Parada de llibres durant la diada extraordinària de Sant Jordi del juliol de 2020
Per Raül Martínez i Georgina Largo
Publicat el 20 d’abril 2021

Sant Jordi s’apropa amb un cert aire d’esperança. Després d’un 2020 amb una diada inexistent, l’evolució de la pandèmia permetrà celebrar un dia del llibre i la rosa més semblant als d’abans de la pandèmia. Semblant però no igual, perquè les restriccions sanitàries marcaran la jornada. 

La diada, que tradicionalment se celebrava el 23 d’abril, s'allargarà durant tres dies per evitar aglomeracions. Del 21 al 23 d’abril, llibreries i floristeries professionals trauran els seus negocis als carrers de tota Catalunya. Tant a l’interior com a l’exterior d’aquests establiments s’hauran de seguir les mesures de prevenció contra la Covid-19: limitació d’aforament, distància de seguretat, ús de mascareta i gel hidroalcohòlic. 

El paper 

La Maria Carme Ferrer, Presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, anima la població a sortir als carrers i assegura que “la gent no ha de tenir por de venir a les nostres llibreries perquè tenim tota la seguretat necessària perquè es pugui comprar amb tranquil·litat”. Tot i això, la gent vol evitar les aglomeracions i segons la Presidenta del Gremi, moltes compres de llibres s’estan avançant a la diada.

Malgrat que enguany la possibilitat de celebrar Sant Jordi genera optimisme al sector, Jesús Andrés, el propietari de ‘La llibreria de la imatge’, adverteix que “encara que vagin bé les vendes, no arribarem a la facturació del 2019, perquè no deixa d’haver-hi unes restriccions que frenen les compres”. 

El pètal

La facturació també és una de les principals preocupacions dels floristes, ja que, com indica Hernan Quinchia de la floristeria 'Mr. Florist', "per Sant Jordi es pot arribar a concentrar fins a un 20% de la facturació anual". El 2019 es van comercialitzar set milions de roses a tot Catalunya, però aquest any els majoristes preveuen vendre'n un 40% menys. Una reducció produïda, en part, per la incertesa que envolta aquesta diada i que ha obligat el sector a treballar amb una quantitat de roses molt ajustada.

A més, la regidora de Comerç de l’Ajuntament de Barcelona i Presidenta de Mercabarna, Montserrat Ballarín, ha apuntat que una altra de les causes de la reducció del volum de roses comercialitzades és que “només els floristes podran tenir parades i, si es redueixen els punts de venda, hi haurà menys compres per impuls.”


Ballarín, regidora de l’Ajuntament de Barcelona, i Batlle, President de l’Associació de Majoristes de Mercabarna-flor, als magatzems de roses de Mercabarna. Foto: Raül Martínez

Però, més enllà dels carrers, la pandèmia ha apropat les floristeries al món digital. Segons les dades del sector, s’espera que dues de cada deu roses es venguin per internet. Des del Gremi de Floristes de Catalunya s’ha creat el portal somfloristes per informar la ciutadania de la ubicació de les floristeries i encarregar les seves roses.

Fent Amèriques

Les tradicionals roses vermelles, les varietats tradicionalment més demandades per Sant Jordi, es cultiven majoritàriament a Colòmbia i Equador. Dos països on el clima dels últims mesos no ha afavorit la floració. Un fet que no farà augmentar les vendes de roses de producció local que actualment només arriben a satisfer un 3% de la demanda.


Les roses s’amunteguen a Mercabarna-flor a l’espera del dia de Sant Jordi. Foto: Raül Martínez

Segons Miquel Batlle, President de l’Associació Empresarial de Majoristes de Mercabarna-flor, “la rosa de Catalunya és pràcticament residual, queden dos o tres productors com a molt: dos al Maresme i algun a Tarragona”. Els camps de roses catalans són un negoci familiar que amb el pas del temps ha anat desapareixent. Les difícils condicions de la producció i la pressió demogràfica han aturat el relleu generacional. Un fet que obliga els floristes a buscar les roses a l’altra banda de l’Atlàntic.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —