\uD83C\uDDFA\uD83D\uDD25\uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 Vasylkiv, provincia de Kiev. Deposito de petroleo en llamas. pic.twitter.com/clUueAxylv
\uD83C\uDDF7\uD83C\uDDFA\uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 Combates en Irpin, ciudad ubicada en la periferia de Kiev pic.twitter.com/U9VLLA6nFn
— Descifrando la Guerra (@descifraguerra) February 27, 2022
\uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6\uD83C\uDDF7\uD83C\uDDFA Combate urbano en las calles de Kharkov pic.twitter.com/qhrUxouqxp
— Descifrando la Guerra (@descifraguerra) February 27, 2022
El president d'Ucraïna ha valorat com a "brutal" la nova nit de combats a la perifèria de Kíev i ha assegurat que hi ha hagut "bombardejos a infraestructura civil" i, fins i tot, "ambulàncies". Zelenski ha continuat en les darreres hores amb la seva ronda de contactes telefònics amb diversos líders mundials.
Els ciutadans de Kíev es refugien al metro de la capital. Foto: EFE
Els últims han estat el president de Geòrgia, el primer ministre de la República Txeca, el president de Polònia o el 'premier' britànic Boris Johnson. "Agraeixo a Johnson la seva postura i les noves decisions per millorar la capacitat de combat l'exèrcit ucraïnès", ha apuntat el president d'Ucraïna.
Exclusió parcial del SWIFT
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von del Leyen, anunciava ahir a la nit que proposarà d'acord amb els Estats Units, el Canadà i el Regne Unit l'expulsió d'"un cert nombre" de bancs russos del sistema SWIFT, que permet les transaccions internacionals entre entitats bancàries.
En una roda de premsa, Von der Leyen ha explicat que "en coordinació" amb els aliats de la Unió Europea es volen paralitzaran els actius del Banc de Rússia a l'exterior i prohibir que els oligarques russos puguin accedir als seus actius. Així, ha dit, es perjudicarà "la seva possibilitat d'operar internacionalment". Diumenge a la tarda hi ha una reunió dels ministres d'exteriors de la Unió Europea que previsiblement donarà llum verda a aquestes mesures.
First, we commit to ensuring that a certain number of Russian banks are removed from SWIFT.\u2070
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 26, 2022
It will stop them from operating worldwide and effectively block Russian exports and imports.
La decisió s'ha anunciat després que el canceller alemany, Olaf Sholz, hagi acceptat la possibilitat de desconnectar els bancs russos del sistema SWIFT. Alemanya n'era reticent per les conseqüències que podia tenir per a les empreses del país que fan negoci amb clients o proveïdors russos.
Així, la UE i els seus aliat occidentals endureixen les restriccions sobre Rússia amb la intenció d'ofegar-la econòmicament per la invasió d'Ucraïna. "Totes aquestes mesures perjudicaran l'habilitat de Putin de finançar la seva guerra i tindran un impacte erosionador sobre l'economia", ha subratllat Von der Leyen.
Càmeres en directe des de Kíev
Vegeu aquí quatre càmeres en directe des de Kíev:

