-
Publicat el 23 de juliol 2022

El 23 de juliol és l’aniversari de One Direction i un dels dies més tristos de l'any per a mi. Per què? Doncs perquè aquest dia em recorda que ja no estan junts. La banda formada per Harry Styles, Louis Tomlinson, Niall Horan, Zayn Malik i Liam Payne, fa 12 anys que es van unir al programa britànic The X factor i fa sis que es va separar.

Vaig conèixer One Direction amb el primer single, What makes you beautiful, que van treure al mercat. No recordo exactament com ni on vaig escoltar-lo, però la cançó es va quedar clavada al meu cap, i encara avui, continua així. Tothom coneix, o si més no, ha sentit a parlar d’aquest grup. Perquè el fenomen que van crear mai s'havia vist abans. De ser una boyband com moltes altres en un programa en què molts no triomfen a estendre's com la pólvora a tenir un fanbase immens només començar al programa. 

Als rànquings on anaven pujant setmanalment o les actuacions a The X Factor, el grup anava creixent cada cop més. “Mai he vist a un grup causar tanta histèria entre el públic tan d’hora en la seva carrera”, va dir Louis Walsh, un dels membres del jurat. O Simon Cowell, que era el seu mentor, va dir que el fenomen One Direction era inusual, que no era normal que tinguessis tants fans en tan poc temps. Però al final, ni tot el fanbase del món els va portar a guanyar el programa.


Harry Styles, Niall Horan, Louis Tomlinson, Zayn Malik i Liam Payne a les audicions de The X Factor (esq a dreta)

Però sempre han existit rumors al voltant del grup. Al principi, que si en realitat Simon Cowell no volia que guanyessin perquè no s’haguessin quedat a la seva empresa de management (Syco Entrertainment). Perquè, si mirem enrere veurem la quantitat de diners que la banda li ha fet guanyar entre els àlbums, gires, números 1 a les llistes i els premis que van acumular durant els pocs anys que van estar junts, no són pocs. 

Però si tornem al passat, als anys junts, veurem i recordarem que no tot eren flors i violes. Syco i Sony, la discogràfica, van esprémer tot el que podia donar One Direction, o fins i tot més. Cinc àlbums en cinc anys, gravant el següent àlbum mentre estaven de gira de l’anterior. Sense dormir, sense parar per casa seva a respirar. O els contractes abusius que encara duren fins avui. 

També els favoritismes que hi havia dins la banda. Per què alguns membres quasi no tenien espai dins les cançons? Si comparem els minuts que canten en Harry, en Zayn i en Liam doblen els que canta en Niall, i tripliquen els que canta en Louis. Part dels que s’anomenen fans dient des de fa 12 anys que sense en Louis la banda seria millor, però si continuem recopilant dades, ens podem adonar d’un detall important: va ser ell el que va escriure 37 de les cançons del grup.

@alelovesloui q linda voz tiene #louistomlinson #rockme #onedirection #louie #louistomlinsonvideos #fyp ♬ sonido original - alee

Va ser a partir del tercer àlbum, Midnight Memories, que van deixar-los començar a compondre cançons, ja que la gran majoria fins aquell moment eren escrites per compositors externs. I sort que ho van fer, perquè gràcies a això podem escoltar grans temes com No control, End of the Day o Through the Dark.

El principi de la fi

Però tot i que els deixessin compondre, molts fans ja feia temps que veiem que hi havia alguna cosa malament. Per què en Harry surt a cantar si no té veu? Com és que en Niall s’ha esperat tant a operar-se del genoll? Hi ha comportaments estranys entre ells, no? Sí, no anàvem gaire equivocades. Perquè quan a principis del 2015 en Zayn va decidir abandonar el grup, va destapar molts detalls ocults. 

Com els obligaven a vestir, a comportar-se, com havien creat un personatge al voltant de cada un dels membres que no els permetia ser realment com eren. El propi Zayn va patir anorèxia durant el seu temps a la banda. O coses que s'han sabut més tard, com l'alcoholisme que patia (i encara pateix) en Liam i el seu intent de suïcidi estant dins la banda. I a partir d’aquest moment el mite va caure en picat. Sempre recordaré la tristesa (i sí, una mica de ràbia) que vaig sentir quan em vaig assabentar que Zayn deixava la banda aquell 25 de març tràgic. Però després que sortissin a la llum els detalls de per què va marxar, tinc clar que era el millor que podia haver fet, i que sempre tindré un raconet al cor per a ell. 

Aquest va ser, com he anat dient, el principi de la fi. Sis mesos després que marxés en Zayn el grup va treure el seu cinquè àlbum i el primer sent només quatre, Made in the AM. Tot i la bona rebuda, poc després els membres restants van anunciar el temut “hiatus”, 18 mesos que es donaven de descans per, més tard, tornar. I ho van prometre. Crec que va ser un altre dels motius que desconfiés de la gent. Perquè els 18 mesos s’han convertit en sis anys. I encara no tenim notícies d’aquesta tornada.

“Flying solo”

Cada un dels membres va tirar per lliure i el 2017 tots ja havien tret single. Zayn el famós Pillowtalk, en Harry Sign of the times, una de les cançons més boniques que he escoltat, i en Louis Just Hold On, una col·laboració amb el DJ Steve Aoki. També This Town, d’en Niall i Strip that Down del Liam. Tots grans temes si m'ho pregunteu a mi. 

I amb cada un centrat en la seva carrera musical no semblava que hi hauria d’haver una reunió. Perquè des del final de One Direction només se’ls ha vist als quatre junts una vegada, i ja fa més de cinc anys d'aquell dia. Però aquell retrobament no va ser un moment feliç. Quan en Louis va actuar amb Steve Aoiki a The X Factor tres dies després que la seva mare moris de càncer. I en Harry, en Niall i el Harry van ser allà donant-li suport. 


Reunió al Backstage de The X Factor

A partir d’aleshores no se’ls ha tornat a veure als quatre (o cinc) junts. En Louis i el Liam s’han reunit alguna vegada. A en Niall i el Harry o el Liam també se’ls ha vist junts, però pocs cops i res recent. Però clar, amb en Harry de gira per estadis amb Harry's House, en Louis també de gira i preparant el seu segon disc, de la mateixa manera que en Niall, que prepara el tercer. O en Liam, que no surt d'una polèmica per ficar-se en una altra. I entre les directioners ja s'ha creat un bàndol que no el vol ni veure a la reunió.

I ja no parlo d’en Zayn, perquè sí, alguns encara esperem que si hi ha una reunió, sigui amb el cantant de Dusk Till Down. Però ell, igual que els seus companys, està centrat en la seva carrera en solitari. Tot i això, els fans ens aferrem a un clau ardent, com diríem en castellà, i no perdem l’esperança de tornar a veure’ls actuar en un escenari.

El desè aniversari

La reunió semblava possible el 2020, quan es van celebrar els 10 anys de la banda. Totes les pistes que van anar deixant els comptes oficials ens van fer creure això, que podia haver-hi un retrobament. Però la realitat encara ens té avui, dos anys després, amb un regust amarg. L’única recompensa que ens van donar: reedicions dels àlbums amb “millor” so. I això no era ni el que esperàvem ni era el que mereixíem.

Moltes estàvem alerta des dels dies previs al 23 de juliol amb ganes de veure que s’aproximava i vam acabar quedant com pallasses. Perquè no vam tenir reunió. El màxim que va passar? Que en Louis va tornar a seguir al Zayn a Instagram després que deixessin de fer-ho el 2017. Però això va ser tot, ni un vídeo dels quatre (perquè ja dels cinc era impensable), ni un concert, ni res que no haurien fet un any qualsevol. Per això, hi ha fans que aquest 2022 no celebren el 12è aniversari, celebren el segon aniversari del ridícul que vam fer com a fans el 2020.

La possible o temuda reunió

I, encara que la carrera d’en Harry és l'única que pot fer-li ombra els èxits de One Direction, sembla que cap dels membres té intenció de fer aquest retrobament. I si em pregunten a mi, pot ser el millor que podrien fer és no tornar. Perquè si s’han de sotmetre a les condicions en què estaven, no ens val la pena. Perquè, que entrin de nou en aquests contractes abusius i en les dinàmiques de fa 10 anys ens portaria més mal que bé.

Ara bé, us diré una cosa, en Harry va ser el que va dir fa poc en una entrevista, que si es donessin les condicions adequades i tots hi estiguessin d'acord, seria maco fer una reunió. I jo espero que, si ha de ser, sigui així. Que puguin decidir ells com volen fer-la i que sigui sota el seu criteri. I, posats a demanar, que cantin les cançons de Made in The AM que no vam poder escoltar perquè van decidir "donar-se un temps" ara fa sis anys.

@fairylnhz i still need you #12yearsofonedirection #onedirection #fairylnhz #fyp ♬ Hold On - Chord Overstreet
— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —