-
Per EFE
Publicat el 11 d’agost 2023

Rússia ha llançat la sonda Luna-25 amb la missió de ser el primer país que arriba al Pol Sud del satèl·lit de la Terra, on espera trobar aigua en forma de gel. L'estació automàtica, que s'ha enlairat a les 23.10 GMT des del cosmòdrom Vostochni, que es troba a l'Extrem Orient rus, arribarà a l'òrbita lunar d'aquí a 4 o 5 dies.

La sonda, que està equipada amb panells solars, ha estat llançada pel coet portador Soiuz-2.1b i propulsada pel bloc Fregat a l'hora prevista. Als nou minuts i pocs segons la Luna-25 ha entrat en trajectòria suborbital després de superar les tres primeres etapes i separar-se definitivament del coet portador.

Segons els càlculs del Centre Lavochkin, fabricant de l'aparell, aquest se separarà del bloc propulsor quan arribi a la trajectòria de vol cap a la Lluna una hora i 20 minuts després del llançament. La sonda russa Luna-25 és hereva de la soviètica Luna-24, la tercera nau espacial a demanar mostres de la superfície lunar a l'agost de 1976.

Deu dies de viatge

La missió havia patit continus retards des del 2019, i també va contribuir la decisió de l'Agència Espacial Europea de suspendre l'any passat la seva cooperació amb el programa lunar rus a causa de la guerra a Ucraïna.

Un cop assolida l'òrbita lunar, la nau espacial russa trigarà encara uns quants dies -entre tres i set- a maniobrar per trobar l'òrbita correcta i allunyar el nord del cràter Boguslawski en una zona amb un relleu accidentat i condicions adverses, segons l'agència espacial russa, Roscomos.

La sonda russa hauria de tocar la superfície de la Lluna al voltant del 21 d'agost, és a dir, dos dies abans que la sonda índia Chandrayaan-2, que va ser llançada el 14 de juliol. L'objectiu de la missió russa és desenvolupar la tecnologia d'allunatge, prendre mostres de la superfície i estudiar la capa superior del regòlit lunar, des del relleu fins a la composició i la solidesa, i també analitzar-ne l'exosfera.

Rússia espera no només ser la primera potència espacial a aterrar al Pol Sud del cos celest, sinó també ser la primera a trobar aigua a la Lluna. Per això, la nau compta amb un espectròmetre de massa LAZMA per estudiar la composició química de la superfície lunar, un detector de partícules neutres i carregades ARIES, un detector de pols lunar PML i un espectròmetre infraroig LIS, entre altres instruments.

A més, comptarà amb un sistema de càmeres per filmar la superfície del satèl·lit terrestre durant l'allunatge i gravar panoràmiques lunars.

El president rus, Vladímir Putin, va anunciar el 12 d'abril passat -amb ocasió del 62è aniversari del vol de Iuri Gagarin- la seva decisió de reprendre amb urgència el programa lunar, que té com a objectiu utilitzar el satèl·lit terrestre com a plataforma per explorar el sistema solar .

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —