Save the Children denuncia la "improvisació" del govern amb els menors acollits a Canàries
Per EFE
Publicat el 05 de desembre 2020

Save the Children ha reclamat al govern espanyol un pla coordinat d’acollida i protecció que garanteixi els drets dels menors que estan arribant a Canàries en pastera en entendre que “la infància no pot ser víctima de la improvisació”.

Després de visitar alguns dels centres d’acollida de menors i adults a les illes, on han arribat més de 19.500 immigrants aquest any, i entrevistar-se amb les autoritats competents, l’ONG alerta de la inexistència de protocols i mecanismes de coordinació que deixen els nens “sense la protecció necessària”.

“La infància no pot ser víctima de la improvisació. Espanya necessita invertir més fons i dotar-se d’un pla d’atenció adequada i una distribució corresponsable entre comunitats autònomes”, assegura en un comunicat la directora de Sensibilització i Polítiques d’Infància de Save the Children, Catalina Perazzo.

Perazzo denuncia que als menors no se’ls garanteix l’accés d’hora a assessorament jurídic especialitzat i tampoc no se’ls informa dels seus drets i del procediment d’asil, a més d’haver detectat deficiències en la identificació dels nens, fet que provoca que molts adolescents acabin en centres d’acollida per a adults.

Les Canàries, al límit

Així mateix, l’ONG alerta que la meitat d’aquests menors tenen al voltant de 17 anys i preveu greus situacions de desprotecció quan arribin a la majoria d’edat, en no haver-hi places suficients per a nens i nenes extutelats. Tampoc s’estan tramitant amb normalitat els permisos de residència, ni es facilita el trasllat a recursos d’acollida humanitària o d’asil per a adults.

Segons l’organització, Canàries no té capacitat per fer front sola a la situació actual i els trasllats a la Península “s’estan fent amb comptagotes” i assegura que s’ha posat en contacte amb les Direccions Generals d’Infància autonòmiques després de la crida del govern canari per un “repartiment corresponsable” entre comunitats.

Per a Save the Children, la corresponsabilitat entre territoris i el Govern central és clau i demana una actuació urgent per part de l’Executiu. “No podem permetre que els nens i les nenes siguin acollits de manera indefinida en centres pensats per atendre una situació d’emergència. És necessari evitar la improvisació mitjançant protocols clars de derivació i atenció”, conclou Perazzo.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —