Felipe i Pedro Sánchez
Per ACN
Publicat el 23 d’agost 2023

El rei Felip VI ha proposat al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, com a candidat a la investidura, malgrat que els seus 172 suports, que inclouen els vots de Vox, UPN i Coalició Canària, són insuficients per a formar govern.

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha anunciat la decisió del monarca una vegada finalitzada la ronda de consultes, en la qual Felip VI ha escoltat les posicions d'UPN, Coalició Canària, el PNB, Sumar, Vox, PSOE i Partit Popular.

En la primera ocasió en la qual dos candidats buscaven anar a la investidura, el rei ha optat per proposar al que més suport té avui dia, perquè el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, part de 152 escons (PSOE i Sumar) i ha de cosir pactes per aconseguir majoria.



Amb la decisió del monarca, es posa en marxa tota la maquinària: toca a la mesa del Congrés convocar el ple d'investidura. No hi ha un termini fixat, però s'apunta a final de mes o principi de setembre. Si com és previsible Feijóo no obté prou suports en aquesta votació, se'n celebrarà una altra al cap de 48 hores, on només haurà d'aconseguir majoria simple.

En cas que fracassi aquest segon intent, s'activa el compte enrere per a la repetició electoral: hi haurà un termini de dos mesos perquè algun candidat sigui investit. Si cap ho aconsegueix, les Corts es dissolen automàticament i hi haurà una repetició electoral al cap de 54 dies.

Si el ple d'investidura de Feijóo es fes la primera quinzena de setembre i finalment ningú aconseguís prou suports, Espanya tornaria a les urnes al tomb de les festes de Nadal.

Els arguments de Sánchez

Segons Sánchez, la votació de la setmana passada per a la mesa del Congrés, on Francina Armengol va comptar amb 178 vots (inclosos Junts i ERC), demostra que el PSOE pot obtenir els suports de les formacions independentistes, amb qui dialogarà, ha dit, dins del "marc de la Constitució" i sempre de manera "coherent" amb el que ha fet fins ara.

Sánchez ha recordat al monarca que els socialistes poden disposar de més suports que els populars. "Nosaltres tenim un avantatge respecte al PP: que podem parlar amb totes les forces menys una, i el PP només pot parlar amb aquesta una", ha dit.

Per tant, segons el president espanyol, "només hi ha una majoria parlamentària possible, la liderada pel PSOE". "No hi ha altra alternativa que consolidar un govern de progrés", ha sentenciat, i els que van plantejar la derogació de l'obra anterior "han fracassat i van ser derrotats per les urnes".

En aquest marc, ha afirmat que ell respectarà qualsevol decisió que pugui adoptar Felip VI, que en les pròximes hores farà públic si proposa la investidura d'un dels dos candidats o bé si atorga més temps als grups per construir la majoria que necessiten.

"Diàleg i Constitució"

Pel que fa a les negociacions amb les formacions independentistes, Sánchez ha perimetrat el seu àmbit d'actuació: "El diàleg és el mètode i la Constitució és el marc", ha afirmat. En tot cas, ha recordat que és el TC, i no el govern espanyol, qui dirimeix si els projectes i actuacions de l'executiu són constitucionals.

Segons Sánchez, el seu àmbit d'actuació respecte a Catalunya ha quedat demostrat al llarg d'aquests cinc anys, on ha fet passos efectius, ha dit, per a la "normalització i estabilització" després d'heretar una de les crisis territorials més greus de la democràcia.

"Amb els resultats del 23-J a Catalunya", segons Sánchez, "sembla clar que la societat catalana aposta definitivament pel retrobament i la convivència, i a partir d'aquí manifesto que actuarem amb coherència, que el diàleg és el mètode i la constitució és el marc"

"La investidura no és una exhibició"

Sánchez ha afirmat que respectarà la decisió del monarca, però ha recordat que Feijóo té un sostre de 172 vots i "nosaltres tenim un sostre mot més alt". "Si Feijóo vol xocar per tercera vegada amb la realitat, està en el seu dret", ha dit, però "la investidura no és una exhibició", sinó que té com a única finalitat "reunir el suport parlamentari per a un projecte definit".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —