Sopar a un restaurant.
Per Redacció
Publicat el 13 de maig 2021

Els dilluns acostumen a ser aquells dies en què els llençols se t'arrapen al cos, en què sortir del llit és una odissea i en què la pressió de tenir una setmana per endavant, amb totes les obligacions que l'acompanyen, espanta. Els dilluns es veuen cares apagades al metro marcades per unes ulleres dignes de la ressaca emocional del cap de setmana, val a dir que ara amb les mascaretes només s'intueixen, però s'intueixen. Aquest dilluns, però, la cosa canvia.

Encarem la primera setmana —després de molt temps— que podrem sortir a prendre una cervesa en acabar les llargues jornades laborals que, com a jovent precaritzat, hem de tenir. S'ha acabat la pressió de ser a les deu en punt a casa, perquè ai, si m'enganxen!, i s'ha acabat —almenys per ara— haver de quedar-te a dormir a cases alienes per obligació quan fas un sopar amb els col·legues, o encara pitjor, trobar-te sense escapatòria després del toc de queda en una cita que només augura mals presagis.

Sense més preàmbuls us deixem una playlist de cançons que parlen sobre sopars, ara que els podem tornar a gaudir. Sopars de tipus molt diferents, sopars que acaben en esmorzars, però sobretot, sopars acompanyats d'un bon vi.

1. Moriría por vos - Amaral

El 2002 la banda musical saragossana Amaral va treure a la llum Moriría por vos de l'àlbum Estrella de Mar. Tot i que del nom i del concepte de morir d'amor per algú en podríem parlar, és evident que els seus ritmes pop aconsegueixen que la cançó traspassi generacions.

A més, presideix la intenció amb què moltes i molts començaran els sopars aquesta setmana. Perquè no hi ha res com improvisar, i més després de tant de temps.

"No tengo planes más allá de esta cena

Es un misterio hacia dónde la noche nos lleva"

 

2. 4-3-3 - Els Amics de les Arts
Evidentment, si això és un 10 cançons, no podien faltar Els Amics de les Arts. Són un clàssic, ja ens perdonareu els qui no en sou molt fans. El 2009 es van marcar el seu millor 11 inicial amb 4-3-3, una cançó de l'àlbum Bed&Breakfast, el mateix àlbum de Jean-Luc i Les meves ex i tu, entre altres més, evidentment.

No està del tot clar que la cançó parli sobre un sopar —hem tingut debat a la redacció—. El que sí que està clar és que parla d'un àpat, en concret d'un shawarma si us plau poco picante que no ho puc suportar” (plat típic de l'Orient Mitjà), acompanyat d'un Martín Códax. Així que ens hem pres la llicència de pensar que es tracta d'un sopar. Perquè poques coses hi ha més clares que un bon sopar ha d'anar acompanyat d'un bon vi.

 

3. Diria que eres tu - Joan Dausà
I si parlem de sopars, no podíem deixar de parlar de Diria que eres tu. Joan Dausà sap perfectament com arribar a l'interior de les persones i, amb aquesta cançó de l'àlbum Ara som gegants, no es queda curt. Gens curt.

Perquè l'angoixa de trobar-se a una exparella, i a  sobre trobar-se-la al mateix restaurant, en aquest cas un de pizzes artesanes compartint taula amb algú que no coneixes, com s'explica? Diria que eres tu, ho fa.

"Diria que eres tu
Unes taules enrere
Sopant amb algú que no conec

Juraria que eres tu
Parlàveu de la feina
I rèieu amb aquest
Algú que no conec

I és tan estrany
I és tant absurd
No goso girar el cap
No vull que siguis tu"

Encara que estiguem a Barcelona i Ayuso no ens dediqui frases memorables com "Madrid es tan grande que puedes vivir sin encontrarte a tu expareja y esto es libertad", esperem estar a l'altura de gestionar la situació, i sinó, tocarà martiritzar-nos per no haver fet el que desitjàvem.

"No saps quantes vegades
He tornat a aquella taula
I et sento i em giro
I vinc a saludar-te

I em presento
Al noi que t'acompanya
I et dic que et veig molt bé
I et dic que estàs molt guapa

I el món desapareix
Amb aquella mirada
Quedem la meva por tu i jo
I veig creuar la vida
I et dic amb veu trencada
Seria tan feliç
Si tornem junts a casa"

 

4. Sarandonga - Lolita
Només passat un any de l'inici de la dècada dels 2000, Lolita Flores ja es proposava revolucionar la indústria musical amb un èxit enganxós que marcaria un abans i un després de totes les festes  familiars on —mai se sap com— sempre acaba sonant Sarandonga.

Perquè demanar-se un arròs amb bacallà potser és ser molt optimista, més que res per la digestió i aquestes coses. Però amb les ganes que en tenim, qui sap. El que Lolita té clar és que "esta vida hay que beberla en sorbitos de cristal".

 

5. Cenando en París - Mecano
Mecano (el mateix grup que va compondre Hijo de la Luna) va treure aquest 'temazo' de rock espanyol el 1982 dintre l'àlbum Mecano. Cal remarcar que Cenando en París és una de les tres cançons de l'àlbum compostes per José María Cano.

Ens queda una mica lluny a la majoria de nosaltres, però la cançó a part de parlar d'un sopar a París després de baixar per Montmartre —molt idíl·lic tot—, utilitza de forma espectacular les bases electròniques. 

"Íbamos bajando desde Mont-Matre
tu mirada fija en algún lugar
y no sé bien como llegó a ocurrir
tu me invitaste a cenar"

 

6. Sing for Your Supper - The Mamas & The Papas

Més lluny ens queda Sing for Your Supper, una cançó pop de The Mamas & The Papas de l'àlbum Deliver (1967). Una època en què la no bel·ligerància, l'amor lliure i les drogues estaven a l'ordre del dia: la generació hippie. Al quartet musical se'l coneix per l'èxit de Californa Dreamin' (If You Can Believe Your Eyes and Ears, 1966) que ha acompanyat més d'un viatge en cotxe o a la Renfe.

I si segueix funcionant potser, en part, és perquè The Mamas & The Papas tenien clar que hi ha coses essencials com acompanyar un sopar amb un bon vi: "Dine with wine of choice if romance is in your voice".

 

7. Pla Quinquennal - Manel
Manel és un grup imprescindible en la secció de les 10 cançons. No sabem si són les nostres ganes de posar cançons seves o que realment tenen lletres que parlen sobre qualsevol tema que proposem. És una aposta segura.

Aquesta vegada, Pla Quinquennal (Els millors professors europeus, 2008) és la descripció de fer un pols amb el destí. En forma de pla quinquennal, el grup explica tota una trama que dura cinc anys per recuperar una noia. I durant l'últim any —i no podria ser d'altra manera—, està previst que es creuin per l'Eixample a demanar un menú en un bar. Després, tot dependrà d'ella. Perquè un menjar pot canviar moltes coses. I més, si és a l'Eixample.

"I el cinquè ens creuarem per l'Eixample
I demanarem taula en un bar de menús
Trauré pit, ensenyant la corbata, i llavors, bonica
Dependrà de tu"

 

8. Una cançó que em parla de tu - Els Catarres
El 2018, Els Catarres estrenaven el videoclip Una cançó que em parla de tu enregistrat entre Blanes, Barcelona i Lliçà d’Amunt, que forma part del darrer àlbum Tots els meus principis.

I deixant de banda el sopar a un shawarma del Raval, totes i tots ens sentim una mica identificats: "algun sopar romàntic a un shawarma del Raval (en un altre moment podem parlar sobre l'obsessió dels grups catalans amb el shawarma, Els Amics de les Arts també en parlen a 4-3-3), teníem tant a aprendre i ens fèiem els forts. Com les nits de bronca que acabàvem fent l'amor, vam veure la distància creixent entre els dos".

 

9. Un Beso de Desayuno - Calle 13
El 2007 Residente es posava romàntic amb Un Beso de Desayuno, una cançó amb ritmes pop rapejats de l'àlbum Residente o Visitante. Tota una declaració d'intencions: mai se sap quan un sopar, que al principi només estava pensat com a tal, pot acabar en un esmorzar. Els optimistes diran que és possible. Nosaltres, de moment, ens quedem amb Calle 13:

"Darte un beso de desayuno
Pa' irnos volando hasta Neptuno
Si hace frío te caliento con una sopa de amapolas
Y con un fricasé de acerolas"

 

10. Ojalá que llueva café - Juan Luis Guerra
I ara sí que amb aquesta cançó arriba el bonus track i l'agafada de pinces més digna. Mai se sap quan un sopar pot acabar en esmorzar (perquè aquestes coses passen). Però un esmorzar sempre acaba amb un cafè. És de calaix. Els que no prenen cafè són la resistència. Així que us deixem amb Ojalá que llueva café (1989) de Juan Luis Guerra. 

 

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —