Scholz governarà amb els Verds i els liberals de l'FDP
Per ACN
Publicat el 24 de novembre 2021

Els socialdemòcrates de l'SPD, els Verds i els liberals de l'FDP han tancat aquest dimecres un acord per formar un govern a Alemanya liderat per Olaf Scholz. El pacte, que s'ha retardat per diferències en polítiques financeres i climàtiques, preveu que cinc ministeris estiguin en mans dels ecologistes, entre ells el d'Afers Exteriors, i quatre en mans dels liberals, entre ells un dels clau, el de Finances. L'acord per a la formació del primer govern posterior a l'era d'Angela Merkel arriba després que els partits hagin negociat durant un mes i mig, primer amb discussions preliminars i després amb converses oficials, i gairebé dos mesos després de les eleccions.

L'acord de coalició, de 177 pàgines, dona als Verds la vicecancelleria, que a Alemanya habitualment va lligada al ministeri d'Afers Exteriors, que també és per als ecologistes, a més de les carteres d'Economia i Protecció del Clima; Família, gent gran, dones i joves; Medi ambient, conservació de la natura, seguretat nuclear i protecció del consumidor; i Alimentació i Agricultura. L'FPD es queda amb els ministeris de Finances, Justícia, Transport i Digital i Educació i Recerca. Per la seva banda, l'SPD, a banda de la cancelleria, té sis carteres, la d'Interior, Treball i Afers Socials, Defensa, Salut, Habitatge i Cooperació econòmica i desenvolupament.

Les prioritats

Entre les polítiques que els tres partits han pactat tirar endavant hi ha l'eliminació gradual del carbó el 2030, un salari mínim de 12 euros, l'augment en un 25% del transport de mercaderies per tren, tenir almenys 15 milions de cotxes elèctrics el 2030, fixar en cinc anys el període de temps al país perquè els immigrants puguin demanar la nacionalitat i acceptar la doble nacionalitat, així com legalitzar la venda regulada de cànnabis i construir 400.000 nous pisos per fer front a la crisi d'habitatge.

En la presentació de l'acord de coalició, Scholz ha destacat que els tres partits han unit "la seva força en benefici del país" i ha subratllat que comparteixen l'objectiu del "progrés". Al seu torn, el colíder dels Verds Robert Habeck ha dit que el pacte reforça el "benestar amb protecció climàtica", mentre el líder de l'FDP, Christian Lindner, ha defensat "el liberalisme sociopolític, la diversitat i l'individualisme".

L'acord ha de ser ratificat per les tres formacions. L'SPD i l'FDP tenen previst fer-ho en un congrés, mentre que els Verds consultaran les seves bases. Si els tres partits donen llum verda a l'acord i el procés previst perquè Scholz sigui canceller es compleix, Alemanya haurà trigat poc més de 70 dies a formar un nou govern, lluny dels 171 dies que es van necessitar després dels comicis del 2017.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —