Protocol
Per EFE
Publicat el 25 de gener 2023

La ràpida reacció de la seguretat de Sutton davant la violació que s'imputa a Dani Alves revela el paper crucial dels protocols contra violència sexual en discoteques, que inclouen des de formació a vigilants, cambrers o DJ a l'ús de la contrasenya 'Angela' per demanar ajuda a la barra en cas d'agressió.

Després de la presumpta violació comesa per l'exjugador del Barça, que és a la presó des de divendres passat, van ser els vigilants de seguretat els que es van dirigir a la víctima quan, visiblement compungida, es disposava a sortir de Sutton amb les seves amigues.

El plor de la víctima va cridar l'atenció dels vigilants, que després de parlar amb ella van portar-la a una oficina des d'on van alertar els Mossos d'Esquadra i van aconseguir que el protocol d'agressió sexual s'activés en instants. La jove va presentar la seva denúncia, la van portar a l'Hospital Clínic per ser examinada i els agents van obrir la investigació.

Les proves forenses practicades a la víctima, les càmeres de seguretat de Sutton que van gravar la seva entrada i sortida en el lavabo on presumptament la va violar Alves, i la declaració dels mateixos vigilants de seguretat, han resultat claus perquè la jutgessa enviés a presó preventiva el futbolista, davant els indicis de la seva culpabilitat.

'Ask for Angela'

Precisament, Sutton estava en tràmits per incorporar-se al protocol internacional Nightlife sobre prevenció d'agressions sexuals en el sector de l'oci nocturn, al que ja s'han sumat una trentena de locals a Catalunya i s'espera que l'any 2023 es tanqui amb una vintena d'adhesions més, segons fonts de la patronal de l'oci nocturn Fecasarm.

Una de les principals mesures del pla, conegut com 'Ask for Angela', es basa en la col·locació de cartells en els banys femenins amb l'avís: "Estàs sent assetjada sexualment o et sents incòmoda? Dirigeix-te a la barra i pregunta per Àngela".

Amb aquesta contrasenya, que van impulsar locals d'oci de Gran Bretanya, les dones que se sentin agredides poden alertar de la situació a la barra o dirigint-se al personal de la discoteca perquè s'activi el protocol de seguretat, sense que el seu assetjador ho percebi.

Formació per a vigilants, cambrers i DJ

El protocol Nightlife, de la mateixa forma que els impulsats per la Generalitat o l'Ajuntament de Barcelona, considera la formació una qüestió clau en la prevenció d'agressions sexuals. Per això es dirigeix a tot el personal dels locals d'oci, no només als de seguretat. Segons el secretari general de Fecasarm, Joaquim Boada, és important formar els cambrers, perquè tenen un paper important en cas que hagi pogut produir-se una submissió química, atès que són els primers que poden detectar-ho.

El personal de vestuari, que són els penúltims que veuen marxar a la possible víctima, poden apreciar si se'n va en condicions, o drogada, o contra la seva voluntat. Els de seguretat, que controlen entrades i sortides del local, poden detectar amb un parell de "preguntes tècniques" si una persona està bé o si se'n va de la discoteca obligada. La formació als DJ també és clau perquè puguin detectar un possible cas de violència sexual, ja que "tenen una visió panoràmica de la pista".

Separar la víctima, atendre-la i trucar la policia

Els protocols preveuen que, en el cas que el personal del local hagi detectat o hagi estat avisat d'una possible agressió, els responsables de seguretat procedeixin de forma discreta a separar la víctima de l'assetjador i dur-la a un lloc segur mentre s'avisa la policia.

"Quan aquesta persona manifesta que ha estat agredida sexualment, ha de ser aïllada de la resta del públic. Si ha perdut peces de roba l'han de portar a un lloc totalment apartat perquè no estigui a la vista, i s'ha de trucar immediatament la policia, que es fa càrrec de la investigació", ha dit Boada.

Una altra de les indicacions del protocol és que la víctima sigui traslladada a una zona privada, separada de la resta de clients i del suposat agressor. Els responsables de l'establiment li hauran de preguntar si vol estar acompanyada d'algú conegut, en cas d'haver acudit al local amb altres persones.

La guia preveu que a la persona se li ofereixi un abric o roba, en cas que ho necessiti, que sempre que sigui possible la víctima sigui atesa per algú del seu mateix sexe, i que se li comuniqui que s'ha avisat a la policia. Així mateix, el protocol assenyala que és important que l'agredida no vagi al bany a rentar-se fins que els cossos de seguretat es facin càrrec de la situació.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —