Tarta Relena
Per ACN
Publicat el 04 de novembre 2021

"El desconegut sempre ens és estimulant", admeten Helena Ros i Marta Torrella, veus i ànimes del duet a cappella Tarta Relena. El 2016 van llençar Ora Pro Nobis, i la consolidació de la seva proposta arribava el 2020 amb Intercede Pro Nobis. Ara publiquen Fiat Lux, un disc que van presentar a la darrera Fira Mediterrània de Manresa i que és una nova exploració en clau contemporània de cançons tradicionals, ara encara en més llengües (occità i grec clàssic) i amb més postproducció per amplificar les veus i afegir-hi capes sonores. Les artistes no veuen la seva aportació com una "reivindicació" de la música d'arrel sinó com una forma d'ecologia cultural: "Utilitzar material que ja hi és i que és preciós, tornar-hi a passar, reincidir-hi".


En aquest tercer treball, confeccionat amb la col·laboració d'Òscar Garrobé i Juan Luis Batalla, Ros i Torrella s'han decantat per donar més presència a la música electrònica però sense variar el fons de la seva proposta. De fet, Fiat Lux és una incursió al repertori tradicional a cappella on senzillament espremen una mica més les eines musicals del segle XXI.

"Ens agrada tractar el disc de forma diferent al directe i deixar-nos portar una mica per la gent amb qui treballem, sempre tenint en compte que les veus havien de ser el principal, ara hi ha hagut capes de distorsió i tractament de veus, així com de sons que no són les veus, i això ens ha agradat", reconeixen.

De la mateixa manera, també s'han "deixat anar" en la combinació de cançons de tradició, de materials preexistents, amb idees pròpies. El focus del disc l'han posat en la idea de "ciclicitat" de determinades temàtiques i conceptes al llarg de la història de la música. "Els sentiments i els tòpics literaris són atemporals, sempre apareixen, i canvien les imatges i formes de referir-s'hi", raonen.

"És xulo fer un poema de Safo del segle VI abans de crist, una lletra del Llibre Vermell de Montserrat, i veure que podem empatitzar amb tot i continuar sentint-ho com actual".


"Ens sentim acollides"
Novament, les cantants canten en una barreja de llengües, moltes d'elles antigues o que ni tan sols parlen. En concret, en aquest disc canten en dues llengües que encara no havien aparegut al seu repertori com són l'occità i el grec clàssic. Les dues músiques troben estimulant no només intentar entendre el sentit del que canten si no veure també com la música varia en funció de la cadència pròpia de cada llengua. "El desconegut sempre ens és molt estimulant", subratllen.

Després d'haver-se consolidat com un dels noms destacats de les noves fornades de músiques d'arrels, les Tarta Relena se senten ja reconegudes i acollides. I també afalagades pel fet que aquesta escena està penetrant a festivals d'altres gèneres —de pop, per exemple—  i en programacions generalistes. La banda troba "bonic" i celebra que es produeixi aquest fenomen, i que "repertoris tradicionals entrin en terrenys més mainstream, cosa que vol dir que canviïn les tendències formes de consum".

Tot i això, la seva no és una proposta que es vengui sola, i en són conscients. "Sí que sentim que hem de lluitar a cada bolo, i depenent d'on ens sentim com un peix fora de l'aigua, però estem acompanyades, som uns quants que estem fent això i està essent divertit".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —