- vídeos -
EFE
Per EFE
Publicat el 03 d’agost 2022
Duració 1:03

El Ministeri de Defensa de Taiwan ha acusat avui la Xina de “violar greument” els seus “drets i sobirania territorial” amb les maniobres militars que ha anunciat per aquesta setmana en aigües properes a l’illa, exercicis que equivalen a un “bloqueig marítim i aeri” de Taiwan. 

“Condemnem energèticament els exercissis militars xinesos”, ha declarat el subdirector de la Divisió d’Investigació de Lleis, Assumptes Judicials i Regulacions de la cartera de Defensa, Yu Jian-Chong, citat per l’agència taiwanesa CNA. Les accions de Pequín “infringeixen la Convenció de les Nacions Unides sobre el Mar”, ha assegurat Yu.

Hores abans, el Ministeri ja havia condemnat les maniobres xineses en un comunicat en el qual afegia que són “un intent d’amenaçar els principals ports i àrees metropolitanes de l’illa”.

L’Exèrcit xinès, per mitjà de l’agència d’informació xinesa Xinhua, ha publicat els plans dels exercissis militars pocs minuts després que la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, aterrés a Taipei dimarts a la nit. Les maniobres comprendran pràctiques amb foc real i inclouran el tancament de l’espai marítim i aeri a les zones on s’efectuïn. 

Segons un mapa facilitat per Xinhua, una de les àrees on es duran a terme les pràctiques està a uns 20 quilòmetres de la costa de Kaohsiung, la principal ciutat del sud de Taiwan. 

Resposta a "qualsevol acció"

La cartera de Defensa taiwanesa ha descrit els exercissis com un “esforç unilateral per soscavar la pau i l’estabilitat regionals”, al mateix temps que advertia que “no ajudaran la imatge internacional de la Xina”. Les forces taiwaneses “respondran a qualsevol acció”, ha declarat el Ministeri.

Pelosi, tercera autoritat dels Estats Units, i segona en la línia de successió a la Casa Blanca, ha visitat aquest matí el Parlament taiwanès i posteriorment s’ha reunit amb la presidenta de l’illa, Tsai Ing-wen, qui li ha imposat una condecoració pel seu “suport” al territori. El viatge ha indignat Pequín, que l’ha qualificat de “traïció deplorable” i al que ha respost amb les citades maniobres militars i amb sancions econòmiques contra l’illa. 

La Xina reclama la sobirania de l’illa i considera Taiwan una província rebel des que els nacionalistes del Kuomintang van arreplegar-s’hi el 1949, després de perdre la guerra civil contra els comunistes. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
- vídeos -
— El més vist —