El Museu d'Arqueologia de Catalunya i el Museu d'Art Antic de Basilea presenten a Suïssa l'exposició arqueològica IBERER - Diari de Barcelona
exposició 'IBERER'
El Museu d'Arqueologia de Catalunya i el Museu d'Art Antic de Basilea presenten a Suïssa l'exposició arqueològica IBERER
La mostra exposa més de 260 objectes de 40 jaciments arqueològics que són testimonis de la diversitat i bellesa d'aquests pobles tan importants de l'Edat del Ferro europea

L'Anticen Museum Basel und Sammlung Ludwig, de Basilea (Suïssa), acull des de demà fins al maig del 2024 una exposició organitzada per aquest centre en col·laboració amb el Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) amb 260 peces de quaranta jaciments sobre la vida i la cultura dels ibers a l'Edat d'Or.
La instal·lació de l'exposició IBERER a Basilea, indica la Generalitat aquest dissabte en un comunicat, implica que els ibers seran per primera vegada "centre d'atenció" d'una gran mostra arqueològica a Suïssa, a la inauguració del qual participaran representants de la Conselleria de Cultura i el director del MAC.
Per primera vegada, els ibers són el centre d'atenció d'una gran exposició arqueològica a Suïssa. Ruedi Habegger, Antikenmuseum Basel und Sammlung. Ludwig
La singularitat de la mostra
La mostra es basa en una de les col·leccions més rellevants sobre la cultura ibèrica del Museu d'Arqueologia català, cosa que permet "oferir una visió fascinant de la història dels pobles ibers". El període dels ibers, recorda el comunicat, va començar al segle VI abans de Crist i va acabar uns cinc-cents anys després amb la conquesta de tota la península ibèrica pels romans.
Vivien al sud d'Europa, a les costes d'Andalusia entre l'Atlàntic i el Mediterrani, i a tota la costa oriental d'Espanya fins al Llenguadoc i el sud de França. Les troballes arqueològiques d'aquell poble relleven que la seva societat estava marcada per l'agricultura i que posseïa una classe alta connectada interregionalment fins que va evolucionar per la influència d'Orient i Grècia.
Els ibers van desenvolupar tècniques de producció que permetien elaborar productes complexos, com els d'orfebreria amb or i plata, a més de fer servir una llengua i una escriptura pròpia, venerar divinitats complexes i celebrar rituals costosos, tant privats com públics. Aquests elements van portar que autors grecs i romans de l'antiguitat citessin la civilització ibera als seus escrits. Posteriorment, va caure en l'oblit fins que es va recuperar l'interès per aquest poble a partir del segle XVII amb l'estudi de la seva llengua.
Les troballes arqueològiques a partir de finals del segle XIX van despertar a més l'interès per aquest poble per part d'un públic més ampli i, en els darrers anys, la investigació arqueològica dels jaciments es realitza ja a escala interdisciplinària.
Els ibers en la recerca, a l'antiguitat i ara
La Generalitat destaca que "les excavacions arqueològiques i els estudis històrics, lingüístics i paleogenètics han contribuït a fer que avui puguem tenir una idea més precisa d'aquelles cultures de l'Edat de Ferro, encara que encara queden molts enigmes per desxifrar".
La font d'informació més important sobre la llengua dels ibers la conformen les més de 2.500 inscripcions trobades en diversos objectes, com vaixelles, àmfores, làmines de plom i monedes de bronze i planta, algunes de les quals es podran veure a l'exposició de Suïssa.
El #MACarqueologia i l\u2019@antikenmuseumbs presenten a Suïssa la gran exposició arqueològica IBERER.
— Museu d'Arqueologia de Catalunya (@macarqueologia) November 17, 2023
Més de 260 objectes de 40 jaciments, testimonis de la cultura ibèrica.
La mostra es podrà visitar a Basilea fins al maig 2024.
\uD83D\uDC49 https://t.co/hywwGPxvzb pic.twitter.com/Om3PHJFFJO
Moltes les escultures trobades als jaciments continuen sent un enigma per a la investigació d'aquella època, i entre elles hi ha la famosa Dama d'Elx, de la qual a Basilea es podrà veure una rèplica de bona qualitat.
Una de les característiques dels ibers del nord-est de la península era que penjaven el cap tallat dels seus adversaris derrotats a les façanes de casa seva o a les muralles defensives com a trofeus de guerra. Els exàmens forenses d'aquestes restes han permès disposar actualment de la reconstrucció virtual d'un rostre iber per primera vegada.
A la mostra s'il·lustra tota aquesta història dels ibers amb troballes originals, gràfiques i mapes així com amb reconstruccions digitals, entre elles la de la ciutat ibera catalana d'Ullastret (Baix Empordà), que mostra l'esplendor d'aquest poble a la seva època d'apogeu, des del paisatge de l'època fins a l'atracament de vaixells mercants. Coincidint amb la mostra, Basilea acollirà l'esdeveniment titulat Kultur trifft Kulinarik (La cultura s´uneix a la gastronomia), en col·laboració amb el Bistro AMB.

