Primer pla d'una rosa a l'interior d'una llibreria durant el Sant Jordi d'estiu.
Per ACN
Publicat el 23 d’abril 2021

Catalunya viu aquest divendres un Sant Jordi excepcional enmig de la pandèmia, una circumstància que ha obligat el sector a adaptar-se a les limitacions després que l'any passat la diada hagués d'anul·lar-se. La festa se celebra de manera descentralitzada per Catalunya amb un pla específic aprovat pel Procicat que adapta Sant Jordi a la realitat de cada municipi.

Els espais amb parades estaran perimetrats i se'n controlarà l'accés i es mantindran les tradicionals signatures d'escriptors. La Cambra del Llibre espera assolir el 60% de les xifres del 2019, en què es van vendre 1,64 milions de llibres i la facturació va superar els 22,16 milions. Els floristes, per la seva banda, confien a despatxar entre 3,5 i 4 milions de roses venudes.

Amb l'experiència del Sant Jordi d'estiu de l'any passat, la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes han preparat un dispositiu avalat pel Procicat per celebrar una festa repartida per tot Catalunya, que distingeix entre els pobles que no arriben als 5.000 habitants, els que en tenen més de 5.000 i les grans ciutats com Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona, que tenen els seus propis plans.


 

11 espais perimetrats a Barcelona

A Barcelona s'han habilitat 11 espais perimetrats en diversos punts de set districtes de la ciutat, amb un total de 180 parades de llibres, roses i signatures. Els emplaçaments són Passeig de Gràcia (entre la Ronda Sant Pere i el carrer Aragó), Passeig Lluís Companys, Jardinets de Gràcia, Plaça Reial, Plaça de Valdívia, Plaça de la Vila, Plaça de Sarrià, Jardins Centelles del Palau Macaya, Plaça Universitat, Plaça Orfila i Espai entre Rambla i carrers Pallars, Llacuna i Pujades.

Tots ells llocs "cèntrics, emblemàtics i dispersos" perquè així "la ciutat s'ompli de roses i de llibres sense concentracions", va valorar dilluns el secretari tècnic del Gremi de Llibreters de Catalunya, Marià Marín, després de considerar que enguany hagués estat "una temeritat" anar a la Rambla.

Aquests 11 espais "segurs" a l'aire lliure tenen un sentit únic, són amplis i diferencien els punts de venda de llibres dels destinats a les signatures d'autors. Amb un aforament controlat del 30%, l'horari d'aquests punts és de nou del matí a les vuit del vespre.

Al marge d'aquesta iniciativa impulsada des de la Cambra de Comerç, a la ciutat hi ha 490 parades ubicades davant de llibreries i floristeries. Uns punts que de fet ja van començar a establir-se des d'aquest dijous com una primera acció de desconcentració de la jornada.


 

Àmbit metropolità

Fora de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat tanca la Rambla Just Oliveras, a Sabadell les parades es posen davant les llibreries i a Vilanova i la Geltrú s'ha canviat l'espai habitual per un de perimetrat.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Mataró manté en agenda dos dels principals actes culturals de la diada de Sant Jordi. Cada 23 d'abril, la ciutat acaba el dia amb La Fogonada, l'acte en què el Drac de Mataró protagonitza una versió adaptada de la llegenda de Sant Jordi i que culmina amb els tradicionals voltafocs. Després de la suspensió de l'any passat, enguany l'espectacle s'adapta a les restriccions sanitàries i es concentra a la plaça de l'Ajuntament amb el públic assegut, control d'aforament i cita prèvia.


 

D'altra banda, la Gegantada es transforma en una mostra de balls de gegants en la qual participen tretze colles de la ciutat. No hi és, però, la Família Robafaves. De tots dos actes es fan diversos passis per arribar al màxim públic possible.


 

Comarques gironines

Girona trasllada les parades de llibres i roses a l'esplanada de La Copa i també porta les entitats a l'entrada de la Devesa. Les limitacions per la Covid-19 fan impossible celebrar la diada a la Rambla i a la plaça Catalunya.

A La Copa hi ha 27 de parades. Sobretot llibreries i editorials, perquè només cinc són de floristes. El principal motiu és que la majoria d'aquests establiments de la ciutat han declinat participar-hi. La regidora de Promoció Econòmica de Girona, Glòria Plana, ha destacat que "hi ha un aforament màxim de 1.000 persones" —un 30% de la capacitat màxima que hi podria haver en aquest espai— i els assistents han de fer un recorregut circular unidireccional. Plana també ha detallat que les parades "estan col·locades al voltant de l'esplanada de la Copa", com habitualment es reparteixen les barraques a la zona de concerts per a les Fires de Sant Narcís, i al mig també hi ha una franja. L'horari d'obertura és de nou del matí a nou del vespre.

Per altra banda, el passeig de la Devesa està destinat a les parades d'entitats. N'hi ha més d'una trentena, entre elles Càritas, la Forja i dos agrupacions d'escoltes. Aquestes parades estan situades a prop de la Rosaleda. La gent que vulgui passejar-hi ha de seguir un protocol similar al que hi ha a la zona de llibreters i floristes, seguint un circuit tancat i amb un aforament limitat.

Paral·lelament, a Calonge les parades amb llibres d’autors de les 75 nacionalitats que conviuen al municipi són les protagonistes de la jornada. Així, la plaça Major busca ser l'epicentre de les activitats socials i culturals del municipi amb persones de diferents nacionalitats i s'han convidat diversos membres de consolats.

A més de les parades amb llibres, la jornada inclou actuacions musicals, tallers de kodedama, un espectacle infantil, partides d’escacs i un concurs de cultura general adreçat als joves.

Finalment, els Museus Dalí proposen als visitants gravar-se mentre es llegeix una cita de Salvador Dalí o Gala al jardí o al pati exterior de cada museu. L'acció pretén apropar les figures de Dalí i Gala a través de les xarxes i des d’una vessant distesa i divertida amb motiu de la diada. Alhora, es recuperen frases de Salvador Dalí i de Gala que posen de manifest el seu bagatge intel·lectual i el seu sentit de l’humor.

Camp de Tarragona i l'Ebre

A Tarragona, com ja es va fer pel Sant Jordi d'estiu, les parades de llibres i roses s'instal·len a la Rambla Nova dins d'un espai delimitat, amb control d'accés i aforament. A Reus, les parades abandonen la plaça Mercadal i es traslladen al parc de Sant Jordi en un espai amb un aforament de 250 persones cada mitja hora.

L'Ajuntament de Valls, per la seva banda, va ampliar la jornada central de Sant Jordi amb una celebració el dijous 22 i va permetre instal·lar-hi parades per donar major impuls als sectors implicats i reforçar el caràcter descentralitzat de la cita, que abandona la plaça del Pati i es reparteix per carrers i places.

Un any més, a Vila-seca, té lloc el projecte urbà 'Efímera. Art al carrer', que converteix els carrers del centre històric en un espai cultural on els llibres i la creació artística es donen la mà. Alumnes d'escoles d'art i disseny munten escultures amb llibres i altres ornaments.

Finalment, la jornada de Sant Jordi a Tortosa compta amb una trentena d'autors que signen les novetats editorials als lectors. Es distribueixen en deu punts repartits entre llibreries i floristeries de la ciutat. L'Ajuntament de Tortosa permet que aquests establiments situïn els taulells al carrer.

Comarques centrals

A Manresa, el Passeig Pere III i la plaça Sant Domènech acullen parades de llibres i roses. Per esglaonar les compres, les llibreries i floristeries han pogut muntar la parada davant del seu establiment des d'aquest dimecres.

A Vic, la Plaça Major s'omple de parades de llibres i roses tot el dia, mentre que a Igualada les parades es traslladen del Passeig Verdaguer als carrers Sant Magí i Òdena, de 9 del matí a 9 del vespre.

A Moià, l'activitat 'Llegim al carrer' és la protagonista de la diada. Els alumnes de les escoles i Instituts de Moià omplen les places del poble amb lectures des de les 10 h i fins a les 13 h.

Ponent i Alt Pirineu

L'avinguda Francesc Macià de Lleida acull per Sant Jordi una desena de parades de llibres i sis de roses amb control d'aforament, abandonant el tradicional punt de celebració: l'Eix Comercial. S'ha considerat que l'espai és molt estret i no permet el control d'accés esglaonat.

A banda, a les 10.30 h es fa un acte institucional amb parlaments a la Porta dels Apòstols de la Seu Vella. L'acte compta amb un espectacle de dramatúrgia amb textos literaris i música i s'inaugura també una exposició.

Mollerussa estrena el pati de Cal Jaques per celebrar Sant Jordi amb tallers familiars per elaborar exlibris. L'espai, que data del 1783, forma part del patrimoni municipal des del març del 2019 i es vol incorporar com a escenari de diferents activitats. També es fa la desena Marató de Lectura en Veu Alta amb participació presencial i també virtual.

Tàrrega celebra el tradicional Mercat de Sant Jordi en dos espais diferenciats: el carrer del Carme acull les parades de llibreries i floristeries, mentre que la Plaça del Carme aplega els estands d'entitats i associacions. Pel que fa a l'autor que Tàrrega convida cada any com a protagonista del cicle Col·loquis a Thä, s'homenatja enguany l'obra de l'escriptor Pere Rovira (Vila-seca, 1947).

Unes 30 parades són les protagonistes a la Seu d'Urgell, que s'ubiquen al passeig i no a l'entorn del mercat, com es feia tradicionalment. Les taules estan separades i es controlen les entrades i sortides.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —