La Sala Beckett dedica la nova temporada a Benet i Jornet
Publicat el 28 de setembre 2021

La Sala Beckett ha presentat avui dimarts 28 de setembre la nova programació per a la nova temporada 2021-2022 a través del seu canal de Youtube. Aquesta temporada està pensada per a retre homenatge a la figura de l’autor Josep Maria Benet i Jornet, que va morir l'abril de 2020, en plena pandèmia. Tal com ha explicat Toni Casares, director de la Beckett, Benet i Jornet és una figura imprescindible per entendre el teatre català del moment actual, i alhora actua com a relleu generacional entre la seva pròpia generació i aquelles que venen després d’ell. Casares ha citat l’obra de Benet i Jornet “Material d’Enderrock” (2006) per explicar la gran obsessió de l’autor sobre l’autoria i la necessitat dels autors i autores d’ajudar-se entre ells, una temàtica que queda recollida en les obres i projectes escollits. 

El teatre dedica tota la temporada a la memòria de Benet i Jornet, però també hi ha altres autors. Casares explica que la programació està dissenyada tenint en ment l’autor català i pensant en allò que, en cas de ser viu, podria inquietar-lo i interessar-li. Per això, ha explicat el director de la sala, “s'han triat obres seves” i la programació es troba “farcida de noms d’autoria dramàtica catalana internacional de generacions i edats diferents”.

La nova programació de la Sala Beckett també inclou la col·laboració que ja s'ha fet altres anys amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que s'estructura en dos eixos temàtics. El primer d’ells, Planeta Persona, a mans d’Israel Rodríguez, parla dels límits de la crisi climàtica i convida a reflexionar sobre la relació que tenim amb el destí i el nostre entorn. S'hi engloben diverses obres com ara Eufòria, un primer espectacle de Lara Díez Quintanilla que havia de ser presentat el desembre passat, però es va veure posposat a causa de la Covid.

La mateixa autora ha explicat durant la presentació que ha volgut aprofitar aquesta oportunitat per tractar un tema que ella “conegués” i l’”apassionés”, creant una obra “permeable a allò que passa” i que la posés “en risc a nivell formal” i a tots els altres nivells. L’eufòria, deia Lara Díez, “és una emoció que conec bastant” i que “quan te la trobes és meravellosa, però si la poses com a finalitat absoluta és completament destructiva”. L’obra ens parla d’un grup de persones que viuen en una societat amenaçada pel fet de confondre un esclat d’aquesta emoció com a objectiu final.

El segon cicle arriba a la primavera i es titula Màquina Persona. Aquest cicle vol alimentar les reflexions al voltant de la intel·ligència artificial partint dels supòsits filosòfics i artístics en processos de creació híbrida. A més, la Beckett proposa un tercer cicle, estrictament teatral, de lectures dramatitzades en llengua catalana d’algunes de les millors veus que se senten ara a Europa: Wolfram Lotz, Ella Hickson, debbie tucker green, Thomas Köck, Alice Birch, Baptiste Amann i Elfriede Jelinek. Es recupera, per tant, la funció de la Beckett de ser una porta d'entrada a l'escriptura teatral internacional.

Els noms propis de la temporada

Al nom de Lara Díez s'afegeixen els de Llàtzer García, qui serà el nou resident que agafarà el relleu a Lara Díez, Denise Duncan, Victoria Szpunberg, Clàudia Cedó i Marilia Samper. Garcia rep l'encàrrec d’escriure una nova obra i s’incorpora com a dramaturg i assessor de l’equip artístic del teatre.

Pel que fa a una de les estrenes més esperades, Estiu ardent, Sergi Belbel s’ha mostrat molt emocionat de poder estrenar de forma inèdita aquesta obra amb el consentiment de la filla de Josep Maria Benet i Jornet, la Carlota Benet. "Farem una lectura escenificada amb un repartiment estel·lar i penso que serà una molt bona manera d’acabar aquest cicle presentant aquesta obra inèdita", ha afegit.

Les dues companyies residents d'enguany seran Íntims Produccions i Parking Shakespeare, que estrena text de Marc Artigau escrit per a la ocasió. També es recuperen els dos projectes europeus en què participa la Beckett: Avinguda Nacional, que el passat curs sols va tindre una setmana d’exhibició a causa de la pandèmia i Karaoke Elusia, que va tindre molt bona acollida la temporada passada.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —