SITUA, la nova aplicació per detectar discriminacions a Barcelona
Publicat el 03 de novembre 2021

SITUA és el nom que rep la nova aplicació dissenyada per detectar les discriminacions i malestars de la ciutadania de Barcelona. Neix del projecte Nous indicadors pel Dret a la Ciutat i ha estat un dels guanyadors del premi Reptes Urbans de l’Ajuntament de Barcelona. A partir d’aquesta eina, que combina tecnologies digitals, emocions i desigualtats, serà possible dibuixar mapes emocionals de la capital catalana a partir de dades registrades.

Les usuàries de l’aplicació podran apuntar i descriure les diferents discriminacions que pateixen per culpa de l’homofòbia, el sexisme, o el racisme, entre d'altres, i situar-les dins un mapa de la ciutat a través de la geolocalització. Estudiar com es viu la discriminació i la desigualtat en la vida quotidiana dels grups més vulnerables de la població pot proporcionar una millor comprensió sobre les dinàmiques urbanes. El projecte ha estat ideat per les investigadores Maria Rodó-Zárate, professora lectora Serra Húnter a la Universitat de Barcelona, i Meritxell Gisbert, professora associada del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

SITUA ha estat finançada per l’Ajuntament de Barcelona, que vol recollir noves dades sobre els malestars reals a la ciutat comtal, així com seguir la seva evolució a temps real i situar-les dins l’espai públic o privat, per saber on tenen més o menys presència. Les “variables” que permetrà introduir l’aplicació, com ara el lloc, l’eix i l’explicació de la discriminació patida, serveixen per recollir informació més detallada. 

La Maria Rodó-Zárate, sobre com pot ajudar SITUA a combatre aquestes discriminacions, declara que "la idea és que amb aquestes dades recollides poguem fer nous mapes que ens donin noves informacions sobre aquestes qüestions i que per tant puguem informar també polítiques públiques". D'aquesta manera, segueix la Maria Rodó-Zárate, es proporcionaran les dades recollides a l'Ajuntament de Barcelona i, consegüentment, "l’Ajuntament podrà prendre mesures concretes veient quin tipus de discriminacions i desigualtats es donen en llocs concrets de les ciutats". 

L’aplicació aprofundeix en el concepte del dret a la ciutat, considerat un dels drets humans més preuats però més descuidats. Es basa en el dret d’apropiar-se de l’espai urbà i en el de la participació en la presa de decisions en relació amb la producció d’aquest. També pretén trencar jerarquies geogràfiques que prioritzen els espais públics de les ciutats i deixen de banda els espais privats, mantenint una perspectiva interseccional entre els diferents eixos de desigualtat i les seves interrelacions. 

L'App SITUA, tal com explica la investigadora Maria Rodó-Zárate, "es basa en una altra eina, Relief Maps". Aquesta pàgina web va ser dissenyada per la mateixa Maria Rodó-Zárate i és un model on es recullen dades sobre com et sents, per diferents qüestions i diferents llocs de la vida quotidiana. Per exemple, com et sents com a dona a casa teva. SITUA "es basa en la idea del Relief Maps, i afegim aquesta qüestió dels mapes reals de la ciutat, que és una qüestió que no estava en la web anterior". 

Android:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tridenia.situa&gl=ES 

Apple:

https://apps.apple.com/es/app/situa/id1591404946?l=ca 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —