Pluja
Publicat el 14 d’abril 2022

Típic, tens set dies de vacances i l'únic lloc on pots anar a parar és al sofà de casa perquè el Molina t'ha dit que com surtis val més que ho facis en caiac. Aquest any hem tingut un març dur pel que fa al temps. De tant temps que no vaig veure el sol, jo ja em creia una mica britànic. Ara, per fi semblava que venia un ambient més primaveral, però amb la coincidència amb la Setmana Santa, tot apunta que encara no toca anar a la platja a prendre el sol.

A tot això, la reflexió que vull fer és: quan va ser l'última Setmana Santa que recordes que no plogués? Pels que tingueu mala memòria meteorològica, el més probable és que respongueu que fa molt.

Això té una explicació prou senzilla. "Setmana Santa cau en primavera, de manera que coincideix en una època de l'any en què l'activitat meteorològica és més intensa", explica Jordi Toda, predictor del Servei Meteorològic de Catalunya, al Diari de Barcelona. "No plou perquè és Setmana Santa, plou perquè és primavera; i la Setmana Santa està dins de la primavera. Per tant, la probabilitat que et trobis dies de pluja dins de Setmana Santa és més elevada".

Un afegit és que la Setmana Santa és una festivitat que s'allarga en el calendari. A diferència de Nadal en què és un sol dia, aquesta celebració dura fins a deu dies. "Tenint entre 7 i 9 dies a la primavera en què faci sol i bonança, és complicat", assevera el meteoròleg. I així queda evidenciat amb la predicció d'aquest any. Dimarts dia ennuvolat i dimecres dia de xàfecs, mentre que dijous i divendres el temps serà més amè.

El fet que la nostra memòria sigui selectiva també juga un paper important a l'hora de crear la idea que pel final de la quaresma sempre fa mal temps.

"No és que a Setmana Santa sempre plogui, és que molts dies a la primavera plou. Però molts dies de primavera estàs a casa tranquil, mentre que per Setmana Santa l'activitat a l'aire lliure és més habitual i estàs més subjecte a la variabilitat del temps. Així, és més fàcil que aquests records acabin cremats a la ment i acabis generalitzant. Plou un dia per Setmana Santa? Tota la Setmana Santa plou i a totes les Setmanes Santes plou. Això és un pensament que és bastant habitual", conclou Toda.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —