Manifestació convocada pel cau Antoni Gaudí el febrer del 2020 contra la seva expulsió de la Sagrada Família
Manifestació convocada pel cau Antoni Gaudí el febrer del 2020 contra la seva expulsió de la Sagrada Família
Publicat el 11 de setembre 2021

L’Agrupament Escolta Antoni Gaudí ha estat 65 anys reunint-se cada dissabte a les dependències de la Sagrada Família on l’arquitecte havia fet els seus projectes, a la cantonada entre Provença i Sardenya. Ara, la Fundació de la Sagrada Família els ha forçat a abandonar el local i a moure’s a un altre de manera provisional, i és que la seva presència a la basílica impedeix l’ampliació de l’àrea turística. Concretament, allà on es reuneixen els escoltes s’hi farà un museu dedicat a Antoni Gaudí, una decisió molt criticada per l’agrupament. “El Patronat de la Sagrada Família només vol fer l’ampliació per aconseguir el màxim benefici; ens fan fora perquè no aportem cap benefici econòmic”, denuncia una de les caps del cau al Diari de Barcelona.

Aquest diumenge 12 de setembre hauran d’abandonar el local definitivament, després d’anys d’estira-i-arronses amb el mossèn i la Fundació, i amb l’Ajuntament pel mig. Es traslladaran a un local provisional que els ha cedit la Sagrada Família, però lamenten que no compleix els requisits que van acordar. La Fundació no ha volgut fer declaracions a aquest diari.

Canvi de rector

“Ja fa molts anys que la Fundació Sagrada Família havia decidit fer-nos fora, però el rector que hi havia abans, mossèn Lluís Bonet, ens va defensar i ho va evitar”, explica la cap del cau. Relata al DdB que el mossèn i els membres de l’Agrupament Escolta tenien una molt bona relació, després de tants anys de convivència a la Sagrada Família.

Però Bonet es va jubilar el 2018 i el rector que el va substituir, Josep Maria Turull, no ha pogut detenir el que ja de bon començament era una decisió unilateral de la Sagrada Família. De fet, va ser a finals de 2018, poc després de la marxa del rector Lluís Bonet, quan la Fundació va anunciar definitivament que el cau havia de marxar.


Tot el material del cau ja està preparat pel trasllat. Foto cedida per l'Agrupament Escolta Antoni Gaudí.

L’Ajuntament va intentar intercedir per l’Agrupament l’any 2019, precisament en aprovar la llicència d’obres majors que permetria a la Junta Constructora dur a terme l’ampliació de manera regular. Fonts del districte de l’Eixample indiquen que, quan es va tancar el primer acord entre el consistori i la Fundació, l’Ajuntament va traslladar a la Sagrada Família que “no es podia negociar com finalitzar el temple sense donar sortida al cau”. Inicialment, van demanar que s’acollís el cau dins la pròpia basílica, en un altre espai, però asseguren que “la Fundació no ho va ni contemplar”.

Alternativa insuficient de l’Ajuntament

L’Ajuntament de Barcelona va formar part de les negociacions, però l’alternativa que va oferir no va satisfer l’Agrupament Escolta. El districte va proposar moure el cau a l’antiga Fàbrica del Paraigües, a tocar de la Plaça de les Glòries. Si bé la nau queda dins del barri de la Sagrada Família, està molt allunyada del centre. “No volem que el centre de la Sagrada Família es converteixi en un lloc exclusivament per als turistes mentre es fa fora la gent del barri”, lamenta la cap del cau amb qui ha parlat el DdB, que afegeix: “Volem fer front a la gentrificació”.

De totes maneres, en el moment de les negociacions – i encara avui – aquesta nau està en obres, i per tant hauria estat impossible que l’agrupament s’hi traslladés.

El febrer del 2020, l’Agrupament Escolta Antoni Gaudí va convocar una manifestació sota el lema “No marxem, ens fan fora”, en la qual hi van participar prop de mil persones, segons l’entitat. Fonts del districte reconeixen la gran capacitat de mobilització del cau, que va reunir famílies i veïnat a les portes del temple. Finalment, la Fundació va accedir a rehabilitar i cedir al cau un local al carrer Mallorca recentment comprat a Aigües de Barcelona.

Pressupostos participatius

A finals de juny del 2021, a l’agrupament escolta Antoni Gaudí se li va presentar una darrera oportunitat per aconseguir un local propi. Venia de la mà dels Pressupostos Participatius de l’Ajuntament de Barcelona, que oferien a la ciutadania la possibilitat de decidir quins projectes veïnals havia de finançar el consistori, però que també forçaven les associacions a competir entre elles per aconseguir els diners. El cau s’hi va presentar  demanant un espai propi, un projecte que hauria costat 800.000 euros. Tot i que va arribar a la fase final de votacions, el projecte no va ser escollit pel veïnat.

Vídeo de la campanya de l'Agrupament Escolta Antoni Gaudí per a aconseguir un espai propi.

Finalment, els membres del cau Antoni Gaudí abandonaran aquest diumenge el seu espai de la Sagrada Família, amb la incertesa sobre quant de temps hauran d’estar al local provisional. Diuen que “no és de bon tros el mateix”, i que el més dur és haver de tornar a començar “amb unes parets blanques, que ja farem nostres”.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —