Els talibans reclamen el control de tot l'Afganistan després de la caiguda de Panjshir
Per EFE
Publicat el 07 de setembre 2021

Els talibans es van fer ahir amb la província del nord de Panjshir, l'única regió del país que no havia caigut en mans dels islamistes, encara que la històrica resistència que ha protegit la zona durant dècades nega la captura i ha insistit a continuar lluitant en tot l'Afganistan. Aquest era l'últim escull al qual s'enfrontaven els talibans després de la captura de Kabul el 15 d'agost, i van fer l'anunci el mateix dia en què asseguraven la "ràpida" formació d'un Govern interí que, de moment, no acaba d'arribar per "problemes tècnics".

Conquesta de l'últim bastió de la resistència
Durant els últims dies s'havien registrat intensos combats entre els insurgents i les forces opositores, una resistència dirigida per l'exvicepresident afganès Amrullah Saleh, autoproclamat nou president de l'Afganistan després de la fugida del exmandatari Ashraf Ghani del país durant la presa de Kabul. "L'última fortalesa de l'enemic mercenari, la província de Panjshir, ha estat completament conquerida", va assegurar en un comunicat el principal portaveu dels talibans, Zabihullah Mujahid.

D'acord amb el portaveu, "la província de Panjshir ha quedat sota el control total de l'Emirat Islàmic (com s'autodenominen els talibans)", després d'intensos combats durant dies. El portaveu talibà va assegurar que "amb aquest últim esforç i victòria, el país ha emergit completament del remolí de la guerra, i la gent vol una vida pacífica i pròspera en un ambient de llibertat, independència i prosperitat".

En aquest moment els combatents talibans estan buidant el territori, segons que ha explicat a EFE el portaveu talibà Bilal Karimi, al mateix temps que assegura que "l'enemic s'amaga a les muntanyes" de la vall. "Un gran nombre de les forces enemigues i comandants han mort al Panjshir i alguns d'ells han fugit per a amagar-se a les muntanyes, però encara no sabem quins dels seus comandants i líders han mort i quins han fugit", ha afegit.

Els rebels neguen la presa de poder
El Front Nacional de Resistència (NRF), el grup opositor que combat als talibans a Panjshir, ha negat  que els insurgents hagin conquerit la regió. "L'afirmació dels talibans segons la qual han ocupat el Panjshir és falsa. Les forces del NRF són presents en totes les posicions estratègiques de la vall per continuar la lluita", ha dit el moviment en un breu comunicat poc després que els talibans asseguressin haver conquistat el territori.

"Assegurem al poble de l'Afganistan que la lluita contra els talibans i els seus socis continuarà fins que prevalgui la justícia i la llibertat", ha afegit, en un missatge publicat en els comptes del NRF a les xarxes socials.

En aquest context, Massoud ha animat tot l'Afganistan a alçar-se contra els talibans, tant amb les armes com de manera pacífica a través de manifestacions. "Allà on sigueu, tant dins com fora del país, us demanem que us alceu en resistència per la dignitat, integritat i llibertat del nostre país", ha dit Massoud en un missatge d'àudio compartit en les pàgines oficials de Facebook i Twitter del NRF.

Govern interí
Tot i l'entrada dels talibans a Kabul el passat 15 d'agost, encara no han format un govern oficial. El principal portaveu dels talibans va anunciar ahir que la nova Administració s'anunciaria aviat sota el model d'un govern interí. "Serà un govern en funcions, com un govern interí, encara no podem confirmar això, però d'acord amb la informació inicial, aquest serà un govern interí", va dir Mujahid en una roda de premsa a Kabul.

Mujahid va afirmar que "és massa d'hora" per a decidir si els talibans permetran unes eleccions a l'Afganistan, i es va mostrar igualment inconcret sobre el marc jurídic del futur estat. Aquest anunci va arribar al mateix temps que els insurgents van prohibir ahir, per primera vegada des de la seva fulgurant presa del poder en el marc de la retirada de les tropes dels Estats Units i de l'OTAN, les manifestacions planejades en l'est de l'Afganistan en suport a la bandera tricolor afganesa.

Apropament a la Xina
Mujahid va reiterar el desig dels islamistes de mantenir bones relacions amb la comunitat internacional, i es va mostrar especialment pròxim amb la Xina. "La Xina és el nostre país amic, ens han ajudat molt i els hem demanat que ens ajudin, que cooperin amb nosaltres, també sol·licitem al govern de la Xina que reconegui oficialment al nostre govern i mantingui relacions diplomàtiques amb nosaltres", va dir. D'acord amb el portaveu, els talibans estan en disposició de brindar la seva "cooperació i suport total per a la seguretat" dels projectes econòmics de la Xina a la regió.

— El més vist —
- Comentaris -
- Etiquetes -
— El més vist —