Manifestació en suport dels encausats pel cas Altsasu
Manifestació en suport dels encausats pel cas Altsasu
Per Amàlia Garcia
Publicat el 14 de gener 2021

El cas Altsasu salta dels jutjats a la pantalla amb una minisèrie coproduïda per EITB i TV3. Es tracta d’Altsasu, una ficció dirigida per Asier Urbieta que pretén fer reflexionar els espectadors sobre la història dels joves condemnats. Després que l’estrena a la televisió basca generés molta polèmica, el primer capítol de la sèrie arriba a TV3 el 18 de gener.

 

El 15 d'octubre de 2016, vuit joves van ser detinguts arran d’un altercat al voltant del bar Koxka, a la població navarresa d'Altsasu. Se’ls acusava d'haver agredit dos agents de la Guàrdia Civil fora de servei i les seves parelles. En un principi se'ls acusava de terrorisme. El grup va ser jutjat primer per l'Audiència Nacional i després pel Tribunal Suprem, que va rebaixar de manera considerable les penes imposades. Quatre anys després dels fets, les seves històries arriben a la pantalla i reobren el debat sobre la parcialitat de les condemnes.

"Feia més d'un any que es parlava amb EITB d'aquesta possible coproducció. Les dues cadenes sempre hem demostrat interès per compartir projectes i aquest n'és un. La nostra participació en la producció no és majoritària i s'ha fet a través de la productora catalana Som, associada amb la productora basca Baleuko", explica Oriol Sala-Patau, cap de Ficció i Cinema de TV3.


Et pot interessar...

Adur Ramírez de Alda: "La jugada els ha sortit malament, no he abandonat les meves conviccions"


Altsasu, però, no és cap documental, sinó que és una ficció basada en la història real dels vuit joves, i se centra sobretot en els sentiments dels protagonistes. El guió de la sèrie està escrit a partir d’un recull de 450 pàgines que transcriu el judici celebrat el 2018 a l'Audiència Nacional i també a partir del testimoni dels vuit condemnats. Des de la sèrie asseguren que els hauria encantat tenir el testimoni dels guàrdies civils, però que no ho han aconseguit.

Una estrena "polèmica" 

Amb tot, l’estrena d’Altsasu ja ha obert polèmica. El PP i Ciutadans han exigit a la direcció de la televisió pública basca la retirada immediata de la ficció perquè consideren que no és neutral i se situa “més a prop dels agressors que de les víctimes”. També s’hi ha sumat en aquesta crítica el col·lectiu de víctimes del terrorisme Covite, que en el seu moment havia interposat denúncia contra els encausats.

La cadena basca va iniciar el rodatge de la mini sèrie el setembre del 2020 tot i els problemes derivats de la Covid. Sala-Patau explica que la seva estrena a EITB no va estar exempta de polèmica "i no deixa de ser normal". "Aquests fets es van viure d'una manera prou intensa al seu territori i va crear molta expectació. De fet, la cadena va assolir uns bons resultats d'audiència durant la seva emissió el desembre", raona.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —