Ucraïna
Per ACN
Publicat el 05 d’agost 2022

El punt d’informació que la Generalitat va instal·lar al Centre de Recepció, Acollida i Derivació de persones desplaçades per la guerra d'Ucraïna de Fira de Barcelona (CREADE-Barcelona) ha tancat aquest divendres havent atès 3.894 consultes. Des de la seva posada en marxa, el 23 de març, l’objectiu de l’espai ha estat "facilitar l’accés de les persones ucraïneses als seus drets bàsics", segons ha explicat la secretària d’Igualtats, Mireia Mata Solsona. La majoria de consultes ateses han estat enfocades a l’accés als serveis de salut, els processos d’inserció laboral, i la possibilitat de participar en cursos de català i castellà.

També destaquen les sol·licituds d’informació sobre l’empadronament, l’escolarització d’infants i adolescents, i els ajuts oferts per serveis socials. Altres qüestions sobre les quals s’han registrat demandes tenen a veure amb el funcionament del transport públic, l’homologació del carnet de conduir i de títols acadèmics, l’accés a l’habitatge i la salut veterinària dels animals de companyia.

El gruix de les consultes –aproximadament 3 de cada 4– han estat realitzades per dones soles; en la resta de casos, els perfils han estat el d’homes sols o parelles, en percentatges similars. Pel que fa a les edats, el gruix de les persones sol·licitants d’informació tenen entre 18 i 35 anys, i entre 36 i 55 anys; cadascuna de les franges representa al voltant del 44% de les consultes. Per últim, més del 70% dels perfils atesos tenen estudis universitaris finalitzats.

L’espai ha estat impulsat i coordinat per la Direcció General per la Promoció i Defensa dels Drets Humans del Departament d’Igualtat i Feminismes, i ha comptat amb la participació del Departament d’Empresa i Treball i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Ha estat dinamitzat per un equip de vuit persones, totes elles parlants d’ucraïnès, que han ofert informació sobre diferents recursos i serveis.

"En aquests moments, la davallada d’afluència a Fira de Barcelona i, en general, l’estabilització de les arribades ha fet recomanable concentrar els esforços de la Generalitat en l’acollida a mitjà i llarg termini", ha afegit la secretària d’Igualtats.

Cures i abordatge de les violències masclistes
La gestió de l’espai ha comptat també amb un servei especialitzat per a la prevenció i detecció de situacions de violència masclista i tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual, que ha mantingut una coordinació permanent amb la xarxa pública d’abordatge de les violències masclistes i la xarxa de serveis d’atenció integral LGBTI. “Des de l’inici d’aquesta crisi, hem tingut molt clar que calia incorporar la perspectiva de gènere a l’acollida”, ha subratllat la secretària d’Igualtats. “Les dones, que en aquest cas han arribat de forma majoritària, estan exposades a vulnerabilitats específiques que hem de tenir en compte en tot el procés d’atenció i acompanyament”, ha afegit.

En la mateixa línia, s’ha instal·lat al CREADE-Barcelona un espai de cures, dirigit a dones amb criatures a càrrec d’entre 0 i 3 anys. S’ha volgut generar un punt més íntim i còmode, adequat per a la lactància, que pogués donar resposta a les necessitats d’aquestes dones.

Coordinació del conjunt d’institucions implicades
Les diferents institucions implicades en la gestió del CREADE-Barcelona han mantingut “una coordinació permanent per tal d’assegurar el bon funcionament del dispositiu i una atenció de qualitat per a les persones desplaçades per la guerra d’Ucraïna”, segons ha assegurat la secretària d’Igualtats. Cal recordar també que, a més de col·laborar en l’operativa diària del CREADE-Barcelona, el Govern de la Generalitat va gestionar durant els mesos d’abril i maig el trasllat d’aproximadament 300 persones ucraïneses des de diferents punts de Catalunya, per tal de facilitar el procés de sol·licitud de la protecció temporal i descongestionar comissaries de l’àrea de Girona.

En aquests moments, tot i el tancament de l’espai del Govern, el CREADE-Barcelona continua operatiu per a la tramitació de documentació. El Departament d’Igualtat i Feminismes ha deixat habilitat el punt de cures i alletament per a la seva utilització, i manté la voluntat de col·laboració amb el dispositiu pel que fa a la prevenció i abordatge de les violències masclistes i LGBTIfòbiques.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —