Els francesos Théo Curin, Malia Metella i Matthieu Witvoet en les aigües del llac Titicaca rumb al Perú | EFE
Els francesos Théo Curin, Malia Metella i Matthieu Witvoet en les aigües del llac Titicaca rumb al Perú | EFE
Per EFE
Publicat el 15 de novembre 2021

Nedar a les aigües del Titicaca, el llac navegable a més altitud del món, ha passat de ser un somni a una realitat per al medallista paralímpic francès Théo Curin, que juntament amb dos nedadors més del seu país va començar una de les aventures més increïbles de la seva vida: nedar des de Bolívia al Perú en deu dies.

Els tres francesos s'han preparat al llarg de 500 dies en piscines i llacs estirant diversos quilos de sorra per assolir la força i constància suficients per completar el repte: nedar uns 120 quilòmetres a uns 3.812 metres d'altitud i així arribar a les Illes Uros al Perú.

Aconseguir aquesta gran gesta va ser el somni de Curin, un medallista paralímpic que va perdre les extremitats superiors i inferiors a causa de la meningitis quan era petit, i que ha convocat la cinc vegades campiona d'Europa en piscines curtes i llargues, Malia Metella, i Matthieu Witvoet, que va recórrer gairebé una vintena de països en bicicleta el 2017.

Tots tres es van comprometre amb el denominat "Repte Titicaca", que va arrencar aquest dimecres passat, amb una consigna "ecològica" per preservar aquest llac, que és considerat sagrat per a moltes poblacions de Bolívia i el Perú.

"Jo diria que definir aquest repte en una paraula seria: únic. Penso que hi ha molta gent que somia realitzar un dels seus somnis i ara nosaltres tres tenim la sort de tenir l'oportunitat de fer aquest somni realitat", va comentar Curin.

Un dia abans de començar el gran repte, els tres nedadors van realitzar una cerimònia per demanar permís a la Pachamama o Mare Terra per començar aquesta aventura i perquè l'energia del sol els acompanyi al llarg de la travessia.


Els tres nedadors es preparen per a començar l'aventura | Martín Alipaz

El repte ha començat

Les autoritats locals, juntament amb l'ambaixadora de França a Bolívia, Hélène Roos, van acompanyar els nedadors abans de submergir-se en aquesta aventura des de la ciutat de Copacabana a Bolívia.

Els nedadors van rebre unes estatuetes en què els declaren "hostes il·lustres" de Copacabana, i a més els van posar uns collarets fets de passancalles, un tradicional blat de moro inflat dolç, per celebrar l'inici d'aquesta aventura.

Després un grup d'indígenes van començar a tocar bombos i altres instruments de vent, mentre que diverses dones els feien flors al cap als tres nedadors desitjant-los èxit en la travessa. .


Théo Curin, Malia Metella i Matthieu Witvoet durant la cerimònia prèvia | Martín Alipaz

Altres nedadors bolivians van saltar a l'aigua per acompanyar l'equip durant els primers metres de travessa, mentre que en un vaixell hi van pujar les autoritats locals i un grup de música autòctona per seguir l'equip.

El vaixell és casa seva durant els deu dies i és on guarden el menjar en bosses reutilitzables i la seva indumentària; l'embarcació compta també amb matalassos ecoresponsables perquè tots tres descansin a les nits. A uns tres quilòmetres de l'inici, els nedadors es van acomiadar de les autoritats i van continuar en solitari.

A més de la meitat del camí

Els tres nedadors ja són al sisè dia de l'inici del gran repte, més de la meitat del temps que han previst que necessitaran per arribar fins a l'Illa Uros al Perú. El primer dia d'aquesta travessa van aconseguir recórrer uns sis quilòmetres mentre el vent bufava a uns 18 quilòmetres per hora, cosa que va dificultar l'avenç de l'equip.

Fins al quart dia de l'aventura, tots tres van aconseguir recórrer uns 24 quilòmetres des de la sortida a Copacabana i tenien per davant uns 97 quilòmetres per recórrer. El quart dia va presentar peculiaritats per als nedadors, ja que a la nit es van desviar 2 quilòmetres del punt d'ancoratge. Això va provocar la sortida precipitada de l'equip cap al destí original, però al capdavant seu van veure com una tempesta s'anava apropant.


Théo Curin en l'etapa del quart dia | Martín Alipaz

Tots tres van decidir amarrar la part del darrere de la barca a un pontó i dormir a l'envelat enmig d'una tempesta de calamarsa que va posar deixar la travessa en suspens durant almenys quatre hores. Cal dir que l'armada boliviana realitza un monitoratge satèl·lit cada dia de la localització dels tres nedadors per estar atents a qualsevol contingència que requereixi un rescat.

L'aventura també servirà d'eina perquè l'Institut de Recerca per al Desenvolupament (IRD) pugui fer estudis científics i de recerca al llac Titicaca.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —