Sense mòbil fins als 16 anys? - Diari de Barcelona

TECNOLOGIA I JOVES
Sense mòbil fins als 16 anys?
Milers de famílies catalanes debaten sobre l'edat ideal per tenir el primer telèfon
No comprar el primer mòbil als fills fins que tinguin 16 anys, aquest ha sigut el debat que han tingut milers de famílies de Catalunya al llarg del darrer mes.
La iniciativa va iniciar-la Elisabet Garcia Permanyer a WhatsApp el 28 de setembre. Mare de tres fills de l'escola Vila Olímpica, va crear el grup Poblenou, adolescència lliure de mòbil amb la intenció de debatre únicament amb els altres pares del centre sobre l'edat ideal per tenir el primer telèfon. No obstant això, la idea va agafar embranzida ràpidament i el grup ja ha superat el miler d'integrants.
Aquest grup, però, ja no és l'únic en actiu. Després de la gran proliferació de la iniciativa, aquesta també es va traslladar a Telegram, on actualment reuneix més de set mil pares de tot Catalunya. Aquests, per tal d'agilitzar l'organització, també han creat grups per a cada districte de Barcelona, alhora que també per a municipis com Girona, Sant Cugat, Cardedeu, Terrassa o Sant Feliu de Llobregat.
"Aquesta iniciativa va de l'àmbit local al més global amb l'objectiu de conscienciar a les famílies de la necessitat de no donar un mòbil al seu fill quan va a l'institut, això seria clarament el més important", diu al Diari de Barcelona Xavi Casanovas, portaveu de la plataforma Poblenou, adolescència lliure de mòbil. Emfatitza que té rellevància "sobretot —tal com hem vist en molts estudis científics—, en menors de 16 anys".
El paper dels pares
El debat ja ha tingut impacte en alguns centres catalans. És el cas de l'escola Gem de Mataró, que ha engegat aquest curs la campanya d'aliança amb les famílies Desmobilitza't per intentar endarrerir tant com sigui possible l'entrega del primer telèfon. A través d'aquest manifest, que ja compta amb prop de 300 adhesions, el centre espera notar canvis importants a partir del pròxim curs.
"Jo diria que hi ha dos grans grups de pares", continua relatant Xavi Casanovas: "Els que tenen fills encara a primària que noten aquesta pressió social perquè ja hi ha algun nen que ja té telèfon a classe, i els que ja tenen fills a l'institut i ja els hi han donat el mòbil". Aquests darrers, apunta, no eren conscients que ja no podrien controlar la situació, que "se'ls en va de les mans".
Les dades corroboren la preocupació dels pares: un de cada tres alumnes de quart d'ESO utilitza el mòbil més de tres hores al dia. Aquesta ha sigut la conclusió de l'estudi realitzat per la Diputació de Barcelona que s'ha presentat aquesta setmana, on s'apunta també que el 41,3% dels adolescents enquestats reconeix que en algun moment desatén les seves obligacions per connectar-se a Internet.
Un 14% de centres prohibeix portar el mòbil
Actualment, un 37% dels centres catalans prohibeix portar o utilitzar telèfon, segons ha avançat TV3. És una dada extreta d'una enquesta que van fer el Departament d'Educació i el Ministeri durant el primer semestre a totes les escoles i instituts de Catalunya, tant públics com concertats.
Concretament, un 14% del total de centres diuen que no permeten portar el mòbil i un 23% afirmen que no permeten utilitzar-lo en cap concepte.

